Yeni araştırma: Asıl bacaklar kalbin aynasıymış!

Japon araştırmacılar, güçlü bacak kaslarının kalple ilişkisine dair önemli veriler buldu. Buna göre ilk kez kalp krizi geçiren kişilerde bacak kasları güçlüyse, daha sonra kalp yetmezliği yaşama ihtimali daha düşük.

Sağlık 24 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Bacak kaslarını yüzde 5 kuvvetlendirmek bile kalp yetmezliği riskini yüzde 11 azaltıyor.

Japon araştırmacılar, güçlü bacak kasına sahip kişilerde, kalp krizinden sonra kalp yetmezliği riskinin daha düşük olduğunu tespit etti.

Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) sitesinde yayımlanan araştırmaya göre, kalp krizi geçiren ama bacakları güçlü olan hastalarda kalp yetmezliği gelişme riski daha düşük. Japonya’nın Sagamihara Üniversitesi’nden araştırmacılar bu sonuca, 2007-2020 arasında daha önce kalp rahatsızlığı olmayan ilk defa kalp krizi geçiren 932 kişiyi inceleyerek vardı.

Kalp krizi sonrasında hastaneye yatırılan hastaların ‘quadriceps’ kas grubu testiyle güç ölçümü yapılırken, hastaların 481’inin kasları güçlü çıktı. 451’inin güçsüz olduğu görüldü. Hastaların 67’inin ise ortalama kas gücüne sahip olduğu belirlendi.

Kalp krizi geçirdiği andan itibaren 4.5 yıl boyunca izlenen hastalarda, bacak kasları güçlü olanlarda kalp yetmezliği görülme oranı binde 10.2, güçsüz olanlarda ise bu oran binde 22.9 olarak ölçüldü.

Kasları yüzde 5 güçlendirmek bile etkili

Araştırmada ayrıca, bacak kaslarının güçlendirilmesiyle kalp yetmezliği arasındaki ilişki incelendi.

Bacak kaslarındaki yüzde 5’lik gelişimin kalp yetmezliği riskini yüzde 11 azalttığı saptandı.

Dünya tıbbında bir ilk: Gazi Üniversitesinde bir hastaya yapay zeka teşhis koydu, doktorlara mesaj gönderip ameliyata çağırdıDünya tıbbında bir ilk: Gazi Üniversitesinde bir hastaya yapay zeka teşhis koydu, doktorlara mesaj gönderip ameliyata çağırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.