Müzayedelerde bahar: 2 milyar dolarlık tablo satışı

Dünyaca ünlü müzayede evlerinin bahar dönemi satış rakamları açıklandı. Christie's, Sothesby's ve Philips gibi müzayede evleri iki hafta boyunca 2 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Bu rakamlar önceki yıllara göre artış anlamına gelse de beklentilerin altında kaldığı görüşü de hakim.

Kültür Sanat 25 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Andy Warhol,açık artırmaların en çok rağbet gören ressamlarından biri konumunda.

New York geçen hafta milyarlarca dolarlık müzayedelere ev sahipliği yaptı. Dünyanın önde gelen müzayede evleri Christie’s, Philips ve Sothesby’s geçen hafta gerçekleştirdikleri açık artırmalarda 2 milyar dolarlık satışa ulaştı. Bu rakamlar tartışmaları da yeniden alevlendirdi. Kimi uzmanlar rakamı yetersiz bulurken aynı fikirde olmayanlar da var. Öte yandan sanat eleştirmenleri ve tarihçiler de rakamların ulaştığı seviyeler konusunda ikiye bölünmüş durumda. Aralarında Gustav Klimt, René Magritte ve Francis Bacon gibi ressamların eserlerinin de bulunduğu açık artırmadaki meblağ yakın yıllarda eşi benzeri olmayan seviyelerde.

Beklentileri karşılamadı

2008 yılından bu yana ilk kez bir bahar müzayedesinde bu denli ünlü ressamın tablosu açık artırmaya çıkarıldı. Bu da 2 milyar dolar seviyesine ulaşan satışın ana nedenlerinden biri olarak değerlendiriliuyor. Bir diğer faktör de arada geçen süreçte pandemi gibi nedenlerden artan enflasyon. 2 milyar dolarlık satış rakama rağmen birçok tablo da tahmin edilen fiyatın altında satıldı.

Sothesby’s ve Christie’s müzayedelerde en yüksek satış rakamlarına ulaşan iki müzayede evi olarak öne çıkıyor.

Christie’s’in Amerika kıtası başkanı Bonnie Brennan, “Bu sezon temkinli bir yaklaşım nedeniyle yol biraz daha farklı görünüyor. Bu yıl satışların biraz daha uzun sürdüğünü görebilirsiniz. Bu teklifleri çekmek büyük bir beceri.” dedi. Christie’s geçen yıl müzayedesinde Andy Warhol‘un 1964 tarihli Marilyn Monroe portresi için mücadele etti ve müzayede, alıcı ücretleriyle birlikte 195 milyon dolar gibi şaşırtıcı bir fiyat etiketiyle sonuçlandı.

Ancak bu sezon ünlü sanatçının neredeyse hiç ses getirmedi. Christie’s akşam satışlarında tek bir Warhol eseri sattı ve bu da kahve kutularını tasvir eden küçük bir eserdi ve 2 milyon dolara alıcı bularak en yüksek değerinin yaklaşık 500.000 dolar altında kaldı. Dünyanın en büyük müzayede evi olan Sotheby’s ise satışlarında sanatçının tek bir eserine yer vermedi.

Jean-Michel Basquiat’ın eserleri son yıllarda en yüksek satış rakamına ulaşan ressam.

Piyasada kıtlık söz konusu

Müzayedeciler ve piyasa analistleri, Warhol, Picasso ve Lichtenstein gibi modern ustalardan iyi örnekler bulmanın giderek zorlaştığını söyledi. Bu sanatçılar o kadar uzun süredir sanat dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor ki, arz giderek azalıyor. Sotheby’s’in CEO’su Charles F. Stewart, piyasanın kıtlık sorunu yaşadığını kabul ederek, son beş yılda yaklaşık 1 milyar dolar değerinde Warhol satıldığını ve 2018 ile 2022 yılları arasında yaklaşık 136 eserin satılacağını belirtti.

Klimt'in ünlü tablosu satıldı: Bu manzara 53.2 milyon dolara bedelKlimt’in ünlü tablosu satıldı: Bu manzara 53.2 milyon dolara bedel

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.