Sam Amca’ya kredi notu uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, borç tavanı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ABD'nin "AAA" olan kredi notunu negatif izlemeye aldı.

Ekonomi 26 Mayıs 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Fitch, piyasaların merakla beklediği kredi notunu değiştirmedi ancak Türkiye'nin görünümünü negatiften durağana çevirdi.

Borç tavanı krizi ABD’yi zorluyor. ABD’nin “AAA” olan kredi notu borç tavanı krizinin yarattığı belirsizlik nedeniyle negatif izlemeye alındı. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’ten yapılan açıklamada, söz konusu kararın, federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaşması ve Hazine Bakanlığı’nın borç tavanının aşılmasını önlemek için aldığı olağanüstü önlemlerin tükenerek nakit sıkıntısı çekmesine az bir süre kalmasına rağmen konuya ilişkin anlaşmaya varılamamasının artan siyasi partizanlığı yansıttığı aktarıldı. Açıklamada, ABD’nin “AAA” olan uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun negatif izlemeye alındığı bildirildi.

Fitch’in ABD Hazinesinin nakit pozisyonunu ve olağanüstü önlemler alma kapasitesini tüketeceği tarihten (X-tarihi) önce borç tavanı sorunun çözülmesini beklediği belirtilen açıklamada, “Ancak, borç tavanının X-tarihinden önce yükseltilmeyeceği veya askıya alınmayacağı ve sonuç olarak hükümetin bazı yükümlülüklerine ilişkin ödemeleri aksatmaya başlayabileceği risklerinin arttığına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

JPMorgan: ABD borç tavanı anlaşmazlığı mali panik yaratabilirJPMorgan: ABD borç tavanı anlaşmazlığı mali panik yaratabilir

1 Haziran yaklaşıyor

Açıklamada, borç tavanı konusundaki gerilimi tırmandırma politikasının, ABD makamlarının artan bütçe açıklarına ve artan borç yüküne yol açacak orta vadeli mali zorluklarla anlamlı bir şekilde başa çıkamamasının, ABD’nin kredi itibarına yönelik aşağı yönlü risklere işaret ettiği kaydedildi.

ABD, 19 Ocak’ta 31,4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaşmış ve ABD Hazinesi tavanı aşmamak için olağanüstü önlemler almaya başlamıştı. Hazine Bakanlığı, söz konusu olağanüstü önlemlerin 1 Haziran gibi erken bir tarihte tükenebileceği uyarısında bulunmuştu. Söz konusu tarihin yaklaşmasına rağmen Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında bütçe tavanının artırılmasına yönelik müzakerelerde henüz bir anlaşmaya varılamadı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.