Reuters: Yaptırımlar nedeniyle Rus altını Türkiye, Çin ve BAE’ye satılıyor

Reuters haber ajansı, Batı yaptırımları nedeniyle Rusya'nın geleneksel ihracat yollarının kesilmesinin, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin'i Rus altını için yeni bir ticaret merkezi haline getirdiğini yazdı.

Ekonomi 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Ukrayna’nın işgali nedeniyle Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımları sonucunda Rusya’nın geleneksel altın ihracatı rotaları kesildiği için Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Çin, Rus altınının ana ticaret merkezleri haline geldi. Reuters’ın ulaştığı, 24 Şubat 2022-3 Mart 2023 tarihli Rus gümrük kayıtları, Batı ülkeleri Moskova’dan ithalatı yasakladığından beri Rus altını ile ticaret yapan 100’den fazla yabancı şirketin olduğunu ortaya koydu. Savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden itibaren Rus altınının ana ticaret rotaları şöyle oldu:

Türkiye: Türkiye Rus altın ticaretinde önemli rol oynadı. Rus olmayan şirketlerin hiçbiri Türkiye’ye birkaç tondan fazla altın sevkiyatı yapmazken gümrük verilerine göre 24 Şubat 2022 ile 3 Mart 2023 tarihi arasında 1 tondan fazla Rus altını ithal edildi. Kayıtlara göre bu ticarette toplam 8 şirket yer aldı.

Londra: Gümrük kayıtlarına göre, Batı’nın ithalat yasakları devreye girmeden önce çok düşük seviyede bir Rus sevkiyatı Londra’ya ulaştı. ABD bankası JPMorgan’a geçen yıl mart ve nisan aylarında 4,5 milyon dolar değerinde 72,4 kg altın gönderilirken, İsveç firması Loomis mart, mayıs ve haziranda 5,9 milyon dolar değerinde 97,4 kg altın aldı. Fransız bankası Societe Generale de alıcı olurken, banka yetkilileri bu tür işlemlerin Ukrayna’daki savaştan önce düzenlenmiş borç ödemeleri olduğunu belirtti.

Rus elmasına yaptırım sinyaliRus elmasına yaptırım sinyali

BAE: Kayıtlar, Rus altınının BAE’ye ihracatında en büyük rolü oynayan şirketin, Fransız lojistik sağlayıcısı Temis Luxury’nin Dubai şubesi olan Temis Luxury Middle East olduğunu gösterdi. Bu şirket Şubat 2022 ile 3 Mart 2023 arasında 863 milyon dolar değerinde 15,6 tonluk altın ticareti yaptı. Temis Luxury, altın ticareti konusunda BAE’nin yasa ve düzenlemelerine tamamen uyduğunu söyledi. Temis Luxury’i 820 milyon dolar değerindeki 14,6 ton altınla Körfez devletinin varlık fonuna ait olan Emirates Group şirketi Transguard izledi. Emirates iddiaları reddetti. Bu şirketleri 8 tonla Shams Gold Trading, 7,5 tonla Privilege Group DMCC, 5,3 tonla Al Aseel Jewellery LLC ve 5,1 tonla Paloma Precious DMCC izledi.

Çin: Rusya’nın Hong Kong’a ve Çin anakarasına yaptığı altın sevkiyatlarının neredeyse tamamı Çinli bir lojistik şirketi olan Vpower Finance Security tarafından gerçekleştirildi. Kayıtlara göre bu şirket, Mayıs 2022 ile Mart 2023 arasında 1,2 milyar dolar değerinde 20,5 ton altın sevkiyatında yer aldı. Vpower Finance Security, yorum taleplerine yanıt vermedi.

AB, Rus elmasına yaptırıma hazırlanıyorAB, Rus elmasına yaptırıma hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.