Almanya, Roger Waters çekişmesinde yeni perde: Konser kıyafeti soruşturması

Roger Waters, Frankfurt'ta açtığı mahkemeyi kazandı. Şimdi de konserlerine devam ediyor. Lakin Münih'teki konserinde SS subaylarını andıran kıyafetiyle sahneye çıktığı gerekçesiyle Waters'a, Berlin polisi soruşturma açtı. Oysa Waters konserinde Anne Frank, George Floyd ve Şirin Ebu Akleh'i anmıştı.

Kültür Sanat 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Roger Waters, şarkıları, söyledikleri ve yaptıklarıyla 50 yılı aşkın bir süredir büyük kitleleri etkiliyor. Hem kurucusu olduğu Pink Floyd ile hem de sonrasındaki solo kariyerinde müzikal anlamda büyük başarılara imza atan Waters, son yıllarda siyasi söylemleriyle de dikkat çekiyor. Filistin konusundaki duruşu İsrail ve bazı Avrupa ülkelerinde tepkiyle karşılanan sanatçının geçen aylardaki pek çok konseri yerel yönetimler tarafından iptal edilmişti. Yaşanan bu iptallerin ardından Waters, Frankfurt’taki yerel mahkemeye dava açmıştı. Bu dava tam da Waters’ın istediği gibi sonuçlandı.

Polis soruşturması gecikmedi

Mahkemenin yakın zamanda verdiği kararı Waters, Münih konserinin açılışında seyircilere okudu: “Frankfurt’taki mahkeme benim antisemit olmadığıma karar verdi”. Turnesinin Almanya ayağındaki konserlerinin bir bölümü yaptığı bazı açıklamaların anti-semitik ögeler barındırdığı iddiasıyla iptal edilen Waters, bu ülkede aynı akıbete uğramamış performanslarından biri olan Münih’te ilginç bir kıyafetle sahneye çıktı. Waters konserinde SS subaylarının kıyafetini anımsatan bir kombin giydi. Waters’ın giydiği bu kombine soruşturma da gecikmedi. Berlin polisi müzisyene soruşturma başlattı.

Roger Waters konserinde üç isim

Anne Frank, Naziler tarafından 1945’te toplama kampında katledilmiş küçük bir Yahudi çocuktu. George Floyd, 2020 yılında ABD’de polis tarafından göz altına alınırken gördüğü şiddet yüzünden hayatını kaybetmişti. George Floyd’un ölümü sonrası başta Amerika olmak üzere pek çok yerde #BlackLivesMatter adlı gösteriler düzenlenmişti. Konserde dev ekranlara yansıtılan bir diğer isim olan Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akleh ise İsrailli askerlerin yaptığı bir baskını haberleştirilirken ordu mensupları tarafından geçen yıl öldürülmüştü.

Münih’teki ünlü Olympiahalle’de konser veren Waters’ın, buradaki konseri de az daha Almanya’da iptal edilen Köln ve Frankfurt konserleriyle benzer bir kaderi paylaşacaktı. Ancak mahkemenin verdiği karar sonrası, Waters’ın Frankfurt konseri de yeniden turne programına dahil edildi. İngiliz müzisyen 28 Mayıs’ta biz seçim sonuçlarını izlerken Frankfurt’taki Festhalle Messe’de konserini verecek.

Almanya’daki konser programı Frankfurt performansıyla sona erdikten sonra Waters, Birmingham, Glasgow ve Londra konserleri için memleketine dönecek. Buradaki konserlerinden sonra Waters’ın yeni rotası Atlantik’in diğer kıyısı olacak. Roger Waters, turnesine ekim ayı itibarıyla Brezilya’da devam edecek.

Pink Floyd'da siyasi çatlakPink Floyd’da siyasi çatlak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.