İyi Parti lideri Akşener’den Erdoğan’ın sözlerine yanıt: Beni tehdidinin üçüncüsü
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimin ikinci turunda oyların yüzde 52'sini alarak ülkeyi beş yıl daha yönetmeye hak kazandı. Dünya basını ise bu konuyu kendi gözünden anlattı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıktan yüzde 52 oy oranıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çıktı. Bir yandan dünya liderleri Erdoğan’ın beş yıl daha yönetimde kalmasını kutlarken öte yandan dünya basınında seçimlere dair birtakım analizler ve değerlendirmelere yer verildi. İşte o değerlendirmelerden bazıları:
İngiliz gazetesi The Guardian’da, Batı’nın Erdoğan’ın yeniden seçilmesine karşı zıt duygular içerisinde olduğu belirtildi. Erdoğan’ın bu sonucu kullanarak ‘NATO ülkesi Türkiye’yi liberal laik Batı’dan daha da uzaklaştıracağından korkulduğunu’ ifade eden gazeteye göre, Batı, yeniden aday olamayacağından dolayı Erdoğan’ın siyasi hayatının geri kalanında milliyetçi seçmen kitlesine hitap etmek zorunda kalmadığını, hiç olmazsa ikna edilmeye açık olacağı ve dış politikasını kendini korumaktan yana oluşturacağını umuyor.
Suriyeli mülteci ve Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusuna da giren gazete, Erdoğan hükümetinin insan hakları sicili nedeniyle 2018’den beri askıda olan AB üyeliği talebinin olduğu yerde tozlanmaya devam edebileceği ancak Kılıçdaroğlu gelseydi bunun o kadar da kolay olmayacağı belirtildi. Öte yandan Guardian, Batı’nın Erdoğan’ın sadece 1 milyon Suriyeliyi geri gönderme planını daha akla yatkın bulduğunu, Kılıçdaroğlu’nun bütün Suriyelileri gönderme planının ise ‘hesapsız oy avcılığına’ benzediğini yazdı.
ABD’nin haber ajansı AP’de ise, “Erdoğan Türkiye’nin parlamenter yönetim sistemini rafa kaldırdı ve kıl payı kazanılan 2017 referandumu ile cumhurbaşkanlığını simgesel bir rolden güçlü bir makama dönüştürdü” diye yazdı. Ajans ayrıca bu üçüncü dönemde Erdoğan’ın ‘elini hem yurt içinde hem de yurt dışında daha da güçlendireceğini’ ve ‘seçim sonuçlarının Ankara’nın çok ötesinde sonuçları olacağını’ dile getirdi.
Erdoğan’ın zafer konuşmasında LGBTİQ+ bireylere yönelik ayrımcı söylemlerine de dikkat çeken AP yazısında, “Bölücü bir milliyetçi olan Erdoğan’ın destekçileri kutlama yapmak için sokaklara döküldü” ifadelerine de haberinde yer verdi.
Fransız gazetesi Le Monde, Erdoğan’ın seçimleri yeniden kazanmasını ‘Batmayan Erdoğan’ diye verdi. “Ne döviz krizi ne de 6 Şubat’ta meydana gelen depremde yaşananlar, Erdoğan’ın iktidarı kaybetmesine yetmedi” diye yazan Le Monde, ‘hiçbir şeyin onun karizmasını çizebilecek gibi görünmediğini’ belirtti.
Le Monde ayrıca, “Erdoğan, yüzyıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntıları üzerinde doğan ülkenin geçmişe göre daha dindar, daha baskıcı ve Körfez, Rusya ile Çin’e dönük olmasını hayal ettiği ikinci cumhuriyeti inşa etmek için 2028 yılına kadar vakti var” dedi.
Yunan gazetesi Kathimerini ise Erdoğan’ın zaferini yazarken ilginç bir tonlama kullandı. Gazetenin habere giriş cümlesinde, “Erdoğan’ın iktidarı ‘özgür ve adil’ bir şekilde kazanıp kazanmadığı (adil değildi), bunun Türkiye’deki demokrasi için ne anlama geldiği (iyi olmayacak) ve zaferinin aslında bölgedeki istikrar ve güvenlik için daha iyi olup olmadığı (değil) çok konuşulacak” ifadeleri yer aldı.
“Erdoğan değişmeyecek” diye vurgulayan gazete, “Kuşkusuz değişiyor gibi yapacak çünkü bunun, genellikle görev süreleri kısa olan ABD’li bakan, bakan yardımcısı ya da büyükelçiler üzerinde işe yaradığını biliyor” dedi.