Erdoğan’ın 29 kanaldaki reytingi Kılıçdaroğlu ve Fox’la yarıştı, Kızılcık Şerbeti ile yarışamadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya televizyon ve medya tarihine geçecek şekilde aynı anda 29 kanalda birden söyleşi yaptı. Bu söyleşi çok da yüksek reyting alamadı. 

Siyaset 13 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Seçime bir gün kala, cuma akşamı Türk televizyon yayıncılığı ve medya tarihi açısından çok çarpıcı bir olay yaşandı; iki Cumhurbaşkanı adayından Kemal Kılıçdaroğlu FoxTV’de canlı yayında soruları cevaplarken rakibi Tayyip Erdoğan da karşısına geçen çok sayıda gazetecinin sorularını tam 29 kanaldan birden aynı anda yayınlanan bir söyleşide yanıtladı.

Kılıçdaroğlu’nun konuk olduğu Fox TV’nin ‘Liderler Fox’ta’ adlı programı, saat tam 21.40’ta başladı ve 23.36’da sona erdi. Bu program 3,32 reytingle cuma gününün en çok izlenen 8. programı oldu.

Buna karşılık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam 29 kanal tarafından canlı yayınlanan söyleşisi 22.52’de başladı, geceyarısından sonra saat 00.29’da sona erdi.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nın Dolmabahçe’deki bürolarında yapılan söyleşisini Türk televizyonculuk tarihinde görülmemiş biçimde 29 kanal birden yayınladı. Bu kanallar, Star, Kanal D, Atv, Kanal 7, Beyaz Tv, TRT, A Haber, NTV, CNN Türk, 24 Tv, Ülke Tv, Tvnet, Haber Türk, TV100, Haber Global, TGRT Haber, Bengi Türk, Akit Tv, TRT Türk, TRT Avaz, TRT Kürdi, Türk Haber, A Para ve A2 idi.

Bu kanallardan bazıları, Star, Kanal D, Atv, TRT 1 haber kanalı değil, daha çok eğlence kanalı. Ama onlar da yayına katıldı. Bunlar içinde en yüksek reytingi StarTV, 2,65 ile aldı. Onu 2,26 ile Atv izledi. KanalD yayınının reytingi oldukça düşüktü: 0,77. TRT1 de benzer şekilde 0,73 reyting alabildi bu yayından.

En çok izlenen ilk 100 programın listelendiği sıralamaya Erdoğan söyleşisi yayınlayan 29 kanaldan bu dördü girebildi. Dört kanalın reytinglerini topladığımızda 6,41 ediyor. Yani Kılıçdaroğlu söyleşisinin hemen hemen iki katı.

Türkiye’nin eğlence kanalları arasında yer alan ama Cumhurbaşkanı ile söyleşiyi yayınlamayıp normal yayın akışını sürdüren ShowTV’de ise gündem, ünlü dizi Kızılcık Şerbeti’ydi.

Zaten hep reyting listelerinin tepesinde yer alan bu dizinin yeni bölümü yayına 20.58’de girdi, 00.18’de ise sona erdi. Yani dizi hem Kılıçdaroğlu hem Tayyip Erdoğan konuşurken yayınlanıyordu. Dizinin reytingi 8,65 oldu. 

Çok kaba bir kıyaslama yapacak olursak Kızılcık Şerbeti’ni cuma gecesi, neredeyse Kılıçdaroğlu ve Erdoğan’ı izleyenlerin toplamı kadar insan izledi.

Erdoğan söyleşisini ShowTV yayınlamadı ama aynı grupta yer alan HaberTürk yayınladı.

Erdoğan söyleşisini yayınlayan diğer kanalların reytingleri elimizdeki ilk 100 listesine Erdoğan’la söyleşi programı girmediği için yok. Bunun anlamı, o reytinglerin listenin 100. sırasında yer alan ve CartoonNetwork adlı çocuk kanalında yayınlanan bir çizgi film olan Teen Titans Go’nun 0,47’lik reytinginden bile düşük olması.

Bunun yanısıra, o 29 kanalın bir bölümü ‘Haber kanalı’ kategorisinde ölçülüyor, o yüzden ilk 100 listesinde yoklar. Tamamen yalan haber, dezenformasyon tam olarak budur. Reyting ölçümlerine göre Sayın Cumhurbaşkanımızın dün akşamki yayını açık ara tüm zamanlarda birincidir. Diğer yayınlara 4 kata kadar fark atmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin ise Erdoğan’ın reyting rakamlarının 29 kanalda aynı anda yayınlanmasına rağmen düşük kaldığı yönündeki haberlerin ardından bir açıklama yaparak yalanlama gereği duydu. Cumhuriyet gazetesinin ‘Reyting sonuçları ortaya çıktı: Erdoğan ilk 10’a giremedi’ başlıklı haberini alıntılayarak bir Twitter mesajı paylaşan Ebubekir Şahin “Tamamen yalan haber, dezenformasyon tam olarak budur. Reyting ölçümlerine göre Sayın Cumhurbaşkanımızın dün akşamki yayını açık ara tüm zamanlarda birincidir. Diğer yayınlara 4 kata kadar fark atmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur” dedi.

Cumhuriyet’in haberinde prime time kanallarının iki kategoride ilk 10’a giren programlarının sıralama tablosu veriliyordu. Ebubekir Şahin’in açıklaması RTÜK’ün bir devlet kurumu olarak tarafsız hizmet vermesi gerektiği konusunda bir tartışma başlattı. Şahin mesajı paylaştığı sırada AK Parti’den henüz bu konuda resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Bir keyfi yönetim şahikası: Cumhurbaşkanı 117 metrekareyi ormandan çıkardı; peki neden?Bir keyfi yönetim şahikası: Cumhurbaşkanı 117 metrekareyi ormandan çıkardı; peki neden?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.