Hindistan’da utanç görüntüsü: Olimpik güreşçiler yaka paça tutuklandı

Hindistan'da olimpik güreşçiler, cinsel istismar ile suçlanan Güreş Federasyonu Başkanı Singh'in istifası ve tutuklanması için protesto düzenledi. Yetkililer, kadınları 'yasalara uymadıkları' gerekçesiyle yerde sürükleyerek tutukladı.

Dünya 30 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Güreşçilerin tutuklandığı andan bir kesit. Fotoğraf: Rahul Tahiliani/Twitter

Hindistan’da Güreş Federasyonu Başkanı Brij Bhushan Sharan Singh ve federasyonun diğer yetkilileri hakkında cinsel istismar suçundan soruşturma açılmıştı. Hakkında cinsel istismar soruşturması açılan federasyon yetkililerinin istifa etmesi ve tutuklanmasını talep eden kadın güreşçiler, ocak ayında konuyla ilgili protesto başlatmıştı.

Güreş alanında iki kez dünya şampiyonu olan Vinesh Phogat, protestolar sürerken 10 kadın güreşçinin daha Singh’in tecavüzüne uğradığını itiraf ettiğini söyleyerek, Singh görevden alınana kadar kadın güreşçilerin uluslararası turnuvalara katılmayacaklarını açıklamıştı. Ancak hakkındaki iddiaları reddeden Singh’in en azından kendi isteğiyle istifa etmek gibi bir planı olmadığı anlaşılıyor.

Bu arada kadın güreşçiler, Singh’i tutuklatmak isterken kendileri tutuklandı. Aralarında olimpiyat madalyalı Sakshi Malik ve Bajrang Punia ile Phogat’ın da bulunduğu bir grup güreşçi kadın protesto amacıyla düzenledikleri yürüyüş sırasında ‘ayaklanma çıkardıkları, kanuna aykırı toplandıkları ve kamu görevlilerinin işlerini yapmalarına engel oldukları’ gerekçesiyle tutuklandı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polisle arbedeye giren protestocuların yerlerde sürüklenerek otobüslere bindirildi görüldü.

https://twitter.com/SakshiMalik/status/1662729269532065792?s=20

Olimpiyatlar’da 2016’da güreş kategorisinde madalya kazanan ilk Hint kadın olan Malik otobüse sokulurken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yanlış yapıyorlar. Sessizce yürüyorduk, bizi zorla sürüklediler ve gözaltına aldılar. Nereye götürüldüğümüzü bile söylemiyorlar” dedi. “İnsanlarımızın yürümesine izin verilmiyor” diyen Phogat ise, polislere kelepçeleri çıkarırlarsa sorun çıkarmadan onlarla gidebileceklerini söylediklerini aktardı.

Polisler ise güreşçilerin talimatlara uygun hareket etmediklerini ve barikatları yıkmaya çalıştıklarını iddia etti.

Hindistan felaketi yaşıyor: Etnik şiddet, batan tekne ve düşen uçakta toplam 79 kişi öldüHindistan felaketi yaşıyor: Etnik şiddet, batan tekne ve düşen uçakta toplam 79 kişi öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.