Kosova’nın kuzeyinde gerginlik sürüyor: NATO’dan ‘İstikrarı bozmayın’ uyarısı

Kosova'daki erken belediye seçimlerinin sonuçları, ülkenin kuzeyinde çoğunluğu oluşturan Sırplar tarafından protestoyla karşılandı. Sırplar belediye binalarını basmaya kalkınca polis ile arbede yaşandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Quint ülkeleri Kosova'yı uyardı.

Dünya 30 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Sırplar, polis kordonunu aşarak belediye binalarına girmeye çalışmıştı. Fotoğraf: AA

Kosova 2008’de bağımsızlığını ilan etse de Sırbistan Kosova’yı kendi toprağı olarak görmeye devam ediyor. Son zamanlarda özellikle kimlik kartları sebebiyle karşı karşıya gelen Kosova ve Sırbistan’ı bu sefer erken belediye seçimleri karşı karşıya getirdi. Kosova’nın kuzeyinde Sırpların çoğunluğu oluşturduğu Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok şehirlerinde Sırplar, kendilerine özerklik tanınmadığını gerekçe göstererek seçimleri boykot etti. Katılımın yüzde 3,47 olduğu seçimlerde belediye başkanları Arnavutlar oldu. Ancak Sırplar bu sonucu kabul etmeyerek belediye binalarının önünde protesto düzenledi.

Polisin protestoculara müdahale etmesi sonucunda taraflar arasında arbede yaşandı. Olaylarda beş polis memurunun yaralandığı, dört ekip aracının ise hasar aldığı öğrenildi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de Kosova’da yaşanan olaylara karşılık Sırp askerlerini ülke sınırında konuşlandırarak, orduya ‘tam savaş haline geçme’ emri verdi.

Bölgedeki protestolar ise devam ediyor. Sırplar, Kosova polisinin belediye binalarından çekilmesini ve Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamamasını talep ediyor. NATO’nın Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) ile polisler ise belediye binalarının önünü tel örgülerle çevirdi. Polis, Zveçan’daki olaylarda protestocuların ‘göz yaşartıcı bomba kullandığını’ iddia ederek, buna karşılık kendilerinin de ‘durumu kontrol altına almak için gaz kullanmak zorunda kaldıklarını’ söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Josep Borrell ile görüştükten sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kosova’yı tek taraflı ve istikrarı bozucu adımlar atmaması yönünde uyararak, “Priştine ve Belgrad, barış ve normalleşmeye giden tek yol olarak AB öncülüğündeki diyaloga itibar etmelidir. Priştine gerilimi düşürecek adımlar atmalıdır” dedi.

ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık’tan oluşan Quint ülkeleri de konuya ilişkin ortak açıklamada, “Tarafları hareket özgürlüğü de dahil olmak üzere güvenli ve emniyetli bir ortama zarar verebilecek veya çatışmaya teşvik edebilecek her türlü tehdide ve eyleme karşı şiddetle uyarıyoruz. Bölgedeki sivillerin, polis memurlarının ve KFOR mensuplarının güvenliği konusunda endişeliyiz. Tek taraflı adımlar atılması hem Quint ülkeleri hem de AB ile ilişkileri olumsuz etkileyecektir” ifadelerine yer vererek Kosova’yı uyardı.

ABD’nin ayrı olarak Kosova Büyükelçisi Jeff Hovenier’i Kosova’da yaşanan gerginlikleri görüşmek üzere çağırdığı bildirildi.

Kosova'da gerilim: Sırbistan sınıra asker yığdıKosova’da gerilim: Sırbistan sınıra asker yığdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.