Kosova’da gerilim: Sırbistan sınıra asker yığdı

Kosova'daki erken belediye seçimi, kuzeyde çoğunluğu oluşturan Sırpları memnun etmedi. Seçimleri boykot eden Sırplar, göreve gelen Arnavut belediye başkanlarını protesto etmek istedi. Polis ile Sırplar arasında çatışma çıkınca, Vucic Sırp askerlerine Kosova sınırlarına konuşlanma emri verdi.

Dünya 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kosova'da Sırpların çoğunluğu oluşturduğu kuzeyde polis arabası ateşe verildi. Fotoğraf: Novinite/Twitter

Kosova 2008’de bağımsızlığını ilan etse de Sırbistan Kosova’yı kendi toprağı olarak görmeye devam ediyor. Son zamanlarda özellikle kimlik kartları sebebiyle karşı karşıya gelen Kosova ve Sırbistan’ı bu sefer de erken belediye seçimleri gerdi.

Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zıbin Potok belediyelerinde 23 Nisan’da erken yerel seçim yapıldı. Seçimleri Arnavut siyasi partilerin adayları kazandı. Ancak o bölgedeki Sırplar, özerklik taleplerinin hükümet tarafından dikkate alınmadığını söyleyerek seçimleri boykot etti. Kayıtlı 45.095 seçmenin olduğu bölgede sadece 1567 kişi oy kullandı ki bu da katılımın yüzde 3,47 olduğu anlamına geliyor.

Kazanan belediye başkanları 25 Mayıs’ta yemin ederek görevlerine başladı. Herhangi bir sorun yaşanmaması için yemin törenleri daha çok Arnavutların yaşadığı köylerdeki kamu binalarında yapıldı. Ancak yine de olay çıktı. Kosovalı Sırplar, belediye binasının önünde toplanıp da protesto düzenleyince yetkililer kalabalığa göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi.

Sırplar ise bir polis arabasını ateşe verdi. Polisle halk arasındaki çatışmalarda dört kişinin yaralandığı bildirildi. Bölgeye NATO’nun barış koruma misyonuna ait araçların da intikal ettiği belirtildi.

Kosova’nın en büyük Sırp partisi Sırp Listesi’nin Genel Başkan Yardımcısı Igor Simiç, Kuzey Mitrovica’da düzenlediği basın toplantısında kendilerinin barışa bağlı olduğunu ancak temel haklarının ihlaline 1 Haziran’a kadar son verilmezse Sırp halkının sessiz kalmayacağının altını çizdi.

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, katıldığı bir canlı yayında Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in orduya Kosova sınırına yaklaşmalarını emrederek, ‘tam savaş haline’ geçme talimatı verdiğini açıkladı.

Sırbistan-Kosova gerginliği yine tırmandıSırbistan-Kosova gerginliği yine tırmandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.