Martin Scorsese yıllar sonra yeniden Hz. İsa’yı anlatacak

Martin Scorsese, 76. Cannes Film Festivali'nde beğeni toplayan ilk western filminin ardından ara vermeden proje üretmeye devam ediyor. Papa Francis ile bir görüşme gerçekleştiren Martin Scorsese, Hz. İsa hakkında bir film çekeceğini duyurdu.

Kültür Sanat 30 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sinemanın yaşayan efsanesi Scorsese'den ikinci bir Hz. İsa filmi geliyor.

Martin Scorsese yeni bir Hz. İsa filmi hazırlığında. Üstelik bu kez Papa onaylı. 1988 yılında Nikos Kazancakis’in tartışmalı romanı ‘Günaha Son Çağrı’dan uyarlanan filmiyle şimşekleri üzerine çeken Scorsese, romanın yazarı Kazancakis gibi tepkilerin odağında yer almıştı. Başrollerinde Willem Dafoe, Harvey Keitel, David Bowie, Barbara Hershey gibi isimlerin yer aldığı filmle Scorsese En İyi Yönetmen dalında Oscar’a da aday olmuştu. Müziklerinde Peter Gabriel’in imzası bulunan filmden 35 yıl sonra Scorsese’nin yeni bir Hz. İsa filmi çekeceğini duyurması sürpriz bir karar olarak nitelendirildi.

Martin Scorsese – Papa Francis buluşması

Martin Scorsese Cannes Film Fstivali sonrası sınırı geçerek yolculuğuna İtalya’da devam ediliyor. Din konusundaki hassasiyetiyle tanınan yönetmen Scorsese, hafta sonu Papa Francis ile görüştü ve İsa hakkında bir film yapacağını açıkladı. Birçok habere göre Scorsese Cumartesi günü Vatikan’da düzenlenen bir Roma konferansında “Papa’nın sanatçılara yaptığı çağrıya bildiğim tek yolla yanıt verdim: İsa hakkında bir film hayal edip senaryosunu yazarak. Bunu yapmaya başlamak üzereyim” diyen yönetmen, bunun bir sonraki filmi olabileceğini ima etti.

Cumartesi günü, ‘Katolik Hayal Gücünün Küresel Estetiği’ başlıklı konferansa katılmadan önce Scorsese ve eşi Helen Morris, Vatikan’da kısa bir özel görüşme sırasında Papa Francis ile bir araya geldi. Sinemasal referanslarla ilgili olarak Scorsese sohbet sırasında Pier Paolo Pasolini’nin 1964 yapımı ‘Aziz Matyas’a Göre İncil’ filmine duyduğu hayranlığı dile getirdi. Scorsese ayrıca 1988 yılında çektiği tartışmalı epik filmi ‘Günaha Son Çağrı’nın anlamından bahsetti. 17. yüzyıl Japonya’sında Cizvit tarikatına mensup Hristiyanlara yapılan zulmü konu alan 2016 yapımı ‘Silence’ın Hz İsa  üzerine yaptığı araştırmanın bir sonraki adımı olduğundan bahsetti. Bu film 2016 yılında Vatikan’da da gösterilmişti. Papa Francis, gençlik yıllarında Japonya’da misyoner olmak için Cizvit tarikatına katıldığı biliniyor. Scorsese ve Papa Francis’in görüşmesi sonrası Vatikan tarafından sosyal medyadan fotoğraflar paylaşıldı.

Kazancakis yasaklanmıştı

Kazancakis’in 1953 yılında yayınladığı ve çok kısa sürede Vatikan tarafından yasaklı kitaplar listesine konan kitap yazarın son yıllarında büyük psikolojik baskılar görmesine neden olmuştu. Öyle ki 1957 yılında hayatını kaybeden Kazancakis, memleketi Girit adasında kilisenin başka bir yerde izin vermemesi nedeniyle ancak Venedik kalesine defnedilebilmişti.

Martin Scorsese: Hikayeler anlatmak istiyorum, ama artık zamanım yokMartin Scorsese: Hikayeler anlatmak istiyorum, ama artık zamanım yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.