TÜİK: Ekonomiye güven mayısta arttı

TÜİK'e göre, ekonomik güven endeksi mayıs ayında 1,4 puan artarak 103,7 değerini aldı. Veri halkın mayısta genel ekonomik durumdan memnun olduğunu gösteriyor.

TÜİK verilerine göre, ekonomik güven endeksi mayıs ayında 1,4 puan artarak 103,7 değerini aldı.

Ekonomi 30 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Perakende ticaret sektörü güven endeksi mayısta 0,4 puan arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olan ekonomik güven endeksi nisan ayında 102,2 iken, mayıs ayında 1,4 puan artarak 103,7 değerini aldı.

Bir önceki aya göre mayıs ayında tüketici güven endeksi 4,0 puan artarak 91,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi 0,4 puan artarak 116,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi  4,3 puan artarak 92,2 değerini aldı.

Hizmet sektöründe güven azaldı

Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı seviyede kalarak 105,1 değerini korurken hizmet sektörü güven endeksi ise yüzde 0,6 oranında azalarak 117,4 değerini aldı. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Ekonomik güven endeksinde düşüş sürüyorEkonomik güven endeksinde düşüş sürüyor

‘Ekonomiye duyulan güven perçinlenecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, mayısta ekonomi güven endeksinin son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, gelecek dönemde ekonomiye duyulan güvenin perçinlenmesini, yatırımın, üretimin ve tüketimin kuvvetlenerek artmasını beklediklerini bildirdi.

Bakan Nebati, tüketici ve üreticinin ekonomiye duyduğu güveni birlikte ölçen endeksin mayısta bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 103,7 olduğunu ve son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı değerlemede şunları ifade etti:

‘Seçim gündeminin getirdiği belirsizlik algısı da geride kalmıştır. Böylece önümüzdeki dönemde ekonomimize duyulan güvenin perçinlenmesini, yatırımın, üretimin ve tüketimin kuvvetlenerek artmasını bekliyoruz.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.