Jan Lisiecki önce Ayasofya’yı ziyaret etti sonra AKM’de konser verdi

51. İstanbul Müzik Festivali, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki açılış konseriyle başladı. Borusan Holding'in sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalin açılışında Tekfen Filarmoni Orkestrası ünlü piyanist Jan Lisiecki'ye eşlik etti. Lisiecki, konser sonrası görüşlerini 10 Haber ile paylaştı.

Kültür Sanat 2 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Gecenin sonunda Jan Lisiecki'den konser ve İstanbul'a dair görüşlerini aldık. Deutsche Grammophon'dan çıkan Chopin albümünün plağını imzalattık.

51. İstanbul Müzik Festivali dün akşam Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törenle başladı. Çok sayıda davetlinin katıldığı törende İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı açılış konuşmasın gerçekleştirdi. Konuşma sonrası festivale desteklerini sunan sponsorlara teşekkür plaketleri sunuldu.

Jan Lisiecki sahnede

Festivalle özdeşlen Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen görkemli açılışa müzikseverlerin ilgisi yoğundu. Farklı yaş gruplarından sanatseverlerin katıldığı açılış konseri Polonya kökenli Kanadalı piyanist Jan Lisiecki’ye festivalin açılış orkestrası Tekfen Filarmoni Orkestrası eşlik etti. Sempatik tavırları ve kendinden emin görüntüsüyle Jan Lisiecki, artık özdeşleştiği Chopin’in ‘1 nolu Piyano Konçertosu’nu seslendirdi. Artık diyoruz çünkü Lisiecki bugüne kadar müzik kariyerinde sadece Chopin yorumlarından oluşan üç kayda imza attı.

39 yıllık ömrüne Polonya’ya dair duyduğu derin vatan özleminin yanı sıra özellikle piyano için bestelenmiş çok sayıda başyapıt sığdıran Chopin’in kendisi gibi uzak diyarlarda yaşayan vatandaşı, Lisiecki’den daha iyi onu anlayabilen çıkar mı bilinmez. Juno ve ECHO Klassiik gibi klasik müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden her ikisini birden kazanan 28 yaşındaki piyanist Lisiecki, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki performansıyla seyirciler tarafından uzun süre alkışlandı. Sıcakkanlı tavırlarıyla izleyiciyle arasında yakın bir bağ kuran Lisiecki, dakikalar süren tempolu alkışın ardından Chopin’in C Minör Noktürnü’nü seslendirdi. Salonun dikkat kesildiği bu unutulmaz performans sonrası bir alkış tufanı daha salonu kapladı.

‘İstanbul’a beşinci gelişim’

Konser sonrası sorularımızı yöneltme fırsatı bulduğumuz ödüllü piyanist Jan Lisiecki söze İstanbul’a dair anılarıyla başladı. İstanbul’u beşinci kez ziyaret eden Lisiecki, kendisini kente hiç de yabancı hissetmediği vurguluyor. Hatta bugün, AKM’deki genel provası öncesi Ayasofya’yı da ziyaret etmeyi ihmal etmemiş. Her ne kadar İstanbul’a beşinci kez gelse de bu, Lisiecki’nin İstanbul’daki ilk konser performans olma özelliği taşıyor.

Ödüllü piyanist Jan Lisiecki, 51. İstanbul Müzik Festivali’nin açılışında sahne aldı.

İstanbul’daki ilk konserinin 51. İstanbul Müzik Festivali’nin açılışına denk gelmesinden ötürü çok mutlu olduğunu belirten Lisiecki, bu özel festivalin parçası olmaktan da gurur duyduğunu ifade etti. Salonu dolduran seyircilere ayrı bir parantez açan Jan Lisiecki, hem kendisinin hem de genel olarak konserin gördüğü ilgiden son derece memnun olduğunu sözlerine ekledi. AKM’nin atmosferinden de çok etkilendiğini ifade eden Jan Lisiecki, yakın bir gelecekte yeniden İstanbul’a gelmeyi ümit ettiğini de sözlerine ekledi. Şu an Avrupa turnesi kapsamında şehir şehir dolaşan Lisiecki’nin bir sonraki rotası ise Almanya.

Son olarak geçen yılın şubat ayında Mozart, Schuman ve Ravel bestelerinden oluşan ‘Nigth Music’ adlı albümünü yayınlayan Lisecki, kayıt çalışmalarının devam ettiğine dair bir bilgiyi de bizimle paylaştı. Chopin’in noktürnlerinden oluşan albümünü plak formatında dinleyicilerle buluşturan Lisiecki, yakında plak formatında başka bir albümünün yayınlanabileceğini de belirtti. Albümleri Deutsche Grammophon etiketiyle yayınlanan ödüllü piyanist gecenin sonunda, sıcak ve bir o kadar da mütevazı tavrıyla herkesin beğenisini toplamayı başardı.

Jan Lisiecki’nin uzun süre ayakta alkışlanan performansı sonrası şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası özel bir seçkiyi seslendirmeye başladı. Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü alan besteci Hasan Uçarsu, bundan yıllar önce İzmir’de Nejat Eczacıbaşı Bestecilik Ödülü alarak başladığı kariyerinde dün akşam aldığı onur ödülünün anlamını ve duygularını izleyicilerle törende sırasında paylaşan Hasan Uçarsu’nun ‘Portreler’ isimli orkestra süiti Tekfen Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirildi. Uçarsu’nun Anadolu motiflerini yoğun bir şekilde hissettirdiği bu eski bestesi, salonda büyük alkış aldı. 2021 yılında ‘Sinan’ operasına imza atan Uçarsu’nun üç bölümden oluşan ‘Portreler’ bestesinin icrası sonrası 51. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konseri sona erdi.

Klasik müzikte kuralları değiştiren kadın: Anne-Sophie MutterKlasik müzikte kuralları değiştiren kadın: Anne-Sophie Mutter

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.