Ara Güler fotoğrafları Hollanda’da sergileniyor

Ara Güler Müzesi ve Polat Stüdyo tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Foam Müzesi'ndeki 'Ara Güler-Işık ve Gölgeler Oyunu' adlı fotoğraf sergisi, Amsterdam'da Hollandalı sanatseverlerle buluştu. Sergi, 8 Kasım'a kadar açık kalacak.

Kültür Sanat 26 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ara Güler sergisi Amsterdam'da açıldı.

Ara Güler fotoğrafları Hollanda’da sergileniyor. Usta fotoğrafçının çektiği kareler Amsterdam’daki Foam Fotoğraf Müzesi’nde ziyarete açıldı. Fotoğraflar, 8 Kasım’a kadar görülebilecek. Serginin küratörlerinden Yasemin Bağcı, fotoğraf sergisinin, Hollanda’da şimdiye kadar Ara Güler adına açılan en büyük sergi olduğunu ve sanatçının simge fotoğraflarının yanında ilk defa seyirciyle buluşan eserlerini de içerdiğini belirtti.

Ara Güler’in gözünden 1950’lerin İstanbul’u

Ara Güler sergisinin ana ekseni, İstanbul’un 1950’lı yıllarına dair fotoğraflar olarak belirlenmiş. Sergi hakkında bilgi veren küratör Yasemin Bağcı, Sergi dört bölümden oluşmaktadır. Birincisi ‘İkonik’, ikincisi ‘Tarihçi’, üçüncüsü ‘Elçi’ ve dördüncüsü de ‘Kişisel’ bölümlerinden meydana gelmektedir.” dedi.

Ara Güler’in fotoğraflarının yanı sıra sanatçının yaptığı üç orijinal kitap maketi, gazete yazılarının kupürleri, 1950-1980 arasında yerli ve yabancı basında yayınlamış röportajlarını içeren 20 efemeranın da sergide yer aldığını aktaran Bağcı, Güler’in ‘Kahramanın Sonu’ adlı belgeselini de sergi kapsamında gösterildiğini belirtti.

O bir elçiydi

Bağcı, Güler’in Türkiye’deki haberleri yurt dışına duyurduğunu ve dışardaki gelişmeleri de Türkiye’ye aktardığını ifade ederek, “Türkiye’yi dünyaya açmak, dünyayı da Türkiye’ye getirmek onun için bir elçilik göreviydi.” sözleriyle fotoğrafçının önemine vurgu yaptı.

Sergide Ara Güler’in çektiği ünlü portreleri de yer alıyor.

Ara Güler sergisini, Polat Stüdyo’nun Türkiye ve Hollanda arasındaki kültürel, diplomatik ve ekonomik ilişkileri farklı bakış açılarıyla yansıttığı “Kısmet” adlı proje kapsamında gerçekleştirdiklerini belirten küratör Yasemin Bağcı, “Bu sergiyi Ara Güler Müzesi ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkeziyle birlikte gerçekleştirdik. Yaptığım 1,5 senelik kapsamlı arşiv çalışmaları neticesinde Ara Güler’in hiç bilinmeyen ve daha önce seyirciyle buluşmayan bazı fotoğraflarını da bu sergiye ekledik.” dedi.

Serginin öne çıkan bölümleri arasında Ara Güler’in 1974’te ABD gezisi sırasında ziyaret ettiği ünlü fotoğrafçıların portreleri de yer alıyor.  “Yaratıcı Amerikalılar” adlı bu seride Ara Güler’in kadrajından Alfred Hitchcock, Imogen Cunninham, Salvador Dali, Alexander Calder ve Ansel Adema’nın portreleri yer alıyor.

10Haber'den İstanbul Caz Festivali rehberi10Haber’den İstanbul Caz Festivali rehberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.