Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson’la görüştü
Dışişleri Bakanı olan Hakan Fidan 21 yıllık Ak Parti iktidarı döneminin en istikrarlı bürokratlarından biri oldu. Fidan'ın yükselmesinde ana etken ise Erdoğan'ın istediği gibi FETÖ ile etkin mücadele etmesiydi.
Dışişleri Bakanlığına getirilen Hakan Fidan 20 yıllık Erdoğan iktidarının en önemli bürokratlarından birisi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a en yakın isimlerden birisi olan Hakan Fidan, diğer birçok bürokrattan farklı olarak Erdoğan’ın gölgesi altında kalmayarak, kendi özgül ağırlığını koruyarak Dışişleri Bakanlığı gibi önemli bir görevi devraldı.
Hakan Fidan’ın kabinede görev alacağı seçimlerden yaklaşık 8-9 ay önce konuşulmaya başlanmıştı. Erdoğan’ın kazanması durumunda güvenlik, istihbarat ve dış politikadan sorumlu Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı Ankara kulislerinde dillendiriliyordu. Son günlere kadar da Cumhurbaşkanlığı yardımcısı olacağına kesin gözüyle bakılıyordu.
1968 Ankara doğumlu olan Hakan Fidan, Kara Kuvvetleri Komutanlığında muhabere astsubayı olarak görev yaptı. Bu sırada hem İngilizcesini geliştiren hem de akademik kariyer yapmaya başlayan Hakan Fidan mecburi hizmetinin bitmesine müteakip 2001 yılında TSK’dan istifa etti.
Hakan Fidan istifa etmesinin ardından iki yıl Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görev yaptı. Fidan, 2003 yılında Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığına (TİKA) atandı.
14 Kasım 2007’de Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine gelen Fidan, 2008 Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. 8 Mart 2008’de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Şubat 2011’de istifa etti.
15 Nisan 2010’da Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner’in görev süresinin dolmasının ardından, 25 Mayıs 2010 tarihinde MİT Müsteşarlığı görevine atandı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti devletinde, en genç MİT Müsteşarı olarak tarihe geçti.
Hakan Fidan’ın adı Oslo’da PKK liderleriyle yapılan görüşmelerin ses kayıtlarının 2011 basına sızdırılmasından sonra duyulmaya başlandı. Bu görüşmelere Başbakanın Özel Temsilcisi olarak katılan Hakan Fidan, herkesin merak ettiği bir isim oldu.
Tayyip Erdoğan’a karşı yapılan siyasi operasyonlarda ilk önce hedef alınan isimlerin başında hep Hakan Fidan geldi. 2012 yılındaki FETÖ’nün yaptığı KCK operasyonları sonrası MİT Müsteşarı Hakan Fidan gözaltına alınmak istendi. Son anda Erdoğan’ın müdahalesiyle bu girişim engellendi.
Türkiye’de bazı çevreler tarafından ağır bir şekilde eleştirilen, bazı çevreler tarafından ise savunulana çözüm sürecinin yürütücüsü de Hakan Fidan’dı. Bu süreç boyunca Hakan Fidan birçok eleştiriye maruz kaldı.
Bu sürecin sekteye uğramasıyla birlikte, PKK’ya karşı hem yurtiçinde hem de yurtdışında etkin mücadele de yine Hakan Fidan’ın başkanlığındaki MİT tarafından yapıldı ve yapılmakta.
Cemaat ve Ak Parti çatışmasının artık bir kavgaya dönüştüğü 17-25 Aralık döneminde birçok bürokrat FETÖ ile mücadele etmekten çekinirken, Hakan Fidan, bu yapıya karşı Erdoğan’ın yanında yer alarak mücadeleye girdi. 15 Temmuz darbe girişiminden önce kendi içindeki FETÖ’cüleri tek temizleyen tek kurum Hakan Fidan dönemindeki MİT oldu. Kurum içindeki FETÖ’cüler 15 Temmuz’dan önce yüzde 90’nından fazlası tespit edilerek pasif görevlere alınarak takibe alındı. Darbe girişiminden sonra da KHK ile ihraç edildi.
FETÖ ile verdiği mücadeleyle Erdoğan’ın takdirini kazanan Hakan Fidan, MİT’in efsanevi müsteşarı Fuat Doğu’dan sonra MİT tarihindeki en güçlü başkan oldu. Fuat Doğu görevden alındıktan sonra Lizbon’a Büyükelçi olarak gönderilirken, Hakan Fidan yükselerek Dışişleri Bakanı oldu.
15 Temmuz’dan sonra savunmadan, saldırıya geçen bir anlayışla MİT hem bölgesel olarak hem de global olarak önemli atak yaptı.
Başta Türkiye’nin Suriye politikası ve Rusya ile ilişkilerde Hakan Fidan önemli rol oynadı.
Dış ilişkilerle istihbaratı birleştiren bir anlayışı savunan Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı döneminde bu anlayışın somut pratiğini ise hep birlikte göreceğiz.