İsrailli Bakan Erdoğan’a ‘utanmalısın’ dedi, Ankara sert çıktı: Utanması gereken sizsiniz

İsrailli Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas Lideri Haniye ile görüşmesine "utanmalısın" deyince Dışişleri ve AK Parti'den tepki yükseldi. Dışişleri, Utanması gereken, 35 bine yakın Filistinliyi katleden İsrailli yetkililerdir" dedi.

Dünya 21 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da bir araya geldi. Fotoğraf: AA

İsrail ve Hamas’ın liderlik ettiği Filistinli gruplar arasındaki savaş sürerken Cumartesi günü İstanbul’da yaşanan diplomasi trafiğine de Tel Aviv’den tepki geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile görüştü. Görüşmede bölgede tırmanan gerilim ve Gazze’de yaşananlar masaya yatırıldı. Erdoğan, Hamas’a Batı Şeria’daki Filistin yönetimiyle uzlaşı hükümeti kurmaya yönelik çabalarının sürdürdüğü görüşmeye İsrailli bakandan tepki geldi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Türkçe yazdığı bir sosyal medya gönderisine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı etiketleyerek “Hamasla görüştüğü için utanması gerektiğini” yazdı. Bu paylaşıma Dışişleri Bakanlığı ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten de tepki geldi.

İsrail Dışişleri Bakanı: Utanmalısın

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hamas Siyasi Büro Lideri Haniye’nin İstanbul temaslarına X sosyal medya platformu üzerinden tepki gösterdi. Katz, Türkçe yazdığı gönderisinde şu ifadeleri kullandı: “Müslüman Kardeşler: Tecavüz, katliam, cesetlere saygısızlık, bebek yakma. @RTErdogan, utanmalısın!”

İsrailli Bakanın bu açıklaması İngilizceye çevrilerek İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın resmi hesabından da yayımlandı.

Dışişleri: Utanması gereken İsrailli yetkililerdir

Katz’ın bu paylaşımı Türkiye’de büyük bir tepkiyle karşılandı. İsrailli bakanın paylaşımına birçok tepki mesajı gelirken Dışişleri Bakanlığı da açıklama yayımladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Utanması gereken, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 35 bine yakın Filistinliyi katleden İsrailli yetkililerdir. İsrail Hükümeti üyelerinin gündemi değiştirme çabaları sonuç vermeyecektir. Türkiye’nin önceliği, Gazze’deki katliamın sona ermesinin sağlanması ve Filistin devletinin kurularak bölgemizde kalıcı barışın tesisidir. Bu doğrultuda çalışmaya ve İsrail’in işlediği suçlarla ilgili gerçekleri dile getirmeye devam edeceğiz.”

Çelik: İnsanlık önünde mahkum oldular

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef alan açıklamasına ilişkin, “İsrail Hükümetinin yaptığı katliamları örtbas etme çabasından başka bir şey değildir” ifadesini kullandı.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “İsrail Dışişleri Bakanı’nın Cumhurbaşkanı’mızı hedef alan hadsiz açıklaması, İsrail Hükümetinin yaptığı katliamları örtbas etme çabasından başka bir şey değildir. Çocuk katilleri her türlü ateşkes ve barış girişimine düşmanlık ediyor. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı’mızın ateşkes ve barış için liderlik ettiği siyasetin bu katliam şebekeleri tarafından hedef alındığını biliyoruz. Fakat ne yaparlarsa yapsınlar insanlık önünde mahkum oldular ve hukuk önünde hesabını bir gün verecekler.”

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü Dolmabahçe Sarayı’nda Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile bir araya gelmişti. Bu görüşme, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin ziyaretiyle aynı güne denk gelmesiyle dikkat çekmiş ve Gazze konusu görüşülmüştü. Hamas ve El Fetih arasında uzlaşı hükümeti kurulması çabalarında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Haniye’ye, Filistinlilerin birlik olmasının hayati bir önem taşıdığını ifade etmişti. Haniye 17 Nisan’da da Katar’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmüştü. Fidan da Filistinliler arasında kurulması gereken birlik konusuna vurgu yaparak, Batı ve İsrail’e Filistin Devleti’nin kurulması ardından Hamas’ın silahlı kanadını kapatacağını anımsatmıştı. (Görüşmelere dair ayrıntılı haberimiz için tıklayınız: İstanbul’da Gazze trafiği: Mısırlı Bakan da Haniye de aynı gün Türkiye’de)

Haniye ve Şukri İstanbul'daydı: Türkiye uzlaşı peşinde, dışarıda 'Hamas'a yuva aranıyor' havasıHaniye ve Şukri İstanbul’daydı: Türkiye uzlaşı peşinde, dışarıda ‘Hamas’a yuva aranıyor’ havası

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.