Hindistan Başbakanı Modi, kaza alanına gitti: Sorumlular en ağır şekilde cezalandırılacak

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, cuma günü 275 kişinin öldüğü zincirleme tren kazasından sorumlu tutulabilecek herkesin 'en ağır şekilde' cezalandırılacağını söyledi.

Dünya 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Narendra Modi, 2014'te iktidara geldiğinden beri ikinci kez güven oylamasıyla karşı karşıya kaldı ve ikincisinde de güven oylaması sınavını geçti.

Hindistan’ın Odisha eyaletinde cuma günü iki yolcu treni ile bir yük treni arasında zincirleme gelişen kaza sonucunda en az 275 kişi yaşamını yitirirken 800’den fazla insan da yaralandı. Kurtarma çalışmalarının sona erdiğini bildiren yetkililer, kaza alanında mahsur kalan tüm yolcuların kurtarıldığını açıkladı.

Odisha eyaletinden üst düzey bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, daha önce 288 olarak tahmin edilen ölü sayısı, bazı cesetlerin iki kez sayıldığının fark edilmesinin ardından revize edildi. Kaza mahallinin yakınında morg olarak kullanılan bir okuldaki sağlık çalışanı, “Daha kaç ceset geleceğini bilmiyoruz” dedi.

Olay yerini ziyaret eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi, yaşanan kazayı ‘acı verici’ olarak nitelendirdi. Hastanede kazanın mağdurlarıyla görüşen Modi, hükümetin ‘yaralıların tedavisi için çevrilmedik taş bırakmayacağı’ sözünü verdi.

Kalküta ve Chennai arasında sefer yapan Coromandel Ekspresi’nin birkaç vagonu akşam yedi sularında bir yük trenine çarptıktan sonra raydan çıktı. Raydan çıkan vagonlar bu sefer de ters yönde seyreden Howrah hızlı trenine çarptı. Yolcu treninin nasıl olup da yük treniyle aynı raylara girdiği ise belirsizliğini koruyor.

Sorumlular ‘en ağır şekilde’ cezalandırılacak

Hindistan’da bu yüzyılda yaşanan en kötü demiryolu kazası olarak değerlendirilen olaya neyin sebep olduğu henüz netlik kazanmadı. Ülkede yaşanan diğer iki büyük kaza da 1995 ile 2016 yıllarında meydana gelmişti. 1995’teki kazada Yeni Delhi yakınlarında iki trenin çarpışması sonucu 358 kişi hayatını kaybetmişti. 2016’daki kazada ise bir yolcu treni Indore ve Patna şehirleri arasında raydan çıkarak 146 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Güney Doğu Demiryolları Halkla İlişkiler Müdürü KS Anand, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti. İlk değerlendirmeler kazanın sinyal arızasından kaynaklandığını gösteriyor. Modi de tren kazasında suçlu bulunan kişilerin ‘en ağır şekilde cezalandırılacağını’ söyledi.

Kaza, Modi’nin 1.42 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi haline gelen ülkede İngiliz sömürgesi oldukları dönemden kalma demiryolu ağının modernizasyonuna odaklandığı bir dönemde meydana geldi. Hükümetin demiryolu güvenliğini artırmaya yönelik çabalarına rağmen, dünyanın merkezi yönetim altındaki en büyük tren ağına sahip Hindistan’da her yıl yüzlerce kaza yaşanıyor.

Modi’nin hükümeti 2024 yılına kadar demiryollarının yüzde 100 elektrifikasyonu ve 2030 yılına kadar da sıfır emisyona geçilmesi planı için milyarlarca dolar harcadı. Bunun yanı sıra demiryollarına trenlerin otomatik fren yapmasına yardımcı olacak tren çarpışma önleme sistemi de kurulma sürecinde ancak bu sistem şimdiye kadar sadece ağın yüzde ikisinde kullanılabilir hale getirildi. Söz konusu sistem; kazanın yaşandığı yolcu, petrol ve kömür taşıyan trenler için en eski ve yoğun güzergahlardan biri olan doğu demiryollarında henüz kullanılmıyor.

Hindistan'daki tren kazasında tablo kötüleşiyor: En az 288 ölü, 900'den fazla yaralıHindistan’daki tren kazasında tablo kötüleşiyor: En az 288 ölü, 900’den fazla yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.