Erdoğan, İsveç’in üyeliğine onay verdi, NATO’da kriz bitti
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Türkiye ve İsveç'in 12 Haziran'da bir araya geleceğini bildirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile dün bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın toplantısı gerçekleştiren Stoltenberg, Erdoğan ile görüşmesinde önümüzdeki ay yapılması planlanan Vilnius Zirvesi’nde konuşulacak konular konusunda görüş alışverişi yaptıklarını, NATO’nun Ukrayna’ya desteğini, Kosova’daki NATO varlığının önemini ve İsveç’in NATO’ya üyeliğini ele aldıklarını belirtti.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından kendi sınır güvenliklerinden endişe eden İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılma kararı almıştı. NATO üyesi olan Türkiye ise söz konusu iki ülkenin terörle yeterince mücadele etmediğini belirterek, birliğe katılabilmeleri için somut adımlar atmalarını istemişti. İlerleyen zamanlarda üçlü mekanizma oluşturmayı başarsalar da İsveç’te aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakması, üçlü mekanizmanın durdurulmasına neden oldu. Finlandiya’nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç dışarıda kaldı.
Stoltenberg bugünkü basın toplantısında Türkiye’nin güvenlik endişelerinin meşru olduğunu belirterek, “İsveç, Türkiye’nin endişelerini karşılamak istiyor. Bunların içerisinde İsveç anayasasının değiştirilmesi, silah ambargosunun sonlandırılması, PKK dahil terörizmle mücadelede işbirliğinin artırılması yer alıyor” sözleriyle İsveç’in somut adımlar attığını belirtti.
Üçlü mekanizmayı zora sokan Kuran yakma eylemlerine de değinen Stoltenberg, ifade özgürlüğünün demokratik bir toplumun gerekliliği olduğunu dile getirdi ve söz konusu gösterilerin amacının İsveç’in NATO’ya üyeliğini engellemek olduğunu ifade etti.
Üçlü mekanizmanın yeniden bir araya gelmesi konusunda Erdoğan ile mutabık kaldıklarını belirten Stoltenberg, 12 Haziran haftasında bir görüşme yapılacağını bildirdi. Öte yandan Stoltenberg’e Vilnius’taki zirvede İsveç’in üye olarak katılım sağlayıp sağlayamayacağı sorulduğunda, “Bence bunun zamanı çoktan geldi” yanıtını verdi.
NATO Genel Sekreteri, basın toplantısında Kosova’da son günlerde polis ile ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırplar arasında yaşanan gerilime de değindi. Erken belediye seçimlerinde Sırpların özerklikleri olmadığını gerekçe göstererek boykotu sonucu Arnavut belediye başkanlarının seçilmesinin ardından Sırplar belediye binalarını basmaya kalkıştı. Polis olaya müdahale edince, taraflar arasında arbede yaşandı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Kosova sınırına asker yığdı.
Gerginlik böyle sürerken, NATO Barış Gücü’ne (KFOR) bağlı askerlerden en az 30’u bölgedeki olaylarda yaralandı. Bunun üzerine Stoltenberg, bölgeye 700 ek asker göndereceklerini açıkladı. Gönderilecek birlikler arasında Türk askerlerinin de olacağını belirtildi.
Kosova’ya asker gönderdiği için Türkiye’ye teşekkür eden Stoltenberg, Priştine ve Belgrad’dan da sorumlu bir şekilde davranmalarını isteyerek, “Barışa ulaşmak için tek seçenek olarak gördüğümüz AB arabulucuğundaki diyaloğa katılım sağlamalarını arzu ediyoruz” dedi.