Finlandiya’da yoğun gündem: Başbakan Sanna Marin seçimi kaybetti, ülke bugün resmen NATO üyesi oluyor

Finlandiya'da genel seçimde Başbakan Sanna Marin koltuğunu kaptırırken, birinci parti muhafazakâr Ulusal Koalisyon Partisi oldu. Hiçbir parti meclis çoğunluğunu sağlayamadı. Öte yandan Finlandiya, NATO üyelik süreci en hızlı tamamlanan ülkelerden biri olarak bugün resmen ittifaka katılıyor.

Dünya 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Koltuğu kaptıran Başbakan Sanna Marin'in lideri olduğu Sosyal Demokrat Partisi yüzde 19,9 oy aldı ve 43 sandalyede kaldı.

NATO üyeliği tartışmaları içerisinde devam eden süreçte bir de genel seçim yaşayan Finlandiya’da Başbakan Sanna Marin, başa baş seçimde muhafazakârlara yenildi ve koltuğunu kaybetti. Oyların yüzde 20,8’ini alan Petteri Orpo’nun lideri olduğu Ulusal Koalisyon Partisi, seçimin galibi oldu. Solcu Başbakan Marin, seçimden üçüncü parti olarak çıkıp muhafazakâr partiye karşı yenilgiye uğrarken, bu sonuçta hiçbir parti meclis çoğunluğunu sağlayamadı.

Türkiye onayını verdi, Finlandiya artık NATO ülkesiTürkiye onayını verdi, Finlandiya artık NATO ülkesi

200 sandalyeli parlamentoda Ulusal Koalisyon Partisi 48, Finler Partisi 46, Sosyal Demokrat Partisi 43 sandalye elde etti. Ülkeyi yönetecek koalisyonun 100’den fazla temsilciyi çatısı altında toplaması gerekiyor.

Bu arada Finlandiya, bugün resmen NATO’nun 31’inci üyesi olarak ilan edilecek ve bayrağı NATO karargâhına çekilecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, Türkiye’nin onaylamadığı İsveç’in üyelik sürecinin de en yakın zamanda tamamlanması yönünde temennisini yeniledi.

Finlandiya’nın bir yıldan kısa sürede tamamlanan üyelik süreci, 74 yıllık ittifak tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.