Reuters: Erdoğan ekonomide U dönüşü sinyali veriyor

Reuters'a göre, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı yapılması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomideki U dönüşü sinyali. Ancak analize göre yerel seçimlere yaklaştıkça Şimşek'in bağımsızlığı ve yetki alanı kısıtlanabilir.

Ekonomi 5 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Şimşek'in atanması Türkiye'nin yaşam pahalılığı krizi ve diğer sorunlarla başa çıkmak için daha ortodoks ekonomi politikalarına dönebileceğinin sinyali olarak değerlendirildi.

İngiliz haber ajansı Reuters Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirmesinin ardından “Erdoğan, ortodoks Şimşek’i seçerek ekonomik U dönüşü sinyali veriyor” başlıklı bir haber yayımladı.

Haberde, Erdoğan’ın daha önce de bakanlık ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı yapan  Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanı olarak ataması, Türkiye’deki yaşam pahalılığı krizi ve diğer sorunlarla başa çıkmak için daha ortodoks ekonomi politikalarına dönüleceğinin sinyali olarak değerlendirildi.

Ayrıca haberde “yeni kabinede bir başka ortodoks ekonomi yöneticisi” olarak nitelendirilen Cevdet Yılmaz’ın da Cumhurbaşkanı yardımcılığına atandığı belirtildi.

 

Şimşek’ten ilk gün ‘rasyonel zemine dönme’ mesajıŞimşek’ten ilk gün ‘rasyonel zemine dönme’ mesajı

Analistler, Mehmet Şimşek’in önümüzdeki aylarda faiz artırımına zemin hazırlayabileceğini söylerken, bu durum Erdoğan’ın yükselen enflasyona rağmen uzun süredir devam eden düşük faiz politikasından belirgin bir dönüş olarak görülüyor.

Haberde, “Ekonomideki bariz U dönüşü, pek çok analistin döviz rezervlerin tükenmesi, Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) genişlemesi ve kontrolsüz enflasyon beklentileri göz önüne alındığında bu gelişmekte olan büyük piyasanın kargaşaya doğru gittiğini söylemesiyle geldi” dendi.

Bağımsızlık önemli

Erdoğan’ın daha önce de ortodoksiye yöneldiği ve ardından hızlı bir şekilde faiz indirme yöntemlerine geri döndüğü hatırlatılan haberde, analistler Şimşek’e ne kadar bağımsızlık tanınacağının önemine değindiler.

Eurasia Group direktörü Emre Peker, Şimşek’in bakan olarak atanmasına ilişkin “Bu, Erdoğan’ın Türkiye’nin ekonomik zorluklarını yönetme becerisine olan güvenin sarsıldığını fark ettiğini gösteriyor. Ancak Şimşek’in atanmasının bir krizi geciktirmesi muhtemel olsa da, ekonomiye uzun vadeli düzeltmeler sunması pek olası değil” dedi.

Yerel seçimler yaklaştıkça Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yetki alanının kısıtlanacağını kaydeden Peker, “Şimşek muhtemelen görev süresinin başında güçlü bir yetkiye sahip olacak, ancak Mart 2024 yerel seçimleri yaklaşırken politikaları uygulamak için hızla artan siyasi dirençle karşı karşıya kalacak” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.