Şimşek’ten ilk gün ‘rasyonel zemine dönme’ mesajı

Hazine ve Maliye Bakanlığına atanan Mehmet Şimşek bakanlıktaki devir töreninde "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır" dedi.

Ekonomi 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görevi eski bakan Nureddin Nebati'den devraldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün yeni kabineyi açıklamasının ardından, Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek görevi son dönemlerdeki ilginç konuşma ve çıkışlarla öne çıkan Nureddin Nebati’den devraldı. Şimşek devir töreninde yaptığı konuşmayla eski bakan Nureddin Nebati’nin uygulandığını ve başarılı sonuçlar alındığını iddia ettiği merkeziyetçi ve baskılayıcı bir piyasaya yaklaşımına sahip olan heteredoks politikadan dönüşün kamuoyu önünde ilk işaretlerini verdi.

Nebati devir teslim töreninde yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühleriyle devraldığım Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunu Sayın Mehmet Şimşek’e devretmek üzere buradayız. Bizler için en önemlisi milletimizle yan yana verdiğimiz bu mücadeleye en ufak bir gaflete düşmeden aralıksız hizmete devam etmektir” ifadelerine yer verdi.

Piyasa istedi, Şimşek geldi; şimdi ne olacak?Piyasa istedi, Şimşek geldi; şimdi ne olacak?

‘Türkiye’nin seçeneği kalmadı’

Şimşek, Bakan Nebati döneminde yatırım ve istihdamda önemli başarılar elde edildiğini söyleyerek kendisine teşekkür etti. Mehmet Şimşek, temel hedeflerinin toplumun refahını artırmak olduğunu belirterek enflasyonla mücadele mesajı verdi. Nebati’den görevi devralan yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rasyonel politikalara vurgu yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı artırmaktır. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada; şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır.

Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır.

Küresel zorlukların, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir dönemde, kurumsal kapasitemizi güçlendirerek makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz.

Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarımıza başlayacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır.

Orta vadede enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır.

Merkez Bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır.”

Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve getirilen Mehmet Şimşek’in daha devir teslim töreninde “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” demesi akıllara son 2 yılda uygulanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da desteğini alan ekonomi politikalarının yanlışlığını tartışma konusu yapacağa benziyor.

Nebati ‘oh’ çekti

Devir teslim töreni Nebati’nin ardından Şimşek’in de konuşmasını yapmasıyla sonlandı. Görevi Mehmet Şimşek’e devreden Nureddin Nebati’nin tören sonundaki hareketi dikkat çekti. Devir teslim törenindeki ilginç anlar kameralara yansıdı. Devir teslim konuşmasının sonunda Nebati, Şimşek’e dönerek ‘Oh…’ dedi.

Oğan’dan ‘işte bu yüzden destek verdik’ açıklaması

Hem ekonominin hem siyasetin ana gündem maddelerinden biri Mehmet Şimşek olunca, 28 Mayıs seçimlerine 5 kala Cumhur İttifakı’na destek açıklayan Sinan Oğan da tartışmalardan geri durmadı.

Sosyal medya hesabından Şimşek’in görev devralmada yaptığı konuşmayı paylaşan Oğan, Erdoğan’a destek vermelerinin ön koşulunu ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ politikasından vazgeçilmesi olduğunu ileri sürdü.

Oğan, “Seçimlerin ikinci turunda Cumhur İttifakı adayı Sayın Erdoğan’a destek vermemizin en önemli ön şartlarından birisi, son bir kaç yıldır uygulanan ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ politikalarından vazgeçilmesi ve uluslararası normlara uygun ekonomi politikalarının uygulanmasına geçilmesiydi” ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:

“Yeni kabinede Sayın Mehmet Şimşek’in göreve başlamasıyla artık ekonomide inşallah en kısa zamanda normalleşme adımlarını göreceğiz…”

Sinan Oğan, yaptığı paylaşıma Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, görevi Nureddin Nebati’den devralması sonrası yaptığı konuşmanın yer aldığı videoyu da ekledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.