AK Parti, başörtüsü ve LGBT paketini yeniden Meclis’e getiriyor

Adalet Bakanı Tunç, ailenin korunmasıyla ilgili 41. maddede değişiklik yapacaklarını söyledi. Tunç'un bu açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim gecesi yaptığı LGBTİ karşıtı konuşmayı anımsattı.

Siyaset 2 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni bir anayasa için girişimlerinin yeniden başlayacağını duyurdu. Buradaki konuşmasında “İstiklal ve istikbali için bu kadar ağır bedeller ödemiş milletimizin yeni bir anayasayı, anasının ak sütü gibi hak ettiğine inanıyoruz” diyen Erdoğan, anayasa metnini artık millete sunmaları gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da dün akşam TRT Haber canlı yayınında yeni anayasaya dair açıklamalarda bulundu. Daha önce yeni anayasayla ilgili uzlaşma komisyonlarının kurulduğunu ve herhangi bir sonuca ulaşılmadığını hatırlatan Tunç, “Demokratik, sivil, vatandaşın haklarını, devletin görevlerini tam anlamıyla ortaya koyan, toplumsal sözleşme diyebileceğimiz yeni, sivil bir anayasaya milletimizi kavuşturmak istiyoruz” dedi.

Meclis’te grubu bulunan ya da bulunmayan bütün partilerin yeni bir anayasa konusunda mutabık olduğunu söyleyen Tunç, önemli olanın uzlaşmanın sağlanması olduğunu ifade etti. Uzlaşmayı sağlamak zorunda olduklarını söyleyen Tunç, “Tüm siyasi partilerin bu millete olan borcudur bu. Biz burada öncülük yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, yeniden cumhurbaşkanı seçildiği 28 Mayıs gecesi konuşmasının temelini LGBTİ karşıtlığı üzerine kurmuştu. Erdoğan burada “Bu CHP LGBT’ci midir? Bu HDP LGBT’ci midir, İYİ Parti ve yanındaki bazı ufaklıklar LGBT’ci midir? AK Parti, MHP, Cumhur İttifakı’na LGBT sızabilir mi?” sözleriyle kalabalığa seslenmişti. Erdoğan aynı konuşmada “Her seçim bizim için yeniden doğuştur. Bizde aile kutsaldır. Aileye kimse dil uzatamaz, kadına şiddet bizde yasak, haramdır. Buna kimse tevessül edemez ve ümüğünü sıkarız” da demişti ve aileyi koruma üzerine düzenlemeler de LGBTİ’lere karşı hamlelerin geleceği şeklinde olarak yorumlanmıştı.

Tunç da başörtüsüne anayasal güvence ve aile yapısının korunmasına ilişkin soruya Erdoğan’ın konuşmasını hatırlatır nitelikte yanıt verdi, yeni düzenleme olacağını da açıkladı. Tunç, “Bizim grubumuz da Cumhur İttifakı olarak da bu iki madde değişikliğini meclisin gündemine getirerek, burada hem başörtüsüne anayasal güvence hem de ailenin korunmasıyla ilgili 41. madde değişikliğini inşallah hayata geçireceğiz” dedi.

Söz konusu 41. maddede “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar” ifadeleri yer alıyor.

Öte yandan AK Parti daha önce de Meclis’e iki maddelik mini anayasa değişikliği teklifi sunmuştu. AK Parti ve MHP’nin seçim öncesi Meclis’e sunduğu iki maddelik anayasa değişikliğinde başörtüsüne anayasal güvencenin yanı sıra aileyi ‘kadın ve erkeğin evlenmesi’ ile kurulabileceğini hükme bağlıyordu. Bu maddeyle LGBTİ bireylerin evlenmesinin önünün de kapatılması planlanıyordu.

Başörtüsü teklifinde Anayasa’nın 24’üncü maddesine iki fıkra ekleniyordu. Bu düzenlemeye göre; temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacak. Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamayacak, bu nedenle kınanamayacak, suçlanamayacak ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini, hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilecek.

Teklifteki diğer düzenleme ise Anayasa’nın 41’inci maddesinin, “Ailenin korunması ve çocuk hakları” şeklindeki birinci kenar başlığı, “Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları” olarak değiştiriyordu. Ayrıca maddeye, evlilik birliği şartı da ekleniyordu.

Değişiklik teklifinin gerekçesinde, “Yalnızca kadın ve erkek olmak üzere iki farklı cinsiyetten bireylerin birbiriyle evlenerek evlilik birliğini oluşturabileceği açıkça düzenlenmekle, bunun dışındaki hiçbir birlikteliğin evlilik birliği olarak kabul edilmeyeceği ve evlilik birliğinin eşler arasında yani kadın ve erkek arasında eşitliğe dayandığı kabul edilmiş olmaktadır. Böylece aile ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit ve saldırılar ile sapkın akımların dayatmalarına karşı korunması amaçlanmaktadır” deniliyordu.

Bu düzenlemelere muhalefetten tepki gelmişti. CHP ve İYİ Parti, Anayasa’nın 24’üncü maddesi üzerinde değişiklik öngören maddede değişilik yapılmasını istedi. İYİ Parti ve CHP, birinci maddede yer alan “dini inancı sebebiyle” ibaresinin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunmuş ve söz konusu ifadenin ’”Tüm kadınların başını örtme ya da örtmeme özgürlüğü” şeklinde değiştirilmesi istemişti.

Komisyonda kabul edilen bu teklifler muhalefetle hükümet arasında gerginlik yaratırken 6 Şubat depremleri meydana geldi. Bu nedenle de teklif Genel Kurul’a getirilmedi.

İBB'nin sergisine bir saldırı daha: İçeri girmeye çalıştılarİBB’nin sergisine bir saldırı daha: İçeri girmeye çalıştılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.