İYİ Parti’nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı üçüncü tur oylaması sonrası Müsavat Dervişoğlu oldu. Dervişoğlu ilk mesajında diğer adaylarla kucaklaşarak birlik mesajı verdi ve ''Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'' dedi.

Siyaset 27 Nisan 2024

Aslında 2023 Mayıs ayında yapılan seçimlerde alınan başarısız sonuçla krize giren, bu haldeyken iç hesaplaşma yapmadan yoluna devam edip 31 Mart yerel seçiminden büyük bir oy kaybıyla çıkan İyi Parti’de artık yeni bir genel başkan var: Müsavat Dervişoğlu.

Partinin dün yapılan olağanüstü genel kurulunda seçimin ilk turunda katılan dört adaydan hiçbiri salt çoğunluk sağlayamadı, ikinci turdan önce Tolga Akalın adaylıktan çekildi. Ancak ikinci turda da salt çoğunluk sağlanamadı. Üçüncü turda sonuçlanan genel başkanlık seçiminde Dervişoğlu 611 oy aldı. Karşısında yarışan Koray Aydın 548 oyda kaldı.

Kongre sürecine giden yol

Genel seçimlerde altılı masadan sert cümlelerle kalkan sonra da yeniden masaya dönen Meral Akşener, yeni dönemde politikasını muhalefeti eleştirme üzerine kurdu. Akşener mitinglerde ve televizyon programlarında kendisine altılı masada haksızlık yaptığını savunurken yerel seçimlerde de ittifaka kapıları kapattı. Bu partisinden üst düzey istifaları da beraberinde getirdi çünkü ayrılanlar bu şekilde  Cumhur İttifakı’nın kazanacağını savunuyordu. Yerel seçimler gelip çattı ve yıllardır AK Parti yönetiminde olan kentler dahi CHP yönetimini tercih etti. İYİ Parti de seçimden yüzde 3,77 oranında oyla ayrıldı, partide sular yeniden dalgalanmaya başladı.

Akşener yeniden genel başkan adayı olmayacağını açıkladı, İYİ Parti kurultaya giderken adaylar da belli oldu: Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz. İYİ Parti’nin Ankara’daki 5. Olağanüstü Kurultayı seyircisiz gerçekleşti. Akşener salona Müsavat Dervişoğlu ile art arda girdi ve bu ‘oyunun rengini belli etti’ şeklinde yorumlandı.

Meral Akşener son kez kurultay kürsüsünde.

Akşener: Evi siz koruyacaksınız

Akşener salona girdiğinde bir video izletildi. Videoda Akşener’in genel başkanlık dönemindeki mitingleri, konuşmaları yer aldı. Duygusal bir propaganda videosuydu ve uğurlama niteliği taşıyordu. Kürsüye çıkan Akşener İYİ Parti’nin kuruluşundan itibaren yaşadıkları zorluklara değindi ve şunları söyledi:

“Bugün karşınızda bu kürsüden son kez konuşuyorum. Çünkü bugün emaneti devretme günü. Hayatımın 30 yılını farklı dönemlerde memleketimizin geleceği devletimizin güvenliği için siyaset sahnesinde çalışarak geçirdik. Beni motive eden tek bir şey vardı o da tüm eğitim hayatım boyunca beni parasız yatılı okutan milletimize ve her geçen gün tahrip edilen devletimize karşı vefa borcumu ödemekti.

Bu uğurda 30 yıl boyunca bir kadın olarak zorluklarla iftiralarda tehditlerle karşılaştım. Her devrin ahlaksızlarıyla mücadele ettim. Zihnim de vicdanım da rahat oldu. Hiçbir zaman kişisel bir çıkarım olmadı. Hiçbir zaman utanacağım bir yaram olmadı. Hiçbir zaman vicdanımı susturabilecek bir güç olmadı. Yalan dolana hiç tahammülüm olmadı. Tehdide hiç eyvallahım olmadı. Toz zerresi kadar korkum da olmadı.

Milletin hakkı için karşısında durduklarımın parmak sallayan elleri beni yıldıramadı cazip teklifleri beni susturamadı makam vaatleri beni durduramadı tutuklanacaksın tehditleri umurumda bile olmadı. Verdiğim tüm kararların hep arkasında durdum bugün de durmaya devam ediyorum. 28 Şubat’ta ölümle tehdit edilmeme rağmen vesayetçilere karşı tutum aldım. 2010 yılında herkes yetmez ama evet diye diye ortalıkta gezinirken iktidarın en tepesi dahil olmak üzere önde gelenlerine bizzat gittim söyledim yapmayın bu garabet sizi de vuracak dedim maalesef ki milletimiz devletini sokaktan köprüden toplamak zorunda kaldı ve haklı çıktım.

Akşener, konuşmasının ardından partilileri selamladı.

2018’de 2019’da 2020’de ve 2023 yılında da milletle inatlaşılmaz diyerek hem iktidar hem ana muhalefeti uyardım. Herkes sustuğunda bile milletin sesini haykıran oldum. Şahsıma her türlü hakareti küfrü edenler iftiraya sarılanlar bugün benimle aynı şeyleri söylemeye başladılar. Bazıları kısık sesle de olsa haklıymış bile diyenler var. Ne diyeyim sabah şerifleriniz hayır olsun.

Gelelim bugüne yani 2024’e… Yetkili kurullarımızın kararı doğrultusunda 31 Mart seçimlerine hür girdik. İYİ Parti’yi kavgalara korkulara mahkum edilen milletimize yeni bir seçenek kurmak için kurmuştuk. Ben de bugüne kadar hem kendimin hem de partimizin aldığı tüm kararların arkasında durduğum gibi bu kararın da arkasında durdum. Ne kadar zorlu bir yola çıktığımızın farkındaydım. Satın alınmışlara karşı yürekten inanmışların mücadelesini yürüttüğümüzün farkındaydım. Bedel ödeme sırasında da en önde karşınızda duruyorum.

Gerektiğinde bedel ödemeyi bildim. Bundan dolayı asla pişman olmadım, bugün de pişman değilim. Bugün üzerime düşen her şeyi yapmış olmanın huzuruyla son kez karşınızdayım. Hiçbir hesaba pazarlığa girmeden milletin sesini duyurmuş olmanın mutluluğu ile son kez karşınızdayım.

Duruşumuzu pazarlık masalarına meze ettirmemiş olmanın gururuyla son kez karşınızdayım. İYİ Parti’yi kurduğumuz ilk günkü gibi bir an bile pes etmeden mücadele etmiş olmanın gönül rahatlığı ile karşınızdayım. Allah herkese böyle veda etmeyi nasip eylesin. Biz bugünlere çiçek bahçelerinden değil mayın tarlalarından geçerek geldik. Türkiye’nin çok yarası var biz merhem olacağız dedik. Hiçbir zaman bir yerlere sırtımızı dayayarak ilerlemedik. Bu partiyi kurarken nereden ve nasıl geldiğimizi unutmayın demiştim.

Haksız olduğumuz için değil başarısızlığı ben aldım artık başarıyı sizler yakalayacaksınız. Bedeli ben ödedim artık hesabı siz tutacaksınız. Kiminiz abla kardeş diye geldiniz benden bir yuva istediniz ben de İYİ Parti’yi sizlere bir ev yuva yaptım. Yıkmak dağıtmak isteyenlere çökmek isteyenlere müsaade etmedim. Bugünden sonra artık bu evi siz koruyacaksınız. Bu eve artık siz bakacaksınız. Yolunuz bahtınız açık olsun. Allahaısmarladık.”

Dursun Müsavat Dervişoğlu.

Dervişoğlu: Erdoğan’la hesaplaşmak istiyorum

Kürsüye çıkan Müsavat Dervişoğlu ittifakın ortaya çıkma nedeninin Türkiye’ye dayatılan sistem olduğunu söyledi. Bu nedenle 2018 yılından bu yana çeşitli ittifaklarda olduklarını, 2023 seçimlerinde de iktidarın artık siyasi ömrünün tamamlanmasını sağlamaya çalışacaklarını belirten Dervişoğlu “Ama öyle olmadı” dedi. “Hepinizin bildiği gibi, İYİ Parti’nin tüm çabalarına rağmen, maalesef birtakım stratejik hatalar yüzünden 2023 seçimleri kaybedildi ve Türkiye bu seçimin akabinde bir yerel seçime gitti. Bu seçime partimiz, özgün kimliğini muhafaza edebilmek ve 2028 genel seçimlerine layıkıyla hazırlanabilmek adına, tüm yetkili organlarını toplayarak, müstakilen girme kararı aldı. Bu kararın alınmasıyla birlikte, yine İYİ Parti, çeşitli saldırıların muhatabı kılınmaya çalışıldı” diyen Dervişoğlu, bunun ardından yerel seçimlerde başarısız olduklarını, değerlendirme dahi yapmadan kurultaya gittiklerini ifade etti.

Yerel seçimlere ilişkin konuşan Dervişoğlu “Biz bazı yerlerde çok az oy aldık ama işte şu anda Divan’da oturan Nevşehir belediye başkanımız yüzde 52 oy aldı. AKP’nin seçim kaybetmediği Nevşehir’de yüzde 52 oy almayı başarabiliyorsak, bana sorarsanız İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 5 değil, yüzde 52’dir arkadaşlar. Meseleleri doğru kavrayıp, hükümleri doğru vermeyi becerebilirsek, gerçekleştireceğimiz bir durumdur. Aramızda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız var, Sayın Enver Yılmaz. Onun da Ordu gibi bir yerde, AKP’nin yüzde 70’e yakın oy aldığı yerde yüzde 37 oy aldığı görüldü. Bana göre, seçimi kazandı ama Beştepe seçimi elinden çaldı. O kıstastan bakarsanız, İYİ Parti’nin oyuna yüzde 37 de diyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu sözlerini “Sizlere yalvarıyorum, Allah rızası için diyorum, bana bir fırsat tanıyın, Türkiye’nin meydanlarında Tayyip Erdoğan’la hesaplaşmak istiyorum. Bana o gücü verin, o desteği verin, benden esirgemeyin” cümlesiyle tamamladı.

Tolga Akalın.

Akalın’dan seyircisiz kurultay tepkisi

Dervişoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Tolga Akalın, bu kurultayla iktidar yürüyüşlerinin ilk günü olduğunu savundu ve “MHP’den ne istedik biz? Birincisi, güvenlikçi, devletçi milliyetçilikten demokratik milliyetçiliğe geçilmesini istedik. İkincisi, iktidar hedefini kaybetmiş bir siyasal hareketle yol yürünmeyeceğini tespit ettik ve bu kapsamda bir yürüyüş başlattık” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir şövalye olmadığını belirten Akalın “Erdoğan, bir pusucudur. Erdoğan, rakipleriyle cesurca mücadele edemez. Erdoğan, ancak muhaliflerine pusu kurarak iktidarını devam ettirebilir. Erdoğan’ın bitiremediği tek siyasal hareket, bu iyiler ve cesurlar hareketi oldu. İYİ Parti, Türkiye’nin makul merkezinde kurulmuş, kuruluş ilkeleri de fevkalade bir siyasi harekettir. Ben, İYİ Parti’nin kendisini milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı olarak tanımlamasını doğru buluyorum” diye konuştu.

Seyircisiz kurultaya da tepki gösteren Akalın, seçmene güvelik, özgürlükler ve hukuk konusunda güvence vermeleri gerektiğini ifade etti. Akalın “Milliyetçilik ve demokrasi, birbirinin olmazsa olmazıdır. Güvenlik ve demokrasi de birbirinin çelişeni değil, tamamlayanıdır. Milliyetçilikle demokrasiyi birbiriyle içselleştirip, demokratik milliyetçiliği inşa etmemiz lazım” dedi.

Koray Aydın.

Aydın: İYİ Parti’nin sunduğu fırsat Altılı Masa sonunda heba edildi

Son olarak kürsüye Koray Aydın çıktı ve konuşmasında değişimin partiye iyi geleceğini söyledi. Ekonomik krize değinen Aydın’ın hedefinde iktidar vardı. “Genel başkanımız Sayın Meral Akşener’in, 8 Nisan tarihinde, aday olmayacağını açıkladığı bildiride ifade ettiği üzere, partimiz sarsılmıştır. Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için, Bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır! Ne oldu da oyu yüzde 20’lerle anılan partimiz, yüzde 4’lere geriledi… Ne oldu da Ankara’da yüzde 13 olan oyumuz, yüzde 0,9’a düştü. Ne oldu da İstanbul’da yüzde 8 olan oyumuz, yüzde 0,6’ya düştü. Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, Elbette İYİ partinin asıl oyu bu değil… Doğru bir değerlendirme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsak, bu kötü tablo, sürekli hale gelecek” diyen Aydın, 2019 seçimlerinde Akşener’in stratejisi sayesinde üç büyük şehrin iktidarın elinden çıktığını söyledi.

Altılı masayı eleştiren Aydın şunları söyledi: “İYİ Parti sayesinde, ilk kez muhalefet, iktidarı sandıkta yenilgiye uğrattı. İYİ Parti sayesinde, ilk kez psikolojik, üstünlük muhalefete geçti. İYİ Parti sayesinde, ilk kez 2023 seçimlerinde muhalefet için, bir iktidar fırsatı doğdu. Ancak üzülerek ifade edelim ki, İYİ Parti’nin, binbir emek ve çabayla aziz Türk milletine, altın tepsi içinde sunduğu bu fırsat, Altılı Masa sürecinin sonunda heba edildi. Tabiri caizse yok edildi. Ringde, abandone olmuş bir AK Parti iktidarı vardı ama o bitirici darbeyi bir türlü vuramadık.”

İlk turda salt çoğunluk sağlanamadı: Akalın çekildi

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. İlk turda salt çoğunluk sağlanamadı, başkanlık seçimi ikinci tura kaldı. İlk oylamada çıkan sonuç şöyle oldu:

Koray Aydın: 472
Müsavat Dervişoğlu: 370
Tolga Akalın: 327
Günay Kodaz: 2

Bu sonucun ardından Tolga Akalın tarafsız kalacağını belirterek adaylıktan çekildi.

İkinci turda da salt çoğunluk yok

İkinci turda Müsavat Dervişoğlu 570, Koray Aydın ise 565 oya ulaştı. Seçim üçüncü tura kaldı.

Üçüncü tur: Yeni genel başkan Müsavat Dervişoğlu

Üçüncü turda Müsavat Dervişoğlu 611 oyla yeni genel başkan oldu. Koray Aydın ise 548 oyda kaldı.

İlk tebrik Akşener’den, Erdoğan da aradı

Dervişoğlu’na ilk tebrik Akşener’den geldi: ”İYİ Parti Genel Başkanı olarak seçilen Sayın Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum.”

Yeni İYİ Parti liderini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel de arayarak tebrik etti.

Dervişoğlu: Ben bir yarış kazanmadım

Yeni genel başkan ilk açıklamasında ”Ben bir yarış kazanmadım” diyerek diğer adaylarla kucaklaştı. Dervişoğlu şunları söyledi: ”En küçük bir tatsızlık yaşanmadı. Bu iyiler ve cesurlar hareketinin çok büyük ferasete sahip olduğunun delilidir. Sayın Koray Aydın benim ailem büyüğüm ve ağabeyimdir. Sayın Tolga Akalın da benim kardeşim ve ailemin ferdidir. Sizlerin adayları olarak bu yola çıktık. Bugün itibariyle birbirimize sarılarak yaralarımızı saracağız. Ondan sonra da iktidar yolculuğumuzu Koray Aydın ile Tolga Akalın ile devam edeceğimiz. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ne mutlu Türküm diyene!”

İYİ Parti’deki kıran kırana yarışta son durum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.