İYİ Partili Türkoğlu’ndan Can Atalay’a ziyaret: Meclis’te de gündeme getireceğim

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Silivri Cezaevi'nde yatan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ı ziyaret etti. Görüşme sonrasında 10Haber’e konuşan Türkoğlu, “Sayın Meral Akşener de Can Bey’e selam söyledi. Meclis’te de bu konuyu gündeme getirmeye devam edeceğim” dedi.

Siyaset 6 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi ve İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Adalet Bakanlığı’nın verdiği özel izinle dün Silivri Cezaevi’nde yatan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ı ve gazeteci Barış Pehlivanı ziyaret etti.

Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay’dan milletvekili seçildi. Gezi Davası’ndan tutukluluğu devam eden Atalay’ın tahliyesi, Yargıtay tarafından reddedildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, oy birliğiyle Atalay’ın tahliye talebini reddetti. Ret kararına itiraz Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne yapıldı. Bu itiraz ise, oy çokluğuyla kabul edilmedi. Mazbatasını avukatları aracılığıyla alan Atalay’ın TBMM’deki danışman kadrosunun ataması da yapıldı.

Tahliye talebi anayasanın 14. maddesi gerekçe gösterilerek Yargıtay’daki iki ceza dairesi tarafından da reddedilen Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Atalay, yüksek mahkemeye yaptığı başvuruda, adil yargılanma hakkının; seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini öne sürdü.

Can Atalay'ın tahliye talebine Yargıtay'dan ret, hakimden şerhCan Atalay’ın tahliye talebine Yargıtay’dan ret, hakimden şerh

Akşener’den Can Atalay’a selam

Atalay’ı ziyaretinin ardından 10Haber’e konuşan Türkoğlu, “Can Atalay ile bir saate yakın bir görüşme yaptık. Barış Pehlivan ile de yarım saat kadar görüştük. Cezaevi şartlarını ve sağlık durumlarını sorduk. Barış Pehlivan, çok kalabalık ve yoğun olduğundan bahsetti. Onun dışında her ikisi de cezaevi şartlarıyla ilgili olumsuz bir şey söylemedi” dedi.

Atalay ve Pehlivan’ın hukuksuz, adaletsiz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu belirten Türkoğlu, “Özgürlüklerinden, hürriyetlerinden mahrum bırakılmışlar. İşlerini yapamıyorlar. Özellikle Can Atalay milletvekilliği görevini yerine getiremiyor. Meclis’te olması gerekirken demir parmaklıklar ardında. Benzer Anayasa Mahkemesi kararları var, içtihatlar var. Anayasa’nın 83. Maddesi çok açık. Can Bey aday olabiliyor, en büyük hakem olan millet de seçiyor ondan sonra böyle bir çifte standarda tabi tutup özgürlüğünden mahrum bırakıyorlar. Grubumuzun ve Genel Başkanın da selamını ilettim. Giderken Sayın Genel Başkana haber verdim, kendisi de ‘selam söyle’ dedi” diye konuştu.

Meclis’te tekrar dile getireceğim

Türkoğlu sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Ben İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesiyim. Kendime bunu bir görev edindim. Alenen haksızlık olduğunu düşünüyorum. Meclis’te de bu konuları tekrar dile getireceğim. Soru önergemi hazırlayacağım. Temennim 1 Ekim’de Meclis açıldığında Can Bey’in orada olması. Kendisi de benimle aynı komisyonda. Adaleti siyasetin sopası haline getirirseniz, yarın bu sopa herkesin canını yakabilir.”

Tutuklu vekil Can Atalay'dan Anayasa Mahkemesi'ne başvuruTutuklu vekil Can Atalay’dan Anayasa Mahkemesi’ne başvuru

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.