Ziyareti iki kez ertelenmişti… İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye’ye geliyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi, 24 Ocak'ta Türkiye'yi ziyaret edecek. Daha önce Türkiye programı iki kez iptal olan Reisi'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili ve bölgesel konuları ele alması bekleniyor.

Dünya 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi. / Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, daha önce ertelenen iki ziyaretinin ardından Türkiye planını yeniden güncelledi. İran’ın yarıresmi haber ajansı Mehr, Reisi’nin 24 Ocak Çarşamba günü Türkiye’ye geleceğini yazdı.

Türkiye’de resmi temaslarda bulunacak olan İran Cumhurbaşkanı’nın Ankara’ya gelmesi bekleniyor. Beraberindeki heyetle başkente gelecek olan Reisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek sonrasında da Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 8’nci toplantısı düzenlenecek.

Reisi’nin ayrıca Türkiye’de yaşayan İranlılarla bir araya gelmesi de bekleniyor.

Reisi’nin daha önce yapacağı ancak ertelenen iki ziyaretinde, ikili ve bölgesel birçok konunun ele alınması bekleniyordu. Türkiye’nin de İran’dan özellikle terörle mücadelede somut işbirliği beklediği ifade ediliyordu. Görüşmede en çok konuşulması beklenen konulardan biri de tabii ki Gazze’deki son durumdu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, aslında 4 Ocak’ta Türkiye’ye bir ziyaret planlamıştı. Bu ziyaret, 28 Kasım’da bir anda ertelenen programın bir telafisi olacaktı, ancak beklenmeyen bir olay sebebiyle o da iptal edilmek zorunda kaldı. Reisi’nin 4 Ocak’taki ziyareti, ülkenin güneydoğudaki Kirman kentinde meydana gelen ve 100’den fazla kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açan bombalı saldırıların ardından iptal edilmişti.

ABD’nin 3 Ocak 2020’de Irak’ta suikast düzenlediği Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde düzenlenen törenin yakınlarında iki ayrı patlama meydana gelmişti. Saldırı sonucu en az 100 kişi ölürken 200’den fazla kişi de yaralanmış, saldırıyı da terör örgütü IŞİD üstlenmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da İran’a taziyelerini sunmuştu.

4 Ocak’ta iptal edilen ziyaret daha önce iptal edilen 28 Kasım ziyareti yerine planlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 Kasım’da “Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 28 Kasım’da Türkiye’ye geliyor” açıklaması yapmıştı. Ancak ziyaretin gerçekleşmesi gereken gün bir anda planlar iptal edilmişti. İran tarafı iptal nedenine dair bir açıklama yapmazken, İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in internet sitesinde yayınlanan “Ölüm makinesinin yakıt deposunu hangi Müslüman ülkeler dolduruyor?” başlıklı listede Türkiye’nin 5’inci sırada olması dikkat çekmişti. Sözkonusu liste, İsrail ile Gazze’de yaşananlara rağmen ticari ilişkilerini sürdüren Müslüman ülkeleri gösteriyordu.

'Kara liste' iptalinin ardından Reisi yeniden Ankara yolunda‘Kara liste’ iptalinin ardından Reisi yeniden Ankara yolunda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.