Türkiye’nin ilk uzay yolcuları belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen TeknoFest'te Türkiye'nin uzay yolcularını açıkladı. İlk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever oldu.

Bilim Teknoloji 30 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye’nin uzaya göndereceği ilk isim belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzaya gidecek ismi TeknoFest’te açıkladı. Binlerce başvuru arasından uzay görevi için uygun görülen Alper Gezeravcı, Hava Harp okulundan mezun. Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaya çıkacak Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacağını söyledi. Mayıs ayında başlatılan süreçte 1 asil ve 1 yedek aday uzay yolcusu olacak. Alper Gezeravcı’nın ardından yedek olarak seçilen isim Tuva Cihangir Atasever oldu.

Hava Kuvvetleri’nden

Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek Alper Gezeravcı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda önemli görevlerde bulundu. Pilot olarak görev yapan Gezeravcı, Hava Harp okulu Elektronik Mühendisliği mezunu.  2 Aralık 1979 yılında Mersin’de dünyaya geldi. ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü Harekat Araştırması’nda yüksek lisansını tamamlayan Alper Gezeravcı F-16 pilotu. Ayrıca Standardize Filo Akademik Kol Komutanı. Alper Gezeravcı 21 yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığında çalıştı.

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak. Uzay yolcusu bu görevde, üniversite ve araştırma kurullarının hazırladığı 13 farklı deney gerçekleştirecek. Yedek aday ise bir yörünge altı uçuşu gerçekleştirerek. Uzaya gidilecek tarih henüz tam olarak bilinmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada “Uzay yolcumuzun uzayla buluşma zamanı, 2023 yılının son çeyreği olarak planlanıyor” dedi.

Roketsan’da çalıştı

Yedek uzay yolcusu olan Tuva Cihangir Atasever, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde okudu. Üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini University of California’da aynı bölüm üzerine yaptı. Mesleği, aviyonik sistem mühendisliği. Son olarak Roketsan bünyesinde 5 yıl boyunca çalıştı.

TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda başladıTEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.