Fenerbahçe, Beşiktaş derbisinden ‘takip’te çıktı: 2-1

Fenerbahçe, derbide Beşiktaş'ı Mitchy Batshuayi ile İrfan Can Kahveci'nin golleriyel 2-1 yenerek dört puan önündeki lider Galatasaray'ı takibini sürdürdü. 25'te Al Musrati'nin kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kalan Kartal'a Cenk Tosun'un golü yetmedi.

Spor 27 Nisan 2024
Mitchy Batshuayi, eski takımı Beşiktaş'a gol atmayı başardı.

Lider Galatasaray’ın yedi puan gerisinde bulunan Fenerbahçe, umutlarını korumak için kendi sahasındaki Beşiktaş derbisini mutlak kazanmak zorundaydı. Hafta içi esas hedef olan Türkiye Kupası’nda Ankaragücü ile 0-0 berebere kalan Beşiktaş ise prestij için Kadıköy’e gelmişti.

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, son oynanan Sivasspor maçına göre kadroda 1 değişiklik yapmıştı. Kaptan Edin Dzeko, bu sezon ilk kez bir lig maçına yedek kulübesindeydi. 33 haftalık periyodunda 32 maça ilk 11’de başlayan Dzeko, Kayserispor deplasmanında oynanan mücadelede ise sakatlığı nedeniyle kadroda yer almamıştı. Süper Lig’de 20 gol atan, beş asist yapan Boşnak futbolcu yerine Mitchy Batshuayi görev aldı. Belçikalı futbolcu, Kayserispor karşılaşmasından sonra ligde ikinci kez sahaya çıkan takımdaydı. Bu sezon ligde 23 maçta süre alan Batshuayi, 22 karşılaşmada oyuna sonradan girdi. Lig karşılaşmalarında 10 kez gol sevinci yaşayan Michy Batshuayi, bu sezon Ülker Stadı’nda ilk kez bir lig maçında ilk 11’de çıktı.

Fenerbahçeli taraftarlar maç öncesi futbolculara moral verdi.

Fenerbahçe, Beşiktaş derbisinde dört oyuncusundan yararlanamadı. UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek final ilk maçında Olympiakos karşısında ilk yarıda sakatlanan Hollandalı futbolcu Jayden Oosterwolde, devam eden sakatlığı sebebiyle takımını derbide yalnız bıraktı. Oosterwolde’nin yanı sıra Miha Zajc, Serdar Aziz ve Leonardo Bonucci de teknik ekibin kararıyla maç kadrosunda yer almadı.
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde tribünlerin tamamı doldu. Sarı-lacivertli taraftarlar, karşılaşma öncesinde oyuncuları tek tek tribüne çağırarak moral verdi.

Siyah beyazlı taraftarlar maçtan iki saat önce deplasman tribünündeki yerlerini aldı.

Konuk Beşiktaş’sa Türkiye Kupası’ndaki Ankaragücü maçına göre üç değişiklik yaptı. Sakatlığı geçen Semih Kılıçsoy iki; Arthur Masuaku beş maç sonra ilk 11’deydi. Serdar Topraktepe, cezalı Sevenson yerine Omar Colley’i tercih etmişti. Yedeğe çekilen diğer isimlerse Rachid Ghezzal ile Umut Meraş’tı. Siyah-beyazlı ekipte kart cezalısı Svensson’un yanı sıra sakatlıkları bulunan Demir Ege Tıknaz, Bakhtiyor Zaynutdinov, Serkan Emrecan Terzi ve Tayfur Bingöl, derbinin 21 kişilik kadrosuna alınmadı. 2079 Beşiktaş taraftarı, derbiyi kendileri için ayrılan tribünde takip etti.

Fenerbahçe’den derbi mesajı: Takibe takipFenerbahçe’den derbi mesajı: Takibe takip

Maça iyi başlayan Fenerbahçe oldu. 4’te sol kanattan gelişen Fenerbahçe atağında Tadic ceza sahası içerisine ortayı yaptı. Topu dar açıda kontrol eden Batshuayi’nin pasıyla ceza sahası içi sol çaprazında topla buluşan Ferdi’nin bekletmeden vuruşunda meşin yuvarlak yandan dışarı gitti. 10’da Tadic’in ortasında Batshuayi’nin altıpas içinden yaptığı vuruşu kaleci Mert Günok ayağıyla kurtardı.

İsmail Yüksek sahayı sedyeyle terk etmek zorunda kaldı.

Sarı lacivertliler 12’de büyük bir şanssızlık yaşadı. Taç çizgisine yakın bölümünde topu kontrol eden İsmail Yüksek, pas vermek isterken yerde kaldı. Yedek kulübesinin önünde tedavi gören 25 yaşındaki oyuncu, 17’de kendisini bir kez daha yere bıraktı. İsmail, 19’da yerini Krunic’e bırakırken, sahada sekiz yabancısı bulunan Fenerbahçe’de Becao’nun yerine Çağlar Söyüncü oyuna girmek zorunda kaldı.

İki değişikliğe karşın Fenerbahçe üstün oyununu sürdürdü. 21’de İrfan Can’ın pasına hareketlenen Szymanski, çarprazda kaleci ile karşı karşıya kaldı. Onun vuruşunda kaleci Mert Günok yine başarılıydı.

Al Musrati, VAR müdahalesi sonrası Beşiktaş’ı 10 kişi bıraktı.

25’te konuk takım 10 kişi kaldı. Al Musrati, Fred’in bileğine yaptığı faulün ardından sarı kart gördü. VAR’dan gelen uyarı sonrasında pozisyonu izleyen Volkan Bayarslan, sarı kartı iptal ederek Al Musrati’yi direkt kırmızı kart gösterdi.

30’da Fenerbahçe aradığı golü buldu. Fred’in ceza sahası içerisine yükselttiği topa hareketlenen Tadic, göğsüyle Batshuayi’ye pas verdi. Belçikalı futbolcu sert bir vuruşla eski takımının filelerini havalandırdı. Ligde süre aldığı son altı maçın beşinde fileleri havalandırmayı başaran Batshuayi, bu sezon resmi maçlardaki gol sayısını da 23’e yükseltti.

Beşiktaş ilk yarıdaki tek pozisyonunu 40. dakikada buldu. Muleka’nın pasıyla sahası içerisine giren Muçi’nin dar açıdan yaptığı vuruşta Livakovic gole izin vermedi. İlk yarı 1-0 Fenerbahçe’nin üstünlüğüyle tamamladı.

İkinci yarının başında Beşiktaş beraberliğe çok yaklaştı. 48’de Ghezzal’ın sol kanattan kullandığı köşe vuruşunda altıpas çizgisinde iyi yükselen Muleka’nın kafa vuruşunda meşin yuvarlağı kaleci Livakovic çizgiden kurtardı. Dönen topa Necip’in vuruşunda ise kaleye yönelen topu Szymanski çıkardı.

69’da Fenerbahçe farkı ikiye çıkardı. Batshuayi’nin pasıyla ceza sahası yayının gerisinde topla buluşan Szymanski, bekletmeden pasını ceza sahası içerisindeki İrfan Can Kahveci’ye verdi. Sarı lacivertlilerin bu sezonki formda ismi, uzak köşeye yaptığı vuruşla kaleci Mert Günok’u avlamayı başardı. İrfan Can Kahveci, bu sezon Fenerbahçe forması altında ligde 12., toplamda 18. kez topu filelerle buluşturdu.

Cenk Tosun attığı harika golden sonra Beşiktaş tribünlerine giderek Kartal işareti yaptı.

82’de Beşiktaş harika bir gol buldu. Edin Dzeko’nun çıkarken kaptırdığı top ceza sahası çizgisi üzerindeki Cenk Tosun’a geldi. Futbolcu, topu kontrol ettikten sonra dönerek sol ayağıyla çok sert bir vuruş yaptı. Livakovic’in çabası topun ağlara gitmesini engelleyemedi. Karşılaşmada başka gol olmayınca Fenerbahçe, sahadan 2-1 galip ayrıldı.

Fenerbahçe Kadıköy’da üç sezon sonra kazandı

Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında 3 sezon sonra iç sahada galip gelmeyi başardı. Siyah-beyazlı rakibine karşı son olarak 2019-2020 sezonunun ilk yarısında sahasında 3-1 kazanan Fenerbahçe, ardından evinde oynadığı üç maçta bir beraberlik ve iki yenilgi yaşadı. 2020-2021 sezonunda sahasında Beşiktaş’a 4-3 mağlup olan sarı-lacivertli ekip, 2021-2022 sezonunda ise rakibiyle 2-2 berabere kaldı. Geçen sezon ise rakibine 4-2 mağlup oldu. Bu sonuçla Fenerbahçe puanını 89’a çıkararak 93 puanlı lider Galatasaray’ı takibini sürdürdü. Maç sonunda sarı lacivertli futbolcular tribünlere giderek galibiyeti kutladı. Bu sırada maçta yerini Edin Dzeko’ya bırakan Mitchy Batshuayi, sahaya inen miniklerle top oynadı. 51 puanda kalan Beşiktaşise Başakşehir’in galip gelmesiyle beşinci sıraya düştü.

Fenerbahçe Kadıköy’de kalesini kapatamıyor

Beşiktaş derbisinden 2-1’lik galibiyetle ayrılan Fenerbahçe, ligde iç sahada oynadığı son sekiz maçta kalesini gole kapatamadı. Bu sezon taraftarı önünde oynadığı 17 maçın yalnızca üçünnde gol yemeyen İsmail Kartal’ın ekibi, 14 maçta ise toplam 20 kez topu ağlarından çıkardı.

Beşiktaş taraftarları 10 kişi kalmasına rağmen mücadeleye bırakmayan futbolcularına destek verdi.

Beşiktaş bu sezon derbilerde puan alamadı

Beşiktaş ise Fenerbahçe karşısında bu sezon 13. yenilgisini aldı. Puan sıralamasından Avrupa’ya gitme şansını da riske sokan siyah-beyazlılar, 51 puanda kaldı. Bu sezon taraftarlarının beklentisinin uzağında kalan Beşiktaş, dokuz sezonun ardından ilk kez bir sezonda tüm derbilerde mağlup oldu. 2014-2015 sezonunda Fenerbahçe ve Galatasaray’la oynadığı tüm derbilerde rakiplerine mağlup olan Beşiktaş, kuzyıllık aranın ardından bu olumsuz istatistiği tekrarladı. 2014-2015 sezonunda iç sahada oynadığı maçlarda Fenerbahçe’ye ve Galatasaray’a 2-0 yenilen Beşiktaş, deplasmanda da sarı-lacivertlilere 1-0, Galatasaray’a 2-0 mağlup oldu. Beşiktaş o sezonu liderin 8 puan gerisinde 3. sırada tamamladı.
Beşiktaş’ın ara transfer döneminde kadrosuna kattığı Al-Musrati oynadığı iki derbi maçta da takımını zor durumda bıraktı. 25. dakikada Fenerbahçeli futbolcu Fred’e yaptığı faul sonrasında VAR incelemesinin ardından kırmızı kartla oyundan ihraç edilen Libyalı futbolcu Galatasaray karşısında da kendi ağlarını havalandırmıştı. Beşiktaş, Fenerbahçe’ye konuk olduğu son yedi maçta toplam yedi kırmızı kart gördü. 2017 senesinde oynanan ve Beşiktaş’ta Ricardo Quaresma, Atiba Hutchinson ve Oğuzhan Özyakup’un kırmızı kart gördüğü derbinin ardından siyah-beyazlı ekip, 2018 senesinde oynanan derbi maçı da 11 kişi tamamlayamadı. 2020 senesinde siyah-beyazlıların 4-3 üstünlüğüyle tamamlanan derbide de Cyle Larin oyundan ihraç edilirken, geçen sezon Beşiktaş’ın 4-2 kazandığı derbide Welinton kırmızı kart görmüştü. Siyah-beyazlı takımda Kadıköy’de maçı tamamlayamayan son isim ise Al-Musrati oldu. Bu süreçte oynanan iki müsabakada ise siyah-beyazlı oyuncular kırmızı kart görmedi. Bu sezon derbilerde puan alamayan Beşiktaş, oynadığı dört derbinin üçünü 10 kişi tamamladı. Kırmızı kart görmediği tek derbi maçta Fenerbahçe’ye Dolmabahçe’de 3-1 mağlup olan siyah-beyazlı ekip, bu maçta 5 sarı kart gördü.

Kartal, Avrupa şampiyonu olan Fenerbahçeli boksör Busenaz Sürmeneli’yi kutladı.

İsmail Kartal: İkiyi bulduk, üç, dört de olabilirdi

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, ”Kazanmak için sahaya çıktık. İyi hazırlandık. Çok iyi başladık. Oyuncularımdan ne istediysem yaptılar. İlk 15 dakikada üç tane yüzde 100’lük pozisyonlarımız vardı. Yüksek tempomuz da taraftarı motive etti. Rakip 25’inci dakikada 10 kişi kaldı ve biz de 30’da gol bulduk. Kırmızı karttan sonra golü bulduk ama rakip gömülünce üretkenlik olarak daha az pozisyona girmeye başladık. Devre arasında 1-0’ın yetmeyeceğini ve 2,3,4’ü bulmamız gerektiğini konuştuk. İkinci yarıda da aynı şekilde devam etmemiz gerektiğini konuştuk. ikiyi bulduk, üç, dört de olabilirdi” dedi. İsmail Yüksek’in sakatlığı ve Mitchy Batshuayi’nin performansı hakkında açıklama yapan Kartal şunları söyledi: “İsmail için üzgünüz. Ayağında sakatlık var. Sağlık ekibimiz uğraşıyor. Sonuçlarını öğreneceğiz. Takımımızı çok iyi desteklediği için taraftarımıza teşekkür ediyorum. Biz bir takımız. Maç maç düşünüyoruz. Bizim takımda herkesin birbirine saygısı var. Bu maçta Batshuayi’nin oynamasının daha doğru olduğunu düşündük. Kendisi de hafta içinde iyi performans ortaya koydu.”

Batshuayi, İsmail Kartal’ın kendisine güvendiğini söyledi.

Eski takımına gol atan Mitchy Batshuayi ise “Mutluyum, önemli bir gol kaydettim. İlk 11’de başlama fırsatım oldu ve takıma yardımcı olduğum için mutluyum. En önemli şey galip gelmek. Çok önemli bir galibiyet aldık. Sezon sonuna kadar böyle devam edeceğiz. İsmail Kartal ile görüştüğümüzde bana güvendiğini söyledi. Neler yapmam gerektiğini benimle paylaştı. Ben de verdiği görevleri yerine getirmeye çalıştım. Son maçlara giriyoruz artık. Bugün de artık pozitif bir performans ortaya koyduk, umarım son maça kadar böyle devam ederiz” dedi. Fenerbahçe’nin kaptanlarından Dusan Tadic, kazandıkları Beşiktaş derbisinin ardından şampiyonluk yarışını değerlendirdi. Tadic, “Kaptanlık önemli değil, kolumda bant olmasa bile aynı şeyleri yapmaya devam edeceğim. Ben takımın liderlerinden biriyim, lider biri olunca en iyisini yapmak durumundasınız. Kırmızı karttan sonra biz de yavaşladık. İkinci golü bulmamız lazımdı, daha güçlü oynamamız lazımdı. 2-1’den sonra biraz gerildik. Taraftarlarımız mutlu ettiğimiz için mutluyuz. Şampiyonluk yarışında ipler bizim elimizde değil, Galatasaray’ın elinde. Bizim yapmamız gereken şey bu dört maçı da kazanmaya çalışmak. Rakibimizin de puan kaybetmesini umuyoruz. Onlar da güçlü bir takım. Bizim yapmamız gereken şey sonuna kadar inanmak ve mücadele etmek” diye konuştu.

Serdar Topraktepe ‘Hakem takdir haklarını Fenerbahçe’den yana kullandı’ dedi.

Serdar Topraktepe: Takım kupa için çok büyük ışık verdi

Beşiktaş’ın teknik sorumlusu Serdar Topraktepe şunları söyledi: “Tüm futbolcularımı son dakikaya kadar maçı kovalaması, karakter koymasını takdir ediyorum. Fenerbahçe’nin baskılı oynayacağını biliyorduk. Sonrasında geçiş oyunuyla oynayacaktık. 25. dakikada kırmızı kart planlarımızı bozdu. İlk yarı Fenerbahçe’ye karşı oyunu oturtamadık ama ikinci yarıda kora kor mücadele ettik. Maçta oyun iki tarafa da gitti geldi. Bizim de iyi pozisyonlarımız var, Muleka’nın var. Gedson topu kovalıyor, topa vuruyor ama faul oluyor. Hakem de takdir haklarını Fenerbahçe’den yana kullandı. 10 kişi de kalınca tempomuz düştü. Oyuncularımızın burada koyduğu karakter, kupa için çok büyük ışık verdi. Tempo ve oyun olarak memnunum.”

Beşiktaş’ın tek golünü atan Cenk Tosun, “Güzel bir gol attım ama golün anlamı yok yenmediğin sürece. Çok erken bir kırmızı kart yedik o planları bozdu. Disiplini bozmadık. İkinci devrede iyi baskı da yaptık. 2-2’yi de bulabilirdik ama mağlup olduk. Mutlu değiliz. Bu maçı unutup her şeyimizi kupaya vermek istiyoruz. Gol attığım için mutluyum ama takım yenmediği sürece o golün anlamı yok” dedi. Joe Worrall ise şöyle konuştu: “Kırmızı kart bizi olumsuz etkiledi. 10 kişi olmak zor oluyor. İkinci yarıda karakterli oynadık. Bir kişi eksik olarak yapabileceğimizin en iyisini yaptık.”

Fenerbahçe'de Uğur Dündar'ın yerine Şekip Mosturoğlu geldiFenerbahçe’de Uğur Dündar’ın yerine Şekip Mosturoğlu geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.