Trabzonspor-Fenerbahçe maçı ‘hakem’le başladı… Galatasaray da topa girdi

Süper Lig'de 17 Mart Pazar oynanacak Trabzonspor-Fenerbahçe maçı öncesinde hakem polemiği yaşanıyor. Pendikspor maçı sonrası Selahattin Baki ve Edin Dzeko açıklama yapmıştı. Trabzonspor cephesi Başkan Yardımcısı Taner Saral'la polemiğe dahil oldu.

Spor 11 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe ve Trabzonspor arasındaki rekabet hakem üzerinden yaşanmaya başladı.

Süper Lig’de şampiyonluk yarışını yakından ilgilendiren maç 17 Mart Pazar akşamı Trabzon’da oynanacak. Trabzonspor ile Fenerbahçe saat 20.30’da karşı karşıya gelecek. Ancak iki takım arasındaki mücadele şimdiden başladı.

Fenerbahçe-Pendikspor maçından sonra Fenerbahçe yöneticisi Selahattin Baki ve kaptanı Edin Dzeko hakem yönetimini eleştirdiler. Maç sonu kameralar karşısına geçen Selahattin Baki “Hakem hiç iyi niyetli başlamadı. Herkesin malumu. 70 dakika boyunca Pendikspor’un sahada futbol demeye bin şahidin gerekeceği, ne olduğu belli olmayan bir oyunla türlü türlü gerginliklere ve provokasyonlara izin verdi. Pendiksporlu futbolcuların daha önce kart görmeleri gerekirdi. Belki daha fazla oyunun atılması gerekirdi. Bugün VAR’dan gelen uyarı penaltımızı da vermemeye kalktı. Dolayısıyla bu tür futbol oynayan bir ekibin, bu tür performans gösteren bir hakemin Süper Lig’de olması Türk futboluna ihanettir!” dedi. Baki Trabzonspor maçına da değinerek “Bakalım Trabzon deplasmanında şapkadan nasıl bir tavşan çıkarmayı planlıyor TFF” diye konuştu.

Baki’den sonra kameralar karşısına geçen bir diğer isim Edin Dzeko da “Trabzonspor maçında verilecek hakem kararlarını merak ediyorum. Bizim yardıma ihtiyacımız yok. Bizim tek istediğimiz adalet. Ondan sonra maçı kazanır kaybederiz, olur. Önemli olan her takıma aynı şekilde davranmaları” diyerek Trabzonspor maçının hakem yönetimi hakkında duyduğu endişeyi dile getirdi.

Hem Fenerbahçe hem Pendikspor hakeme isyan ettiHem Fenerbahçe hem Pendikspor hakeme isyan etti

Trabzonspor: Hakemlik kariyerini bitiririz

Fenerbahçe-Pendikspor maçının hakemi Kadir Sağlam’la alakalı tartışmalar daha dinmemişken Trabzonspor’da Başkan Yardımcısı Taner Saral “Hafta sonu oynayacağımız maçta ‘hakem hatası istemiyoruz’ çağrısı aslında ‘bizi kurtarın, bu yarışın içinde tutmaya devam edin’ çığlığıdır. Yani, yeni bir ‘tavşan’ beklentisidir. Buna müsaade edilir ise tepkimiz çok sert olur” diyerek uyarıda bulundu. Saral açıklamalarına “Şampiyonun kim olacağı, kendi hedefleri doğrultusunda mertçe ve emin adımlarla ilerleyen Trabzonspor’un umurunda değil” diyerek devam etti. 

Başkan Yardımcısı, Selahattin Baki’nin açıklamalarına karşılık “Bu hafta sonu evimizde ağırlayacağımız bir takımın yöneticisi olan bu arkadaş, Siltaş Yapı Pendikspor karşılaşmasının hemen ardından bizim maça yönelik olarak ‘şapkadan tavşan çıkartma’ örneklemesi yaparak, daha şimdiden hepimizin artık alıştığı, merkez hakem kurulunu ve federasyonu baskı altına alma çalışmalarına başladı. Madem ‘şampiyon olacağım’ diyorsun o zaman Trabzon’a gelirken başkalarından medet ummayacaksın. Bu tür ifadelerle böyle milleti kışkırtmayacaksın. Sahaya çıkıp futbolunu oynayacaksın ve 90 dakikanın sonunda iyi olan kazanacak. Hepsi bu kadar!” şeklinde yanıt verdi.

Saral sözlerine “Türkiye Futbol Federasyonu Trabzon’a atanacak hakemlere ve VAR’da oturacak arkadaşlara hiçbir şekilde baskıya boyun eğmek zorunda olmadıklarını hatırlatsınlar. Onlar ligdeki bütün takımların maçlarını aynı özenle yönetmek ve özellikle bu sezon sıkça şahit olduğumuz ligin en tepesindeki iki takıma ayrıcalık tanıma refleksinden uzak durmak zorundadır. Bu maçın sonucunu etkileyecek herhangi bir hakem kararı istemiyoruz. Hem ligde hem kupada kendi hedeflerine kilitlenmiş büyük Trabzonspor camiasının tek beklentisi adaletin dışına çıkılmamasıdır. Haftalardır şahit olduğumuz tiyatroların Trabzon’da tekrarlanmasının camiamızda yaratacağı tepkiyi düşünmek dahi istemiyoruz. Eğer yaşanır ise bu işe bulaşanların hakemlik kariyerlerinin ne şekilde sonlandığını bütün futbol kamuoyu bilmektedir” diyerek nokta koydu. 

Kalkavan hatırlandı

Trabzonspor cephesinden Taner Saral’ın açıklamalarındaki “bu işe bulaşanların hakemlik kariyerlerinin ne şekilde sonlandığını bütün futbol kamuoyu bilmektedir” kısım dikkat çekti. Kadıköy’de oynanan Fenerbahçe-Trabzonspor maçı sonra, söz konusu maçın hakemi Mete Kalkavan’ın görevinden alınacağı iddia edilmişti. İddia TFF’nin bunu Trabzonspor’a taahhüt ettiği yönündeydi. Süper Lig’in ilk yarısının sonuna kadar görevde kalan Kalkavan ardından hakemliği bırakmış ve Hakem Akademisi VAR Eğitim Sorumlusu görevine getirilmişti. 

'O la la' olay oldu! Fenerbahçe- Pendikspor maçının spikeri açıklama yaptı‘O la la’ olay oldu! Fenerbahçe- Pendikspor maçının spikeri açıklama yaptı

Galatasaray isim isim hakemleri saydı

Şampiyonluk yarışında başı çeken ve ezeli rakibi Fenerbahçe’nin iki puan önünde liderlik koltuğunda oturan Galatasaray cephesinden de TFF’ye çağrı geldi. Sarı-kırmızılıların resmi kanallarından yapılan açıklama “Türk futbolunda en bariz şekilde skandal bir maç yönetimi olarak nitelendirilen, neredeyse tüm hakem yorumcularını ve kamu vicdanını rahatsız etmiş müsabakayla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu ile kasıtlı operasyona alet olan kurul ve kuruluşlara aşağıdaki soruları sormak zaruri hale gelmiştir” sözleriyle başladı.

Birçok sorunun sorulduğu açıklamada özellikle Pendikspor maçının yönetimi, Mert Hakan Yandaş’ın maçın hakemi Kadir Sağlam’la devre arası konuşması, attığı gol ardından Pendikspor yedek kulübesine hareketi gibi konular başı çekti. BeIn Sports’un yayınladığı yayınlamadığı görüntülerin sorgulandığı açıklamada “Fenerbahçe – Galatasaray derbisi, Gaziantep FK – Fenerbahçe, Fenerbahçe – Alanyaspor, Fenerbahçe -Kasımpaşa ve son olarak Fenerbahçe – Pendikspor maçları… Kararlarıyla maçı bir taraftan alıp diğerine veren, özellikle son dakikalarda yaptığı operasyonlarla rakiplerin kazanmasını imkansız hale getiren Arda Kardeşler, Mustafa İlker Coşkun, Tugay Kaan Numanoğlu, Alper Çetin, Çağdaş Altay, Erkan Engin, Cihan Aydın ve Kadir Sağlam isimli hakemlere ne gibi yaptırımlarda bulunulacaktır?” kısmı dikkat çekti.

Yayıncı kuruluşla ilgili “Yayıncı kuruluş beIN SPORTS daha önceki haftalarda yaptığı gibi maç içerisinde yayınlamadığı açıları (oyunun duraksama bölümlerinde gerekli yayın zamanlarına sahip olmasına rağmen) göstermeyerek, milyonların bunu görmesine engel olarak kamuoyu oluşmasının önüne geçmek adına medya-yayıncılık ilkelerine aykırı davranmak için mi bunu yapmıştır? Badou Ndiaye’nin topu uzaklaştırdığı pozisyonun farklı açıları maç esnasında ekrana getirilmemiş, gece yayınlanan TRIO programında gösterilmiştir. Bu pozisyonları ekrana getirmemekteki amaç nedir? Bu ekran karartmadaki tavır, bu operasyonun bir tarafı olmak mıdır?” cümlelerinin yer aldığı açıklamada Kadir Sağlam’ın Fenerbahçe aleyhine vermediği ve Pendikspor aleyhine gösterdiği kırmızı kartlar hatırlatıldı. Öte yandan maçın spikeri Ali Okancı hakkında “Maçı anlatan spikerin kendi taraflılığını tüm profesyonelliğine rağmen gizleyemeyerek golden sonraki kullandığı ifade de yayıncılık ilkeleriyle uyuşmamaktadır. Bu kişiyle ilgili nasıl bir karar alınacaktır?” ifadeleri yer aldı.

İşte Galatasaray’ın açıklamasının tamamı: https://www.galatasaray.org/haber/kulup/turk-futbol-kamuoyuna-hesap-verin-veya-birakin/55201

Fenerbahçe, Tahsin Kaya'yı uğurladıFenerbahçe, Tahsin Kaya’yı uğurladı

Okan Buruk Türk hakemlerini savunmuştu

Galatasaray’ın bu uzun açıklamasının ardından akıllara Okan Buruk’un Türk hakemleriyle alakalı açıklaması geldi. 3 Mart’ta oynanan Beşiktaş derbisi ardından konuşan Buruk “Yabancı hakemle ilgili Fenerbahçe’nin bir talebi olmuş. Bunu kulüp olarak mı yaptılar, yazılı olarak mı yaptılar, arkasında başka hesaplar mı var bilmiyoruz. Biz, Türk hakemlerine güveniyoruz. Onların en iyisini yapabileceğini biliyoruz. İş onlarla devam edecek. Dünyanın birçok yerinde yabancı hakem kullanılıyor. Avrupa kupalarında da birçok yabancı hakemi de gördük. Bazen Türk hakemlerin hakkının yenildiğini düşünüyorum. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ve UEFA Avrupa Ligi’ndeki hakemleri gördükten sonra kimse kusura bakmasın bizim hakemlerimiz hepsinden iyi. Onların da güvene ihtiyacı var” demişti.

Fenerbahçe gerilim hattından zaferle ayrıldıFenerbahçe gerilim hattından zaferle ayrıldı

Fenerbahçe’den yanıt

Konu hakkında yapılan açıklamaya Fenerbahçe’den yanıt geldi. Fenerbahçe’nin verdiği cevapta Okan Buruk’un Türk hakemleriyle ilgili ayıklamasının yanı sıra Galatasaray yönetiminin Futbol Federasyonu’na güvendiğini belirttiği demeçleri “PARADOKS” başlığı altında hatırlatıldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.