Elektronik PUFF tedirgin ediyor: Ortaokullara bile yayılmaya başladı

Elektronik sigara olarak da bilinen PUFF adlı cihazlar birçok tekel ve markette satılabiliyor. Yazar Orhan Toker, kendisine gelen mesajlarla birlikte PUFF kullanım yaşının ortakokula kadar düştüğünü belirtirken uzmanlar, ciğerlerde kalıcı hasar bıraktığını aktarıyor.

Sağlık 6 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Elektronik nargile ya da bilinen adıyla PUFF, çeşitli yaşlardan insan tarafından kullanılıyor. Birçok tekel bayiinde ve markette satılan pufların fiyatı ‘çekilme limitine’ göre değişiklik gösteriyor. Yazar Orhan Toker, kendisine gelen mesajlarla beraber pufların orta okul çağındaki çocukların bile kullandığını belirtirken “İthal edilmesi yasak, satılması yasak. Tütüncülerde, marketlerde, okul çevresindeki dükkanlarda, tezgahlarda satılıyor. Fiş de veriyorlar. Bitmedi, PUFF torbacıları var. Önce alıştırıp sonra satıyorlar. Memlekette sadece hakaret yasak” dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Toker, “Okullara kolayca sokulabilmesi için fosforlu kalem, pastel boya, USB bellek gibi tasarlanmış PUFF adı verilen elektronik ya da sigaraların çocuklar üzerinde çok olumsuz etkileri var” derken kendisine 6. sınıfa giden çocukların bile bu cihazları kullandığını belirtti. Silgi, pastal kalem, fosforlu kalem şeklinde satılan pufların okullara kolayca girebildiğini söyleyen Toker, “İçinde ne var belli değil. Çocukları solunum cihazına kadar götürüyor” dedi.

Toker’e gelen mesajlardan bazıları şöyle:

“Bunlar ‘elektronik sigara ilişkili akciğer hasarı (EVALI)’ diye yeni tanımlanan bir hastalık yapıyor. Bizim ARDS tablosu dediğimiz, KOVİT’in ileri evrelerinde de gördüğümüz gibi. Ama ilginç bir şekilde kısa süreli kullanımda bile hasar çok ileri seviyede olabiliyor”

“ABD’de çocuk akciğer uzmanıyım. Burada da çok ağır vakalar görüyoruz, akciğer nakline kadar giden çocuklar var. Fosforlu kalem, ruj, flaş bellek, hatta astım ilacı şeklinde bile yapılan elektronik sigaralar var. İçlerinde ne olduğu belli değil, bazıları zehirli yağlar içeriyor”

“Bu işin tüccarları IG üzerinden bile ticaret yapıyorlar. Özellikle ergen çocuklarımızı bu tehlikelere karşı uyarmak lazım”

“Ticaret bakanlığında memurum evet kaçak ürünler bunlar satışı ve ithalatı yasak”

“Orhan bey ben öğretmenim, rutin yaptığımız aramalarda buldum flaş bellekten ayırmak gerçekten çok zor, yanlışlıkla bir yerine dokundum ışık yandı öyle farkettim başka bir şey olduğunu”

“Kızıma sordum, şimdi herkeste var dedi inanamadım”

“Genelde büyük sınıflar küçük sınıflara satıyorlar. Bu sene disiplin olarak en çok bilişim suçları ve bu elektronik sigaralarla uğraştık”

e-sigara iktidarsızlığa sebep olabiliyore-sigara iktidarsızlığa sebep olabiliyor10Haber’e konuşan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Sekreteri Cengiz Sarıyer de okullarda sık sık elektronik sigaralara rastladıklarını belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.