Ders zili çaldı ama Niğde’deki 30 çocuk duymadı: Müfettiş bekliyorlar

Niğde'de 9 köy okulu öğrenci azlığı nedeniyle kapatıldı. Veliler 30 öğrenciyi bir araya getirdi ancak yeni eğitim öğretim yılı başlasa da onların okulu açılmadı, gözler halen müfettişin vereceği kararda.

Gündem 13 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl bin 500 kapalı köy okulunun imar edilerek köy yaşam merkezi haline getirileceğini açıklamıştı. Bu projeyi sosyal medya hesabından duyuran Erdoğan, “Bu yaz yeni bir projeyle, kapalı köy okullarını imar ederek ilkokul, anaokulu ve halk eğitim merkezini de içeren köy yaşam merkezleri hâline getirdik” demişti. Ancak Niğde’de bu projenin tam tersi gerçekleşti, açık olan okullar kapatıldı.

Pazartesi günü öğrenciler, yeni eğitim öğretim dönemine ‘merhaba’ derken Niğde’de 8 köy okulu eğitime kapatıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü kararına göre Pınarcık Mustafa Şahin Ortaokulu, Koyunlu Namık Kemal Ortaokulu, Himmetli Ortaokulu, Çamallı Eynelli Ortaokulu, Çiftlik Çınarlı Ortaokulu, Ulukışla Darboğaz Şehit Ümit Yaşar Ulupınar Ortaokulu, Ulukışla Eminlik Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu, Yeniyıldız Ortaokulu öğrenci azlığı nedeniyle kapatılacak okullar listesinde yer aldı.

‘Öğrenci sayısı tamamlandı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise taşımalı eğitim öğrencileri okuldan soğuttuğunu ifade etti ve “Köy göçleri artıyor. Öğretmen-veli ilişkisi kopuyor. Kız öğrencilerin eğitimden uzaklaşmasına neden oluyor. Köy okulları mutlaka açık tutulmalı. Köylüler öğrenci sayısı tamamladığı halde okul kapatılmamalıdır” dedi.

‘İmam hatip okuluna gönderirseniz servis veririz’ iddiası

Gürer, CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker’in, Niğde Valisi Cahit Çelik ile birkaç gün önce velilerle Ulukışla’da görüştüğünü ve Çelik’in okul kapatılmasının müfettiş kararıyla olduğunu söylediğini aktardı. Çelik’in müfettişi beklediklerini ancak hala gelmediğini söylediğini aktaran Gürer, “Ulukışla İlçe milli eğitim müdürlüğünün öğrenci sayısı 30 kişinin altında diyerek kapattığı köy okulunda veliler 30 öğrenciyi tamamladı. Görüştüğüm veliler ‘hadi okulumuzu açmıyorlar biz öğrencimizi başka okullara yazdırmak istediğimizde sistem bizi Ulukışla’da bulunun imam hatip ortaokuluna yönlendiriyor’ diyorlar. Yani velinin ikametgahı köyde olduğu sürece öğrencisini imam hatip okulundan başka bir okula gönderemeyecek. Hatta bazı veliler kendilerinin yetkili bir kişi tarafından arandıklarını çocuğunuzu imam hatip okuluna kaydını yaptırırsanız servis vereceklerini, başka okula giderler ise servisin olmayacağını söylemiş. Veliler çaresiz Ne yapacaklarını bilmiyorlar” diye konuştu.

Gürer’in aktarımına göre; veliler öğrenci sayısını tamamladıkları halde okulun zorla kapatılmasını kabul etmiyor. Vali Çelik’ten de olumlu dönüş aldıklarını ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı neden dayattığını anlamadıklarını söyleyen veliler, okulun açıldığını ama inceleme bitmediği için çocukların ilçe merkezindeki okullara yönlendirildiğini belirtiyor. Eminlik Köyü, okulun neden kapatıldığına dair bir yanıt bekliyor.

60 yıldır sessiz kalan koruma konuştu: Sihirli tek kurşun teorisi çökecek mi?60 yıldır sessiz kalan koruma konuştu: Sihirli tek kurşun teorisi çökecek mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.