Rusya: Ukrayna’nın büyük karşı saldırısını püskürttük

Rusya, Ukrayna'nın aylardır beklenen büyük karşı saldırısını püskürterek, 250 Ukraynalı askeri etkisiz hale getirdiğini iddia ediyor. Ukrayna tarafı ise bu iddiaları kabul etmeyerek, karşı saldırının ne zaman olacağına dair sessizliğini koruyacağını vurguluyor.

Dünya 6 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Dnipro'da bir itfaiyeci Rusya'nın hava saldırısında yerle yeksan olan bina enkazının üzerinde. Fotoğraf: Shutterstock

Ukrayna’nın bahar aylarında Donetsk bölgesinde Rusya’ya karşı saldırı başlatması bekleniyordu. Ancak Batı’dan beklenen yeni mühimmatlardan dolayı saldırının yaza sarkacağı öğrenilmişti. Bu süreçte Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Batı’dan alacağı desteği garantilemek için sırasıyla Almanya, Fransa ve İngiltere’ye ziyaretler gerçekleştirmişti.

Rusya’nın iddiasına göre söz konusu karşı saldırı başladı. Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki cephe hatlarında pazar gecesi boyunca sıcak saatler yaşandığını belirten Rusya, ‘büyük saldırıyı’ püskürttüğünü ve yüzlerce Ukrayna askerini öldürdüğünü öne sürdü. Ukrayna’dan ise büyük karşı saldırının başladığını onaylayacak bir açıklama gelmedi.

Hafta sonu boyunca Ukraynalı siyasetçiler, büyük karşı saldırı hakkında gizliliğin önem taşıdığını vurguladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın Telegram’daki paylaşımında bu konuyla ilgili olarak, “Plan dediğin sessizliği sever. Operasyonun ne zaman başlayacağı ilan edilmeyecek” sözleri vurgulanmıştı. Ukraynalı subaylar, büyük saldırıdan önce Rusya’da kafa karışıklığı oluşturmak için yanıltıcı saldırılar yapılacağını öngörüyordu. Rusya’nın büyük saldırı olarak bahsettiği bu saldırıların da ‘bölgesel’ olduğu belirtiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’nın harekete geçtiğinden emin. Ukrayna’nın pazar sabahı Güney Donetsk’te geniş çaplı bir saldırı başlattığını bildiren bakanlık, 250 Ukraynalı askerin öldürüldüğünü ve 16 tank, üç piyade savaş aracı ile 21 zırhlı personel taşıyıcının imha edildiğini söyledi. Saldırı sırasında Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’un da cephe yakınlarında olduğunu belirten bakanlık, Ukrayna’nın karşı saldırıda başarısız olduğunu öne sürdü.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın pazar günü verdiği günlük brifingde büyük bir karşı saldırıdan söz edilmezken, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde 29 çatışmanın yaşandığı ve ülke genelinde de düşman birliklerine yönelik 15 hava saldırısı yapıldığı rapor edildi.

Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, pazar günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Depeche Mode’un ‘Enjoy The Silence’ parçasına gönderme yaparak, “Kelimeler boşuna, yalnızca zarar verirler” diye yazdı.

Rus paralı asker örgütü Wagner’in şefi Yevgeni Prigozhin, 21 Mayıs’ta Bahmut’un ele geçirildiğini bildirmiş ve askerlerini de bölgeden çekmeye başladığını açıklamıştı. İki ülkenin de aylardır kontrolünü sağlamaya çalıştığı Bahmut’un Rusya’nın eline geçmesi Ukrayna’nın hanesine eksi puan olarak yazıldı.  Ukrayna’nın Batılı ülkelerden mühimmat desteği almaya devam edebilmesi için karşı saldırıda başarı elde sağlaması gerekiyor.

Ukrayna savaşının 464'üncü günü: Rusya'nın sınır toprağı Belgorod'a saldırılar sürüyorUkrayna savaşının 464’üncü günü: Rusya’nın sınır toprağı Belgorod’a saldırılar sürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.