Ukrayna savaşının 464’üncü günü: Rusya’nın sınır toprağı Belgorod’a saldırılar sürüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı olan Rus gerillalar, Ukrayna sınırındaki Rus bölgesi Belgorod'un Şebekino kasabasına baskın düzenledi. Bu, Rusya toprakları içinde iki haftadan kısa bir süre içinde gerçekleşen ikinci gerilla saldırısı oldu.

Dünya 3 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Belgorod'daki çatışmalarda hasar gören bir araç. Fotoğraf: Belgorod Bölge Valiliği

Ukrayna’daki Rus Gönüllüleri Birliği, Rusya’nın sınır bölgesi Belgorod’daki idari binayı bombaladığını söyledi. Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, çatışmalarda 12 Rus’un yaralandığını ve çarşamba gününden bu yana ‘çok sayıda topçu bombardımanı’ nedeniyle aralarında bir anaokulunun da bulunduğu 29 binanın hasar gördüğünü söyledi. Rus Gönüllüler Birliği’nden bir sözcü, Grad roketleriyle hedef almadan önce Rus güçlerinin binaya çekilmesini sağladıklarını söyleyerek, “Çok yakında Şebekino’nun eteklerini de göreceğiz” dedi.

Rus gerillalar, Belgorod’a ilk olarak mayıs ayının sonlarına doğru baskın düzenlemişti. Rusya bu saldırılarda Ukrayna’nın parmağı olduğunu iddia etse de Ukraynalı yetkililer, saldıranların Rus olduğunu belirterek kendilerinin olaya herhangi bir dahlinin olmadığını söylemişti. Rusya’nın kendi toprakları içinde böyle bir saldırının gerçekleştirilmesi, Rus güçlerin dikkatinin dağılması yönünden önem taşıyabilir.

Öte yandan Gladkov, Ukrayna güçlerinin Belgorod’un başka bir sınır kasabası olan Maslova Pristan kasabasında bir yolu bombalaması sonucunda iki kişinin öldüğünü, iki kişinin ise yaralandığını söyledi. Ayrıca kasabadaki dört evin de hasar gördüğü bildirildi.

Rus yetkililer perşembe günü isyancıların saldırısını püskürttüklerini ve saldırganlardan 50’sini öldürdüklerini iddia etti ancak isyancılar çatışmaların sürdüğünü iddia ediyor.

Kiev’e saldırıda biri çocuk üç kişi öldü

Ukraynalı yetkililere göre Belgorod’a saldırıdan saatler önce Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i baslistik İskender ve seyir füzeleriyle vurdu. Aralarında dokuz yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu üç kişi hayatını kaybederken, 11 kişi de yaralandı. Söz konusu üç kişinin sığınağın girişi kilitli olduğu için dışarıda mahsur kalarak öldüğü iddialarının ardından Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitçko, başkentte sığınakların 24 saat esasına göre faaliyete geçirilmesi talimatını verdi.

Saldırının tam da eski Sovyet ülkelerinin bir kısmında Uluslararası Çocuk Günü olarak kutlandığı bir zamana denk gelmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanlarından Mihaylo Podolyak, ölen çocuğun dedesinin kefenlenmiş cesedin yanında otururken çekilen bir fotoğrafını yayımladı. Podolyak, “Görgü tanıkları, komşularından biri sandalye getirene kadar adamcağızın torununun cesedinin başında çömelip beklediğini söyledi. Torununun yanından uzaklaşamıyor. Anlayamıyor. Nefes alamıyor. yaşam enerjisini kaybetti” diye yazdı.

Donbas’ın doğusunda bir yıl boyunca süren çatışmalara sahne olan Bahmut’un Rus güçlerinin eline geçmesinin ardından savaş sivil merkezlere yönelik yeni saldırılara doğru kaydı. Rusya, Ukrayna’nın uçaksavar mühimmatının tükenmesini sağlamak amacıyla insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri kullanarak Kiev’i bombalamaya başladı. Rusya’nın Kiev’e sadece mayıs ayında 17 kez saldırı düzenlediği belirtiliyor.

Kısa özet

  • Çin’in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui, Rusya’nın Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Çin’in yürüttüğü çabaları takdir ettiğini söyledi. Li, Avrupa ziyaretiyle ilgili bir basın brifinginde, “Rusya-Ukrayna savaşının tırmanma riski hâlâ yüksek. Taraflar nükleer tesislerin güvenliğini sağlamalı ve tansiyonu düşürmek için somut tedbirler almalı” dedi.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna ve diğer müttefiklerle el birliği vererek savaşı sona erdirecek ‘adil ve kalıcı bir barışın’ temel unsurları üzerinde fikir birliği yaratmaya çalıştığını söyledi.
  • Zelenski Moldova’da düzenlenen Avrupa zirvesine katılan müttefiklerinden Rus güçlerinin püskürtülmesine yardımcı olacak savaş uçağı desteği aldığını söyledi. Konu hakkında başka detay vermedi.
  • Ukrayna Yenileme ve Altyapı Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna limanına girişini engellediğini iddia ederek Karadeniz tahıl anlaşmasının yeniden durdurulduğunu bildirdi. Bir Birleşmiş Milletler sözcüsü, Rusya’nın tüm taraflar Rus amonyağının geçiş engelinin kalkmasını kabul edene kadar geçişleri sınırlandıracağını söylediğini aktardı.

Ukrayna savaşının 462'nci günü: Rusya, Ukrayna'nın 'son savaş gemisini' vurduğunu iddia ettiUkrayna savaşının 462’nci günü: Rusya, Ukrayna’nın ‘son savaş gemisini’ vurduğunu iddia etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.