Putin’in Rusya’sı: Beşinci dönem adaylığı onaylandı

Seçim atmosferinin hakim olduğu Rusya'da mevcut Devlet Başkanı Putin'in beşinci dönem için bağımsız adaylığı onaylandı. Rus liderin rakiplerinden biri olan barış yanlısı Nadezhdin'in adaylığının onaylanıp onaylanmayacağı ise merak konusu.

Dünya 30 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AA

2022 Şubat’ında Ukrayna’da başlattığı savaşla ülkedeki otoritesini giderek pekiştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in beşinci dönem adaylığına da onay geldi. Rus liderin mart ayındaki devlet başkanlığı seçiminde bağımsız adaylığı Merkez Seçim Komisyonu (MSK) tarafından onaylandı.

Putin’in mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde bağımsız aday olma başvurusu gündemiyle toplanan komisyon adaylığının yanı sıra Rus liderin 198 yetkili temsilcisine de onay verdi. Böylelikle Putin’in seçimlerde ülkenin önde gelen sanatçıları dahil yetkili temsilcisi sayısı 544’e ulaştı.

Seçim yetkilileri beşinci dönemine hazırlanan Putin’in kampanyası kapsamında ülke genelinde vatandaşlardan 315 bin imza toplandığını ve çeşitli hatalar nedeniyle onayların sadece yüzde 0.15’inin geçersiz sayıldığını söyledi.

MSK Başkanı Ella Pamfilova Putin’in adaylığının tescil edilmesiyle ilgili açıklamada “Karar oybirliğiyle alındı” dedi.

Rusya seçim yasalarına göre bağımsız aday olarak yarışmak isteyen başkan adayının 300 bin imza toplaması gerekiyor.

Putin kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerde yarışmak üzere MSK’dan resmi onay alan dördüncü başkan adayı oldu. Merkez Seçim Komisyonu Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yer alan Rusya Liberal Demokrat Partisi (LDPR) Başkanı Leonid Slutskiy, Komünist Parti (KPRF) tarafından aday gösterilen milletvekili Nikolay Haritonov, Yeni İnsanlar Partisi (Novıye Lyudi) Başkan Yardımcısı Vladislav Davankov’un adaylığını daha önce onaylamıştı.

Barış yanlısı Nadezhdin’e yoğun destek

Bu arada geçen hafta parlamentoda sandalyesi olmayan partilerden aday olmak için gerekli 100 bin imzayı topladığını açıklayan barış yanlısı cumhurbaşkanı adayı Boris Nadezhdin’in adaylığının onaylanıp onaylanmayacağı da merak konusu.

Sivil İnisiyatif partisinden bağımsız aday olmayı uman Nadezhdin’e son haftalarda destek artmış, yurtiçi ve yurtdışındaki Ruslar Nadezhdin’in seçim kampanyasını desteklemek üzere kampanya ofislerinde uzun kuyruklar oluşturmuştu.

İmzaların MSK’ya sunulması için son tarih 31 Ocak.

Putin’in beşinci dönem için aday olacağını açıklamasından bu yana geçen haftalarda bağımsız gözlemciler hem kendi kendini aday göstermesinde, hem de oy pusulasında yer alması için gereken imzaların toplanmasında yasal ihlaller olduğunu belirtmişlerdi.

Devlet başkanlığı seçimi

Ülkenin Federasyon Konseyi Aralık 2023’te devlet başkanlığı seçiminin 15-17 Mart 2024’te yapılması yönünde karar vermişti. Rusya Devlet Başkanı Putin seçimde aday olacağını duyurmuş ve Merkez Seçim Komisyonu’na buna ilişkin bildirim göndermişti.

Seçim yarışına bağımsız aday olarak katılacak Putin seçim kampanyasında Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’daki Birleşik Rusya Partisi tarafından desteklenecek.

Rusya’da bir önceki devlet başkanı seçimi 18 Mart 2018’de yapılmış, Putin yüzde 76.69 oy alarak devlet başkanı seçilmişti. Birçok uluslararası kuruluş Rusya’daki seçimin “şaibeli” olduğuna dair raporlar yayımlamış, sonuçların güvenilir olmadığını öne sürmüştü.

Rus lider seçim öncesi Tükiye’ye gelebilir

Moskova seçim atmosferine giredursun, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov Rusya lideri Vladimir Putin’in şubattaki Türkiye ziyareti için hazırlık yapıldığını söyledi. St. Petersburg’da güncel konulara dair gazetecilere açıklamalarda bulunan Uşakov Putin’in şubattaki Türkiye ziyaretiyle ilgili soruya “Evet, ziyaret hazırlanıyor” diye yanıt verdi.

Uşakov Ukrayna’da devam eden savaşın Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinde ana konulardan biri olacağı bilgisini paylaştı.

Batı basınında Rusya’nın Ukrayna ile barış müzakerelerine hazır olduğu yönünde çıkan haberleri değerlendiren Uşakov şöyle konuştu:

“Bu doğru değil. Farklı ülkelerden gelen taleplere bu konuda hazır olduğumuza dair yanıt veriyoruz. Başından beri hazırdık. Bu müzakereleri durduran biz değiliz. Biz hazırız ama bizimle konuşacak kimse yok, çünkü Ukrayna tarafı Ruslarla müzakere etmeyi kendisi için yasakladı.”

Putin'den Ukraynalı müzakerecilere: İstanbul'da anlaşmıştık, bunlar aptal değil de ne?Putin’den Ukraynalı müzakerecilere: İstanbul’da anlaşmıştık, bunlar aptal değil de ne?

Rus hapishanelerinde 'post-propaganda': Sabahın 5'inde Putin için pop dinletisiRus hapishanelerinde ‘post-propaganda’: Sabahın 5’inde Putin için pop dinletisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.