İmamoğlu’nun kapıyı gösterdiği Köksal pasif savunmaya geçti

CHP’nin Afyonkarahisar belediye başkan adayı Burcu Köksal kazanırsa DEM Partilileri belediyeden içeri sokmayacağını söylemişti. İmamoğlu, "Ya başka iş bulacak ya da başka bir parti bulacak!" dedi. Köksal her tarafa çekilebilecek bir açıklama yaptı.

Siyaset 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

CHP’nin Afyonkarahisar belediye başkan adayı Burcu Köksal, Özgür Özel’in de katıldığı Afyonkarahisar seçim merkezi açılışında kazanmaları halinde ‘DEM Parti’ hariç kapılarının tüm siyasi partilere açık olacağını söylemişti. Daha sonra Uşak’ta konuşan Özel, Köksal’ın dilinin sürçtüğünü belirterek kapılarının herkese açık olacağını belirtti. Özel şunları söyledi:

“Burcu başkandan selam getirdim. Bu sırada Afyon’da konuşurken ‘belediyenin kapılarını ardına kadar açacağız’ diye söylerken orada küçük bir sürçülisan oldu. ‘Aman başkanım sen düzelt’ dedi. Afyon Belediyesi’nin de Uşak Belediyesi’nin de seçildikten sonra kapıları ardına kadar tüm siyasi partilere, Uşaklılara, Afyonlulara açıktır.”

Özel’in aksine İmamoğlu direkt cephe aldı

TV100’den Barış Yarkadaş, Burcu Köksal’la konuştuğunu ve CHP’li adayın Özel’in söylediklerinin aksine sözlerinin arkasında durduğunu söyledi. Yarkadaş’ın aktardığına göre Köksal “Ben belediye başkanı seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi’ni DEM Partililerle yönetmeyeceğim. Ben bir dil sürçmesi sonucu değil, verdiğim söz üzerine konuştum. Ben bu sözü ilk günden beri verdim. Bu sözümün de arkasındayım” dedi.

Köksal’ın bu çıkışına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan yanıt geldi. Bakırköy Özgürlük Meydanı Çevre Düzenlemesi etkinliğinde konuşan İmamoğlu’nun sözleri çok sert ve netti:

“Öyle ben belediye başkanı olursam şu partilileri belediyeye almam, şu partililer hariç şunlarla görüşürüz yok. Ya kendine başka iş bulacak ya da başka bir parti bulacak! Öyle yok. Biz insan ayırt etmeyiz kardeşim!”

CHP İstanbul’dan destek

İmamoğlu’nun bu açıklamasına CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten de destek geldi. Çelik yerel yönetimlerin kapısının herkese açık olduğu hizmet yerleri olduğunu söyledi ve toplumu kamplara ayıranların dost ya da rakip fark etmeksizin karşısında olacaklarını söyledi.

Çelik sosyal medyadaki paylaşımında şöyle dedi:

“Yerel yönetimler halkın doğrudan doğruya temas ettiği devlet kurumlarıdır. Hangi partiden, inançtan ya da kimlikten olursa olun vatandaşlarımızın eşit hizmet aldığı, kapılarının herkese açık olduğu hizmet yerleridir. Biz “millete efendilik yoktur; hizmet etme vardır” bakış açısını kendimize rehber edinmiş halk sevgisiyle kuşanmış Cumhuriyet Halk Partili neferleriz. Kimsenin siyasi amaçları için, ucuz hesaplar yaparak toplumu kamplara ayırmasına izin vermeyiz. Bunu yapan dost ya da rakip kim olursa olsun karşısında dururuz.

İstanbul bunu başardı. İstanbul’da Ekrem Başkan’la partizanlığı, ayrımı, belli bir zümreye hizmeti, hizmetten yoksun bırakmakla tehdit etme alışkanlığını sonlandırdık. İstanbul’da CHP’li adayların kazandığı tüm belediyelerin kapısı 16 milyon İstanbulluya açık olacak. Eşit hizmet, adil yaşam ve liyakat bizim parolamız olacak.”

Köksal’ın başlattığı polemik sertleşirken CHP bir açıklama yaptı. Kurumsal X hesabından yapılan açıklamada “Belediyelerimizin kapıları dün olduğu gibi bugün de herkese sonuna kadar açık olacak, tek bir yurttaşımız dahi kimlikleri nedeniyle haklarından ve kamu hizmetlerinden yoksun bırakılmayacaktır. Tüm halkımızı 31 Mart 2024’te Türkiye İttifakı’nda buluşmaya davet ediyoruz” dendi.

Uzun bir açıklama metni de paylaşan CHP, Türkiye’yi kimlikler üzerinden ayıran kutuplaştırıcı siyaseti eleştirdi ve tüm halkı kapsayan bir siyaseti kurmakta kararlı olduğunu söyledi. Belediyelerin kapısının herkese sonuna kadar açık olacağını ifade eden CHP “Tek bir yurttaşımız dahi kimliği nedeniyle haklarından ve kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmayacaktır” dedi.

Ancak metinde açıklamanın neden yapıldığı ve polemiği başlatan Köksal’a dair bir ifadeye yer verilmedi.

Köksal: Söylemim net, DEM ve HÜDA-PAR ile yönetmeyeceğim

Daha sonra açıklama yapan Burcu Köksal, söyleminin net olduğunu belirterek şunları söyledi: ”Seçim süreci boyunca söylediğim gibi AKP’nin yalanlarına iftiralarına montaj videolarına karşı söylemim nettir. Belediye başkanı olduğumda belediyeyi DEM ve HÜDA-PAR ile yönetmeyeceğim. Belediye başkanı olduğumda belediyenin kapısı etnik kökeni, mezhebi ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olan bu ülkeyi seven bu ülkenin birlik bütünlüğünü savunan herkese ardına kadar açık olacaktır.”

Zafer Partisi’nden çağrı

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’sa Köksal’a destek vererek İmamoğlu’nun konuşmasını hedef aldı. Özdağ, “Ben Burcu Hanıma Zafer Partisi’nin kapılarının sonuna kadar sonuna kadar açık olduğunu ifade ediyorum” dedi.

Özgür Özel ‘sürçülisan’ demişti: Burcu Köksal ‘DEM Parti’ sözlerinin arkasında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.