Putin, ‘mavi kanlılar gibi yetişmesinler’ diye sır gibi saklamıştı… Büyük kızı söyleşi verdi, babasına değinmedi

Rusya Devlet Vladimir Putin'in büyük kızı verdiği bir röportajla dikkatleri üzerine çekti. Vorontsova'nın röportajının bu kadar ilgi odağı olmasının sebebi ise babasından söz etmemesi oldu.

Dünya 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in büyük kızı Maria Vorontsova

Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin belki de dünya liderleri arasında en çok merak edilen isimlerden biri. Özel hayatını sır gibi saklayan, cep telefonu kullanmayan, bazen hayvan sevgisi bazen doğa yaşamı ama son zamanlarda sık sık savaş ve “garip bir şekilde” ölen muhalifleriyle gündeme gelen Putin, bu kez de ailesiyle ilgili bir konuya manşetlerde yerini aldı.

Ancak YouTube’a yeni yüklenen bir söyleşi dünyanın ilgisini çekti. Çünkü Putin’in büyük kızı ekran önündeydi. Ancak beklentiler de pek de karşılanmadı denebilir, çünkü ne kızı Maria Vorontsova’nın ne de soruları soran Viyaçeslav Şulenin’in gündeminde Putin vardı.

Bu büyük ihtimalle onların “tercihleriyle” ilgili değildi, gündemde olmaması gerektiği izlenimi de zaten herkesçe oluşmuş oldu.

Keza Putin, kızlarını kamuoyundan saklarken en gizliliğin en büyük koruyucusu da Kremlin oldu.

Dünya basınında “ilk” gibi lanse edilse de Putin’in kızı aslında ilk defa söyleşi vermiyor. Kendisi 2019 yılında uzmanlığıyla ilgili bir programda söyleşi vermiş çocuklarda diyabet ve obezite sorunlarına dair konuşmuştu.

‘Kamuoyuna kızlarını asla açıklamadı’

Bu zamana kadar Putin’in “sır” gibi sakladığı büyük kızı Maria Vorontsova yeniden ekran önüne çıktı ve bir söyleşi verdi. Rusya’nın “insan merkezli” bir toplum olduğunu söyleyen Vorontsova, babasına ise hiç değinmedi. Çünkü zaten Putin, Vorontsova ve küçük kız kardeşi Katerina Tikhonova sözkonusu olunca genelde çok az konuşuyor. İsimlerine asla değinmiyor ve ailesinden kimseye bahsetmemeyi tercih ediyor. BBC’ye göre Putin’in çocukları hakkında konuştuğu nadir anlardan biri 2015’teki bir basın toplantısında gerçekleşti. Putin, “Kızlarım Rusya’da yaşıyor ve sadece Rusya’da okuyor, onlarla gurur duyuyorum. Üç yabancı dili akıcı bir şekilde konuşuyorlar. Ailemi asla kimseyle tartışmıyorum” demişti.

Babası gibi müzik, sanat ve sporu seviyor

Rusya lideri Putin, yılın belirli dönemlerinde gittiği tatil fotoğraflarını dünyaya servis etmesiyle bilinirdi. Doğa sporlarını içeren tatillerinde Putin’in, “güçlü, dinç, duyarlı ve doğal” imajını vermeyi sevdiğini neredeyse tüm dünya biliyor. Aynı babası gibi Vorontsova da sağlıklı yaşam, spor hatta doğa sporlarına oldukça düşkün olduğunu söylüyor: “Sörf ve kayak yapmayı severim. Tam bir spor tutkunuyum. Haftada en az birkaç saatimi sağlıklı bir yaşam tarzına, spora ayırıyorum. Güzel olan her şey benim için ilham kaynağı; tablolar, müzeler, tiyatrolar, müzik…”

Putin’in eski eşi Ludmiła Putina’dan olan iki kızından biri Vorontsova. Şu anda 38 yaşında olan genç kadın, pediatrik endokrinoloji uzmanı ve Hollandalı bir iş insanı ile evli. Bu nedenle söyleşinin büyük bir kısmı da tabii ki onun uzmanlık alanıyla ilgili. Küresel tıbbi gelişmelerden bahseden Vorontsova Rusya’nın insan merkezli bir toplum olduğunu belirtti ve “Bizim için insan hayatı en yüce değerdir” dedi.

Putin’in kızları Ukrayna nedeniyle yaptırıma maruz kalmıştı

Maria Vorontsova ve kız kardeşi Katerina Tikhonova, babalarının Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası ABD ve Avrupa tarafından uygulanan yaptırımlara maruz kaldılar. Yaptırımın uygulandığı 2022 yılında Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili gazetecilere “Putin’in birçok varlığının aile üyeleri üzerinden saklandığına inanıyoruz ve bu yüzden onları hedef alıyoruz” demişti.

Neden ailesini gözlerden uzak tuttuğunu böyle anlatmıştı

Rus haber ajansı Tass’ın 2017 yılında bir TV programından aktardığı haberde, Putin kısa bir süre önce ikinci torununu kucağına aldığını açıklamış ve ailesini neden gözlerden uzak tuttuğunu da anlatmıştı. Putin, “Onların ‘mavi kanlılar*’ olarak yetişmelerini istemiyorum. Normal insanlar olarak büyümelerini istiyorum. Yaşlarını, isimlerini açıkladığım anda hemen teşhis edilirler ve herhangi bir büyük ilgi çocukların gelişimine zarar verir. Dolayısıyla, her şey yolunda ve sizden beni anlamanızı ve buna saygı göstermenizi rica ediyorum” demişti.

*Putin’in bahsettiği “mavi kanlı” ifadesi soylu sınıfı için kullanılan bir tabir.

Putin'in Belgorod intikamı: Ukrayna'ya füze yağıyorPutin’in Belgorod intikamı: Ukrayna’ya füze yağıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.