CHP’de kurultay tarihi netleşirken İmamoğlu bayrak açtı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan'ın kazanmasının ardından CHP'de 'değişim' sesleri yükselmeye başladı. Ekrem İmamoğlu, “Değişim ihtiyacını toplum istiyor; kulak tıkayarak yol yürümek olmaz” dedi. Özgür Özel ise Ekim ayı içerisinde genel kurultayı yapmayı planladıklarını açıkladı.

Siyaset 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

28 Mayıs seçimlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasının ardından muhalefette de ‘değişim’ sesleri yükselmeye başladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yeni MYK’yı açıkladıktan sonra kurultay takvimi netleşti. Genel Başkan adayı olma ihtimali bulunan Ekrem İmamoğlu ise dün yaptığı açıklamada ‘değişim’ talebini yineleyerek, “Değişim ihtiyacını toplum istiyor; kulak tıkayarak yol yürümek olmaz. Aynı şeyleri yapıp yol yürüme gafletine kapılamayız” diye konuştu.

İddia: Kılıçdaroğlu, CHP Kurultayını yerel seçim sonrasına bırakmak istiyorİddia: Kılıçdaroğlu, CHP Kurultayını yerel seçim sonrasına bırakmak istiyor

İlçe kongreleri 10 Eylül’de il kongreleri 15 Ekim’de bitecek

CHP’de ilçe kongresi delege seçimleri 3 Temmuz’da başlayacak, 30 Temmuz’da sona erecek. 5 Ağustos’ta yapılmaya başlanacak ilçe kongreleri ise 10 Eylül’de son bulacak.

İl kongrelerinin başlangıç tarihi de 16 Eylül olarak belirlendi. 15 Ekim’de bitecek il kongrelerinin ardından Parti Meclisi’nin belirleyeceği tarihte olağan kurultay yapılacak.

CHP’li Özel: 15 Ekim değilse sonraki hafta kurultay

CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel, CNN Türk’ten Dicle Canova’ya yaptığı açıklamada Ekim ayı içerisinde kurultayın yapılacağını belirterek şunları söyledi:

“15 Ekim’e kadar il ilçe kongreleri tamamlanacak. Son il kongresi bittikten sonra 1 ay içinde büyük kurultayın toplanması bekleniyor ama bunu beklemeyeceğiz, kasım ayını bulmayacak. Takvimin belirlenmesi için parti meclisinin 30 Eylül veya 1 Ekim’de toplanarak kurultayın mümkünse 15 Ekim değilse sonraki hafta sonunda toplanması yönünde karar alacağız.”

CHP’de değişimin ayak sesleri: Yeni MYK ve kurultayCHP’de değişimin ayak sesleri: Yeni MYK ve kurultay

İmamoğlu: Değişim talebini en güçlü şekilde ifade etmeye devam ediyorum

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun toplumdaki değişim talebine kulak tıkamadıklarını ve CHP MYK’nın değiştiğini söylediği açıklamasına atıfta bulunarak, “Değişimin bir kurul, heyet değişimiyle olmayacağının farkındayız. Değişim talebini en güçlü şekilde ifade etmeye devam ediyorum. Değişim ihtiyacını toplum istiyor; kulak tıkayarak yol yürümek olmaz. Aynı şeyleri yapıp yol yürüme gafletine kapılamayız” dedi.

İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Bir özeleştiri, bir muhasebe gerekiyor. Bunun yapılması gereken hassas alanlar vardır. 9 yılda 3 kez cumhurbaşkanlığı seçimi kaybettik. Bu seçimden sonra da aynı şeyleri yapıp yol yürüme gafletine kapılamayız. CHP, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli siyasi partisidir, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran siyasi partidir, çok partili döneme geçiş yapan siyasi partidir. Dolayısıyla CHP irtifa kaybedebilecek bir parti asla olamaz. En üst seviyede bu sürecin irdelenmesi şart.

Genel merkezinden, en ücradaki örgütüne kadar muhasebe şart. Siyasete girdiğimden beri toplumun beklentisini önde tutan bir süreç yaşadım. Bunu yaşamaya devam edeceğim. Her zaman milletimiz, ülkemiz, devletimiz her şeyin önünde durmuştur benim anlayışıma göre. Siyasi partilerin asla bir amaç olmadığı, bir hizmet aracı olduğunu defalarca dile getirmiştim. Ben bu felsefeyi temsil etme konusunda kararlıyım.

Değişim meselesi önemli. Çok önemli bir kavram. Geçen hafta yaptığım açıklamada çok net olarak güçlü bir değişimden bahsetmiştim ben. Topyekûn bir değişim, bir anlayış değişimi, köklü, detaylı bir değişim içeren kavramlar ifade etmiştim. Ben aynı yerde devam ediyorum. O değişim anlayışını en güçlü şekilde talep eder durumdayım. Yoksa değişimin bir kurul, heyet değişimi ile olmayacağını hepimiz biliriz. Değişim ihtiyacını ben tariflemiyorum, toplum istiyor. Kulak tıkayarak yol yürümek olmaz. Her kesimin ne istediğini anlamamız şart.

Ben o gün ne ifade ettiysem aynı yerde aynı duruşla yoluma devam ediyorum. Demokrasi de zaten onun için var. En ciddi anlamda değişimi tarifler, o yüzden demokrasi çok güzeldir. Hayatımızda olması gereken en önemli kavramın demokrasi olduğunu her zaman söyledim.”

CHP’den ‘tüzük değişikliği’ ve ‘ön seçim’ açıklaması

CHP Sosyal Medya Yönetiminden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, parti genel merkezinde basın açıklaması düzenledi.

Erdem, “Bundan sonra adaylarımızın ön seçimle belirlenmesi yönünde karar aldık. Tüzük değişikliği kapsamında yer alan maddelerden biri bu olacak” dedi.

CHP’li Erdem ayrıca sosyal medyada 7 gün 24 saat çalışacak bir “yalanlarla mücadele ekibi” kurduklarını aktardı ve “Sevgili Fahrettin Altun, ensende boza pişireceğim. Sana o dezenformasyon kampanyalarını yaptırmayacağım” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.