‘Ona yapamazsın’ dediler! Seda Kaçan gaza bastı, tarih yazdı

30 yaşındaki Seda Kaçan, ona 'Yapamazsın, yaşın geçti' diyenlere inat 30 yıl aradan sonra Türkiye Pist Şampiyonası’nda yarışan ilk kadın sporcu oldu ve birincilik kazandı.

Spor 10 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Seda Kaçan tarih yazarak Türkiye Pist Şampiyonası’nda birincilik kazanan ilk kadın pilot oldu.

Kırklareli’de 1993 yılında doğan Seda Kaçan’ın annesi ilkokul öğretmeni, babası ise asker. Küçük yaşlardan itibaren otomobil sporlarına tutkusu vardı ama ailesi ona eğitim hayatına öncelik vermeye ikna etti. İlkokulda eve ilk bilgisayar alındığında oyun satan bir dükkana gidip araba yarışı oyunu aldı. Formula 1 yarışlarını kaçırmadan izledi.

Otomobil sevdası devam ederken eğitim hayatı da başarıyla sürdü. Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu. Özel bir şirkette yöneticilik olarak çalışmaya başladı. Küçüklüğünden beri aklına koyduğunu yapan bir yapıya sahipti. 3 yıl önce, içindeki ateşi söndürmeye karar verdi. Pistlere çıktı. Birçok kişi ona “Yaşın geç, burası erkek egemen bir spor dalı” dedi, engeller sıraladı. Ama o dinlemedi. Ailesi bile onu yarış pistinde gördüğünde endişeliydi. Gerçi bu endişe ileride gurura dönüşecekti…

Roland Garros'ta kadınlar finalinin ismi konulduRoland Garros’ta kadınlar finalinin ismi konuldu

2021 yılında yarış deneyimi kazanmak için Türkiye Karting Şampiyonası’na gitti. Ama asıl hayali otomobil ile yarışmaktı. 2022’de Bitci Racing ile anlaştı. 30 yıl aradan sonra ilk defa bir kadın pilot pistlerdeydi. Sadece piste çıkmakla kalmadı, 2022 ikinci yarış haftasında üçüncü olarak ilk kez podyuma çıktı.

Seda Kaçan, birincilik kazanan ilk kadın sporcu oldu.

Ve tarih yazdı… Podyumun en üst basamağı

2023’te Türkiye Pist Şampiyonası’nın ilk yarışı TOSFED Körfez Yarış Pisti’ndeydi. İnanılmaz bir mücadele ortaya koyan Seda Kaçan, birinci yarışta bitiş çizgisine en önde gelmeyi başardı. Böylece Türkiye’de yarış kazanan ilk kadın pilot olarak tarihe geçti. İkinci yarışta da üçüncü olarak yine podyuma çıktı.

Seda Kaçan, motor sporlarında cinsiyetin önemi olmadığını herkese kanıtladı. Kaçan, daha önceki verdiği söyleşilerde şunları söylemişti: “Araba kullanmak benim için terapi gibi, kendimi bulduğum bir yer. Ancak bir spor olarak yapabileceğimi fark etmem çok geç oldu. Maalesef küçüklüğümden beri içimde olan tutkumu hayata geçirme fırsatı bulduğumda yaşım 27’ydi. Herkes, erkek egemen bu spora, üstelik de 27 yaşımda başlamamın önünde engeller sıraladı. Hiç kimseyi dinlemedim, cevabımı kupalarımla verdim. Siz isterseniz, önünüzde hiçbir engel duramaz.”

Max Verstappen İspanya’da da durdurulamadıMax Verstappen İspanya’da da durdurulamadı

Başarılı pilot, şimdi gözünü 19-20 Ağustos tarihlerinde yapılacak 2023 Türkiye Pist Şampiyonası’nın ikinci ayağına çevirdi. Yarışın sonucu ne olursa olsun o kendi tutkusunun peşinde ‘son hız’ gitmeye devam edecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.