Modern insanda Neandertal genlerinden kalma özelliklere rastlandı

Son bilimsel keşifler, Neandertal genlerinin, ataları Afrika'dan göç eden günümüz insanlarının genomunun yüzde 1 ila yüzde 4'ünü oluşturduğunu gösteriyor. Bu genlerin insan özelliklerini ne kadar etkilediği sorusu cevaplanmayı bekliyordu. En azından şimdiye kadar.

Bilim Teknoloji 10 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Neandertal genleri, günümüz insanının genomunun yüzde 1 ila 4'ünü oluşturuyor.

Birçok kurumdan araştırmacının bir araya geldiği bir araştırma ekibi, Afrika kökenli olmayan insanlar ile Neandertaller arasında yaklaşık 50 bin yıl önce gerçekleşen çiftleşmenin genetik etkilerini ele almak için yeni bir bilişimsel genetik araç geliştirdi.

eLife’da yayımlanan çalışmada araştırmacılar, bazı Neandertal genlerinin, modern insanlardaki birtakım özelliklerin sorumlusu olduğunu anlattı. Bunlar arasında bağışıklık sistemi üzerinde kritik etkiye sahip olan genler de var. Ancak çalışma genel olarak, modern insan genlerinin nesiller geçtikçe galip geldiğini gösteriyor.

Hesaplamalı biyoloji alanında yardımcı doçent olan çalışmanın başyazarı April Wei, “İlginç bir şekilde modern insanın bağışıklık, metabolik ve gelişimsel sistemlerinde yer alan genlerin birçoğunun Afrika’dan göç etmelerinden sonra insan evrimini etkilemiş olabileceğini gördük” dedi.

Araştırmacılar çalışmalarında İngiltere Biyobankası’ndan alınan ve Afrika kökenli olmayan yaklaşık 300 bin İngiliz’in genetik ve karakteristik özelliklerini gösteren geniş bir veri setini kullandı. Neandertallerden gelmiş olması muhtemel 235 binden fazla genetik varyant analiz edildi.

Analiz sonucunda DNA’daki farklılıklardan 4.303’ünün modern insanlarda önemli bir rol oynadığını ve bir kişinin ne kadar hızlı kalori yakabildiği ya da bir kişinin belirli hastalıklara karşı doğal bağışıklık direnci gibi 47 farklı genetik özelliği etkilediğini buldular.

Önceki çalışmalarda modern insan gen varyantlarını, Neandertal genlerinden ayırt etmek çok daha zordu. Yeni çalışmada ise bu gen varyantlarını ayırt edebilmek için daha hassas istatiksel yöntemlerden faydalanıldı.

Çalışmada neredeyse sadece Birleşik Krallık’ta yaşayan beyaz bireylerden oluşan bir veri seti kullanılmış olsa da ekip tarafından geliştirilen yeni hesaplama yöntemleri, arkaik insanların modern insanlar üzerindeki genetik etkilerini daha derinlemesine araştırmak için diğer çalışmalara ön ayak olabilir.

En eski mezarlık bulundu: Tarihi Homo sapiens'ten en az 136 bin yıl eskiEn eski mezarlık bulundu: Tarihi Homo sapiens’ten en az 136 bin yıl eski

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.