Nükleer tehlike: Zaporijya’daki reaktörleri soğutan su seviyesinde düşüş sürüyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Kahovka Barajı'nın vurulmasının bir etkisi olarak Zaporijya'daki nükleer santralin reaktörlerini soğutmak için kullanılan su miktarının her saat azaldığını açıkladı. Kurumun başkanı Rafael Grossi su seviyesinin 17 metreden 11.62 metreye düştüğünü aktardı.

Çevre 11 Haziran 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliği, bütün bölge için büyük önem taşıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Kurumu Başkanı Rafael Mariano Grossi, 6 Haziran’da Ukrayna’nın Herson bölgesindeki Kahovka Barajı’nın vurulması sonrasında oluşan tehlikeleri aktarırken, Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki reaktörleri soğutmak için kullanılan su seviyesinin azalmaya devam ettiğini açıkladı. 

UAEA’dan yapılan yazılı açıklamada, baraj felaketinin yol açtığı sorunların aşılması için Ajans’ın, Ukrayna’ya hayati önem arz eden yardımda bulunacağını belirtildi ve nükleer santralde bulunan reaktörlerin soğutulması için kullanılan su seviyesinin düşmeye devam ettiği bilgisini paylaşıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin talebi üzerine ajansın ilk etapta yapacağı desteğe ilişkin bilgilendirmede bulunmak ve Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki son durumu yerinde görmek için gelecek hafta Ukrayna’ya gideceğini kaydeden Grossi, savaşın başlamasından bu yana nükleer bir facianın yaşanmaması için destekte bulunduklarını, şimdi de nükleer teknolojinin imkanlarını kullanarak baraj felaketinin yol açtığı yaraların sarılmasına katkı sağlayacaklarını söyledi.

17 metreden 11.62 metreye düştü

Grossi, nükleer santraldeki durumun zaten tehlike arz ettiğini, barajın vurulmasıyla durumun daha da çetrefilli bir hal aldığını aktararak, Zaporijya’daki reaktörleri soğutmak için bu barajdan pompalanan su seviyesinin her saat başı 5 santimetre azaldığını, baraj vurulmadan önce 17 metre olan seviyenin 11.62 metreye düştüğünü aktardı.

Seviye 11 metre ya da bunun biraz daha altına düşene kadar reaktörlere su pompalanabileceğine işaret eden Grossi, barajdaki su seviyesinin hangi seviyede duracağı ve bu durumda soğutma için pompalanıp pompalanamayacağının henüz öngörülemediğini bildirdi.

Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinde Rusların kontrol ettiği Kahovka Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin 6 Haziran’da bombalarla vurulduğu duyurulmuştu. Bölge, su baskını nedeniyle büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya kalmış, barajın vurulmasına yönelik Ukrayna ve Rusya, birbirlerini suçlayan açıklamalar yapmıştı.

Ukrayna Batı'dan gelen teçhizatını cepheye sürdü: Putin'den 'Karşı saldırı başladı' yorumuUkrayna Batı’dan gelen teçhizatını cepheye sürdü: Putin’den ‘Karşı saldırı başladı’ yorumu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.