BioNTech’in Covid-19 davası ertelendi

Almanya'da Covid-19 aşısının neden olduğu iddia edilen yan etkiler BioNTech'e karşı açılan davanın ilk duruşması ertelendi.

Sağlık 13 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
BioNTech, Covid-19 aşısının kronik yan etkilere sebep olduğu iddiasıyla dava edildi. Fotoğraf: AA

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurduğu ilaç şirketi BioNTech, bir sağlık çalışanı tarafından Covid-19 aşısının yarattığını iddia ettiği yan etkiler nedeniyle açtığı davanın ilk duruşması davacı tarafın talebiyle ertelendi.

İlaç şirketini dava eden kadın, aşıyı olduktan sonra ortaya çıktığını iddia ettiği kalp ritim bozukluğu ve bilinç bulanıklığı gibi semptomlar sebebiyle BioNTech’ten 150 bin euro tazminat talep ediyor. Kadını temsil eden hukuk firmaları Rogert & Ulbrich ile Cäser-Preller. Rogert & Ulrich’in dikkat çeken yönü ise yöneticisinin Tobias Ulbrich’in aşı karşıtı olması.

Ulbrich, Covid-19’un AIDS’e yol açtığı ve Bill Gates’in Alman nüfusunu azaltmak için aşıya teşvik ettiği gibi birtakım komplo teorilerinin ateşli bir savunucusu. Ulbrich, İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, davanın ek bir yargıç tarafından değil de bir grup yargıç tarafından görülmesini talep etti. Bu talebinin sebebi olarak ise tek yargıcın davaya daha önyargıyla yaklaşma ihtimalini gösterdi.

Bunun üzerine dün gerçekleşmesi planlanan duruşma ertelendi. Hamburg’daki mahkemesinden yapılan açıklamada, duruşma için yeni bir tarih vermeden önce davacının talebinin dikkate alınacağı ve birkaç gün içinde olumlu ya da olumsuz cevabın verileceği belirtildi.

Hakemli çalışmalar, Covid-19 aşısının yan etkilerinin nadir olduğunu ancak dört tip nörolojik komplikasyon ve miyokardit olarak bilinen kalp iltihabı da dahil olmak üzere birtakım semptomlara yol açtığını gösteriyor.

Bununla birlikte BioNTech, “Aşının güvenliği düzenli olarak izleniyor ve dünya çapında 2.6 milyar dozdan fazla uygulandığını göz önünde bulundurduğumuzda bugüne kadar ilgili aşı hakkında bildirdiklerimiz dışında herhangi bir yan etki tespit edilmedi” açıklamasını yaparak, kendilerine dava açan kişilerle uzlaşma yönüne gitmeye gerek kalmadan davanın düşürüleceğinden emin olduklarını belirtti.

Şirket, davayı açan kişi ve avukatların, ‘olumsuz sağlık durumları ile aşı arasında tesadüfi değil de nedensel bir ilişki’ olduğunu gösteremediklerini de sözlerine ekleyerek, davacının ‘herhangi bir dayanağı olmadığını’ vurguladı.

BioNTech'e Covid-19 aşısı davası: İlk kez mahkemeye çıkacakBioNTech’e Covid-19 aşısı davası: İlk kez mahkemeye çıkacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.