IŞİD’in Musul kadısı ‘koruma statüsündeki sığınmacı’ olarak Türkiye’ye girmiş

Geçtiğimiz hafta IŞİD’in Musul kadısı Jalal Ahmed İstanbul’da yakalandı. 2016’da örgütün kadılığını yaptığını kabul eden Ahmed,  sığınmacı olarak Türkiye’ye girdi, Esenyurt’ta bir tekstil atölyesinde çalışıyordu. Yakalanmasını, daha önce yapılan operasyonlarda ele geçen görüntüler sağladı. 

Gündem 14 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İstanbul Emniyet’i 1 Haziran’da, IŞİD’in Musul kadısı Jalal Ahmed’in yakalandığını duyurdu. Ahmed, sorguda hakkındaki iddiaları önce reddetti ardından fotoğraflar önüne koyulunca 2016’da Musul’da örgütün yöneticiliğini yaptığını kabul etti. 

O, ifadesinde Musul’da doğdunu, kentteki sanayide işçi olarak çalışırken Suriye İç Savaşı başlamasının ardından hayatının değiştiğini anlattı. 

Ahmed, kentteki sohbetlerine yüzlerce insanın katıldığını bir süre sonra IŞİD’in kontrolü ele geçirmesinin ardından kendisine ‘zorla’ kadılık yaptırıldığını söyledi. 

IŞİD’in din işlerinden sorumlu yetkililerinin kendisine arayarak “Biz camileri kılıçla aldık” dediğini söyleyen Ahmed, sohbetlerine binden fazla insanın katıldığını belirtti. Bir süre sonra IŞİD ile fikri anlamda ayrıştığını söyleyen Ahmed, Türkiye’ye geçiş yaptı. 

Ahmed, ifadesinde geçtiğimiz yıl yine Türkiye’de yakalanan IŞİD’in o dönemki halifesi olduğu iddia edilen Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’yi tanıdığını söylerken “Onu çok fazla insan tanır” dedi. 

IŞİD'in Musul Kadısı Esenyurt'ta yakalandıIŞİD’in Musul Kadısı Esenyurt’ta yakalandı

Sığınmacı olarak giriş yaptı

10Haber’in edindiği bilgilere göre Jalal Ahmed, Esenyurt’ta bir tekstil atölyesinde çalışıyordu. Türkiye kendi kimliğiyle giriş yapan Ahmed’in geçici koruma altına alınan mültecilere verilen 99’la başlayan kimliği de vardı. 

Daha önce ele geçirilen fotoğraflar sayesinde yakalandı

Emniyet kaynakları, Ahmed’in Türkiye’de yaşadığına dair bilginin daha önce yapılan operasyonlarda ele geçirilen görüntülerin eşleşmesiyle tespit edildiğini belirtti. 

Ahmed, teşhis edildikten sonra fiziksel ve teknik takip yapıldı, Esenyurt’ta yaşadığı eve yapılan operasyonla yakalandı.

IŞİD'e dair 8 milyon sayfa belge dijitalleştirildiIŞİD’e dair 8 milyon sayfa belge dijitalleştirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.