Samsun’u sel bastı, kayıkla ulaşım sağlandı

Samsun'da gece geç saatlerde etkili olan aşırı yağış sonrası sel ve taşkınlar oluştu. Dereler taştı, cadde ve yollar göle döndü, kaldırımlar çöktü, sürücüler trafikte zor anlar yaşadı.

Çevre 14 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Samsun'da Gülsan Sanayi Sitesi'ni su basmasının ardından kayıkla ulaşım sağlandı.

Samsun bir hafta aranın ardından yine sele teslim oldu. Geceden bu yana devam eden kuvvetli sağanak, şehirde sele yol açtı. Şiddetli yağış nedeniyle Samsun Ankara kara yolu otogar mevkiinde taşkından dolayı bazı araçlar yolda kaldı. Bazı bölgelerde ise evlerin bodrum katlarını su bastı. Canik Belediyeevleri Mahallesi çevre yolunda sel suları nedeniyle araçlar ilerlemekte zorluk çekti. Gülsan Sanayi Sitesi’nde bazı iş yerlerini  de su bastı. Ekipler, su baskınlarına karşı çalışma başlatırken, ulaşım ise belli yerlerde kayıkla sağlandı.

Tüm ayın yağış ortalaması 5 saatte geçti

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Demirtaş, kentte sabahtan itibaren etkili olan sağanağa ilişkin konuştu. Doç. Dr. Demirtaş, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; 1929-2022 yılları arasındaki haziran ayı yağış ortalaması, 46,2 kilogram. Bugün, Samsun’da 5 saatte metrekareye düşen yağış miktarı ise 53 kilogram. 1 ayda almamız gereken yağmur, 5 saatte yağdı. Bu durum, yağışın şiddetinin büyüklüğünü anlatıyor” dedi.
Nisan ayında düşen ortalama yağmur miktarının, bu kez haziranda düştüğünü belirten Doç. Dr. Demirtaş, “İklim değişikliğinin, mevsimsel değişkenlikler ile hava olayları üzerine etkisi var. Sıcaklıktaki her 1 derece artışı, havanın nem tutma kapasitesi yüzde 7 artıyor. Atmosferde biriken bu nem, uygun koşullar oluştuğunda yağış olarak yüzeye düşüyor” diye konuştu.

Duvar yıkıldı, arabalar altta kaldı

Öte yandan Atakum ilçesi Mimar Sinan Mahallesi 133’üncü Sokak’ta bir binanın önündeki duvar, sağanak sonrası çöktü. Duvar dibindeki araçlar, çöken duvar nedeniyle hasar gördü. Yine Atakum ilçesinde sağanak nedeniyle yolun bir kısmı çöktü. Park halindeki araçlar, çöken yol ile birlikte kaydı. Bölgede araçları kurtarmak için çalışma başlatıldı.

Samsun’da çöken duvarın altında arabalar kaldı.

32 ile sarı kod

Genel Müdürlüğü 32 ile kuvvetli yağış olacağı için sarı kod verdi. Meteoroloji tarafından “sarı” alarm verilen 32 il şöyle:
“İzmir, Mersin, Konya, Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Isparta, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kütahya, Manisa, K.Maraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale ve Osmaniye.”

Kastamonu, Sinop, Amasya, Samsun sele teslim: 2 ölüKastamonu, Sinop, Amasya, Samsun sele teslim: 2 ölü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.