İYİ Parti’de istifa dalgasına bir vekil daha eklendi
TBMM, 28.dönemine hızlı girdi. YSP’den Sırrı Süreyya Önder’in seçim süreci boyunca partisine “terör” suçlamaları yönelten Ak Parti ve MHP oyalarıyla Divan Başkanvekilliğine seçilmesi ve bir komisyon başkanlığı seçiminde İYİ Parti’nin Ak Partili adayı desteklemesi tartışma yarattı.
Zorlu seçim sürecinin ardından TBMM’nin yönetimsel yapısı şekillendirilmeye başlandı. Dün Meclis Başkanlık Divanı üyeleri ve komisyon başkanları seçildi; ancak tıpkı seçim sürecindeki gibi tartışmalar ve suçlamalar eşliğinde…
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı için seçim yapıldı. Buna göre, TBMM Başkanvekilliğine Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, YSP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan seçildi.
TBMM Katip üyeliklerine AKP’den Ankara Milletvekili Kurtcan Çelebi, İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Mardin Milletvekili Muhammet Adak, Mersin Milletvekili Havva Sibel Söylemez, CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ve Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ile İYİ Parti’den Denizli Milletvekili Yasin Öztürk getirildi.
TBMM İdare amirliklerine ise Ak Parti’den İstanbul Milletvekili Hasan Turan, İzmir Milletvekili Fehmi Alpay Özalan, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Eyyüpoğlu, CHP’den Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, MHP’den Gaziantep Milletvekili Sermet Atay ve YSP’den Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan seçildi.
Divan heyeti seçimlerine ilk tepki CHP Milletvekili Mahmut Tanal’dan geldi. Tanal, sosyal medya hesabından , “Seçimden önce birkaç oy almak için sabahtan akşama kadar HDP ve Yeşil Sol Parti’ye ‘terörist’ diyerek propaganda yaptılar. Şimdi seçim bittikten sonra Meclis’te Başkanlık Divanı’nın oluşumunda HDP/Yeşil Sol Partili Sırrı Süreyya Önder, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla TBMM Başkanvekili, Tuncer Bakırhan ise her iki partinin desteğiyle TBMM İdare Amiri seçildi.
Bir dahaki seçime kadar dün ‘Terörist’ dedikleri milletvekillerinin karşısında ‘Sayın’ diye eğilip söz isteyecekler. Kıymetli vatandaşlarımız, AKP ve MHP budur!” paylaşımı yaptı.
İşte AKP ve MHP'nin iki yüzlülüğünün resmi belgesi!
Seçimden önce birkaç oy almak için sabahtan akşama kadar HDP ve Yeşil Sol Parti'ye "terörist" diyerek propaganda yaptılar.
Şimdi seçim bittikten sonra Meclis'te Başkanlık Divanı'nın oluşumunda HDP/Yeşil Sol Partili Sırrı… pic.twitter.com/Dvq5gdnDQG
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) June 14, 2023
Genel Kurulda ayrıca, Meclis’te bulunan komisyonlar için siyasi partilerin gösterdiği üyelerin isimleri okunarak oylamaya sunuldu.
Buradaki en büyük tartışmalardan biri de İyi Parti’nin Sağlık Komisyonu’nda Ak Parti’nin adayı Ankara Milletvekili Vedat Bilgin’e oy verdiği ortaya çıkmasıydı.
Sağlık Komisyonu’nda AKP’nin adayı Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, Ak Parti ve MHP oylarının haricinde iki oy daha alarak başkan seçildi.
Komisyon seçimlerinde tarafsızlık kararı alan Yeşil Sol Parti’den başkanlık seçimine yalnızca bir üyenin katılması ile İYİ Partili iki üyenin Bilgin lehine oy kullandığı ortaya çıktı.
T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşleri Komisyonu başkanlık seçiminde İyi Partililerin AKP’nin başkan adayı Ankara Milletvekili Vedat Bilgin için oy kullandığı ortaya çıktı. Komisyonda AKP’nin 13, MHP’nin de 2 üyesinin bulunmasına karşın Bilgin kapalı oylama sonucunda toplam 17 oy alarak başkan seçildi. Yeşil Sol Parti’nin komisyonlarda tarafsız kalacağı bilinirken, komisyonda HDP adına bir tek Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu oy kullandı.
CHP’nin adayı Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’a ise 5 oy çıktı. Komisyonda 6 üyesi bulunan CHP adına 5 üye oy kullandı. İyi Parti adına ise oy kullanan üyeler Ankara Milletvekili Yüksel Arslan ile AKP’den İyi Parti’ye transfer olan Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba oldu.
Oylama sonrasında T24’ün sorusunu yanıtlayan Yüksel Arslan, “AKP adayına mı oy verdiniz?” sorusu üzerine “Başka aday yoktu” dedi. Arslan, Burhanettin Bulut’un aday olduğunun hatırlatılması üzerine de “Biraz geç katıldım bilgim yok” yanıtını verdi.
Yapılan oylamalar sonucu, Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı’na AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, İçişleri Komisyonu Başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığına AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığına AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Dijital Mecralar Komisyonu Başkanlığına AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığına AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, Anayasa Komisyonu Başkanlığına AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığına AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank,Dışişleri Komisyonu Başkanlığına AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Dilekçe Komisyonu Başkanlığına AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığına AK Parti Ordu Milletvekili Mahmut Özer, Çevre Komisyonu Başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanlığına AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, Adalet Komisyonu Başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel seçildi.
Öte yandan dün TBMM Adalet Anayasa Karma Komisyonu, 28’inci dönemde seçilemeyen ve geçen dönem Meclis’e gönderilen milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık dosyalarını Cumhurbaşkanlığına iade etti.
Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da olduğu milletvekilleri hakkındaki bin 190 dokunulmazlık dosyası, Adalet Bakanlığı’na gönderilecek.
Bakanlık da eski milletvekillerinin yargılanmaları için dokunulmazlık fezlekelerini ilgili savcılıklara havale edecek.