Intel’den İsrail’e tek kalemde 25 milyar dolarlık çip yatırımı

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Intel’in İsrail’e kuracağı dev çip fabrikası 2027’de faaliyete ve geçecek en az 8 yıl faaliyet gösterip, binlerce kişilik istihdam yaratacak.

Ekonomi 19 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Intel'in Kiryat Gat'ta dünyadaki en gelişmiş yarı iletken üretim tesisiyle 2024'te üretime başlamasını planladığı  bir başka fabrikası daha bulunuyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD’li çip üreticisi Intel’in İsrail’de kuracağı çip fabrikası için 25 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Netanyahu kabinede yaptığı ve televizyondan da yayınlanan açıklamada gelişmeleri ülke ekonomisi için büyük başarı ve fabrikayı ‘İsrail’de bugüne kadar yapılan en büyük uluslararası yatırım olarak’ tanımladı.

İsrail Maliye Bakanlığı da, Kiryat Gat’taki fabrikanın 2027 yılında açılacağını, en az 2035 yılına kadar faaliyet göstereceğini ve binlerce kişiyi istihdam edeceğini söyledi. Bakanlık, anlaşma kapsamında Intel’in mevcut yüzde 5’lik vergi yerine yüzde 7,5 oranında vergi ödeyeceğini söyledi. Kiryat Gat, İsrail’in güney bölgesinde başkent Tel Aviv’e 56 kilometre uzaklıktaki bir şehir. Intel’in Kiryat Gat’ta dünyadaki en gelişmiş yarı iletken üretim tesisiyle 2024’te üretime başlamasını planladığı  bir başka fabrikası daha bulunuyor.

Düşen çip fiyatları, Intel'e tarihinin en büyük zararını yazdırdıDüşen çip fiyatları, Intel’e tarihinin en büyük zararını yazdırdı

Şirketin web sitesine göre Intel, İsrail’de faaliyet gösterdiği yaklaşık elli yıl boyunca ülkenin en büyük özel sektör işvereni haline gelirken, yerel elektronik ve bilgi endüstrisinin lideri oldu.

Intel 2017 yılında, gelişmiş sürücü destek sistemleri geliştiren ve dağıtan İsrail merkezli Mobileye Global’in 15 milyar dolara satın aldı. Intel Mobileye’ın yüzde 5 hissesini geçen yıl beklentilerinin çok altında bir değerden Nasdaq’ta halka arz ederek 861 milyon dolar kaynak sağlamıştı.

Yapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia'nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdıYapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia’nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdı

Yapay zeka çip üreticisi TSMC'yi de ihya etti, değeri 500 milyar dolara yükseldiYapay zeka çip üreticisi TSMC’yi de ihya etti, değeri 500 milyar dolara yükseldi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.