Bilim insanları, kalbi atan sentetik embriyo üretti

Cambridge Üniversitesi'nde, kalp atışı olan bir insan embriyosu modeli üretildi. Bu yeni gelişme, yaşamın ilk hafalarına yeni bir pencere açabilir.

Sağlık 20 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kalp atışı olmasına rağmen, yapı doğal bir embriyoda bulunan plasenta ve yolk kesesini oluşturacak dokulara sahip değil. Fotoğraf: Shutterstock

Araştırmacılar insan gelişiminin bazı erken aşamalarını taklit eden bir insan embriyosu modeli geliştirdi. İnsan kök hücrelerinden oluşturulan embriyonun yapımında yumurta, sperm ya da döllenme gibi insanların üremesi için gerekli unsurlara gerek duyulmadı.

Embriyo gebeliğin üçüncü ve dördüncü haftalarında tipik olarak görülen hücreler ve yapılar taklit edilecek şekilde tasarlandı. Ancak doğal bir embriyoda plasento ve yolk kesesini oluşturacak dokulardan yoksun olduğu için fetüse dönüşemiyor.

Araştırmacılar, bu kilit yapıların yokluğunun deneylerini etik olarak güvenilir kıldığına ve bu duruşun uluslararası kılavuzlarla desteklendiğine inanıyor. Araştırmanın yöneticisi Cambridge Üniversitesi Gurdon Enstitüsü’nden Dr. Jitesh Neupane, çalışmanın gerçek embriyolar yaratmayı amaçlamadığını, insan gelişiminin belirli yönlerini incelemelerine yardımcı olacak modeller geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Mikroskoptan şöyle bir baktığında ve kalp atışını gördüğünde korktuğunu söyleyen Neupane, “Bu benim için çok zordu. İnsan kalp atışını gördüğünde duygusallaşıyor” dedi.

Neupane ve ekibinin embriyo modeli, doğal embriyoda tipik olarak 23’üncü günde gözlenen kalp hücreleri ve dördüncü haftada görülmeye başlayan kırmızı kan ipuçları da dahil olmak üzere şimdiye kadarki en karmaşık özelliklerden bazılarını taklit ediyor.

Bu çalışma bilim dünyasına genetik bozuklukların etkisi ve tekrarlayan düşüklerin nedenleri gibi kritik bilgiler sunabilir. Ayrıca ilaçların embriyolar üzerindeki etkisini test etmeye ve gebelik diyabeti ile bebeklerdeki kalp kusurları arasındaki bağlantıyı incelemeye yardımcı olabilir.

Uzun vadede ise rejeneratif tıp alanında donör organ bekleyen hastalara yardımcı olacak kişiselleştirilmiş kalp ya da karaciğer dokusu greftleri oluşturmak için kullanılabilir.

Laboratuvarda yapay fare embriyosu yaptılarLaboratuvarda yapay fare embriyosu yaptılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.