Twitch fenomeni xQc rakip platforma geçti: Hem de 100 milyon dolara

Amazon'a ait yayın platformu Twitch'in en popüler yayıncılarından biri, dudak uçuklatan bir fiyata rakip yayın platformu olan Kick'e transfer oldu.

Bilim Teknoloji 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
xQc'nin Twitch'te 12 milyon takipçisi var.

Amazon’a ait olan ve Türkiye’de de yaygın bir şekilde kullanılan yayın platformu Twitch’in en popüler yayıncılarından xQc lakaplı Felix Lengyel’in menajeri Ryan Morrison, müşterisinin rakip platform Kick ile 70 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladığını, teşviklerle birlikte bu miktarın 100 milyon dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Lengyel’in imzaladığı anlaşmanın büyüklüğünü şöyle daha iyi anlayabiliriz: Lakers forması giyen NBA oyuncusu LeBron James’in geçen yıl imzaladığı iki yıllık anlaşma da aşağı yukarı bu miktarlardaydı. Morrison müşterisinin anlaşması hakkında, “Çoğu profesyonel sporcu ve megastardan daha fazla teklif verildi. Bu, eğlence dünyasındaki en yüksek anlaşmalardan biri” dedi.

27 yaşındaki Kanadalı Lengyel, Twitch’te aboneleriyle sohbet ediyor, reality şovlar düzenliyor ve video oyunları oynarken canlı yayın açıyor. Yaklaşık 12 milyon takipçisi bulunan Lengyel, on binlerce izleyiciyi yayınına çekme becerisiyle Twitch dünyasında adeta bir yıldız haline geldi.

Lengyel platform değiştirmesi konusunda, “Kick, daha önce yapamadığım şeyleri denememe ve yapmama olanak sağlayacak. Bu fırsatı değerlendirmek ve gelecek yıllarda yeni yaratıcı ve taze fikirlerle kendimi dönüştürmek konusunda epey heyecanlıyım” dedi.

Canlı yayın açarak para kazanma eyleminin esas yuvası Twitch olsa da son yıllarda yayıncılar, YouTube gibi daha kazançlı anlaşmalar sunan diğer platformlara geçiş yapmaya başladı. Bazıları ise paradan ziyade Twitch’in hem yayıncılara hem de kullanıcılara karşı daha vurdumduymaz davranmasından ve yayıncıları mutlu etmektense kâra odaklanmasından şikayetçi.

Bu endişeler geçen sonbaharda Twitch’in, yayıncılara abone olan hayranların yaptığı ödemelerden daha fazla pay alacağını duyurmasıyla iyice tavan yaptı. Platform geçen hafta hem bu pay politikasını hem de yayıncıların yayın sırasında gösterebilecekleri reklam türlerine getirdiği kısıtlamayı geri çekti.

Avustralya’daki Easygo Gaming ve Stake.com gibi çevrimiçi oyun ve kumar siteleri tarafından desteklenen Kick ise bu yıl kuruldu ve yayıncı dostu politikaları olduğuna vurgu yapıyor. Twitch’in aldığı yüzde 50’lik kesintiye kıyasla yayıncıların aboneliklerden elde ettiği kazancın yalnızca yüzde 5’ini alıyor. Şirketin CEO’su Ed Craven, bir start-up olan Kick’in zararına çalışmaya hazır olduğunu söylüyor.

Kick’te günde ortalama 110 bin canlı yayın yapılıyor. Yedi milyon yayıncıya ve günlük 31 milyon izleyiciye sahip Amazon’un yanında Kick hâlâ ufak kalsa da hızla büyümeye devam ediyor. Craven, Lengyel’in sözleşmesine göre önceliğin Kick için içerik üretmesi olduğunu belirtirken, fenomenin ara sıra YouTube ve TikTok gibi platformlara içerik üretmesini sorun etmeyeceğini belirtiyor. Lengyel eskisi kadar sık olmasa da ara sıra Twitch’te de görünmeyi planlıyor.

Neymar, 1 saatte 1 milyon euro kaybetti! Hem gülerim hem ağlarımNeymar, 1 saatte 1 milyon euro kaybetti! Hem gülerim hem ağlarım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.