Yunanistan’daki tekne faciası: Yunan sahil güvenliği saatlerce yerinden kıpırdamamış, tekneye yardım etmemiş

Yunanistan'ın Mora açıklarında geçen hafta çarşamba günü batan, 78 kişinin ölümüne ve 500'den fazla kişinin kaybolmasına yol açan kaçak göçmen teknesinde bazı sorular henüz cevap bulamadı. 

Dünya 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Teknenin batmadan önce sahil güvenlik tarafından çekilen görüntüsü.

Libya’dan yola çıkan ve Yunanistan’ın Mora yarım adası açıklarında batan göçmen teknesiyle ilgili tartışma devam ediyor. Teknede en az 750 kişinin olduğu tahmin ediliyor ama 104 kişi canlı kurtarıldı, şimdilik bulunabilen ceset sayısı ise 78.

Kazanın olduğu süreçte neler yaşandığına dair Yunan sahil güvenliğinden yapılan açıklamaların çelişkili olduğu düşünülüyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC, sahil güvenliğinin açıklamalarının neden şüpheli olduğuna dair bir dizi kanıt sundu.

Bir denizcilik hareket gözlem platformu olan MarineTraffic’den elde edilen veriler, 750’den fazla göçmeni taşıyan teknenin alabora olmadan önce en az yedi saat boyunca hareket etmediğini gösteriyor. Sahil güvenlik ise söz konusu yedi saatte teknenin İtalya’ya doğru hareket halinde olduğunu ve teknedekilerin kurtarılmaya ihtiyacı olmadığını iddia ediyor. Buna göre teknedekiler yardım istemediler ve yetkililerin yardım taleplerine de olumsuz yanıt verdiler.

Halbuki hem Yunanistan’ın eski Başbakanı Aleksis Çipras hem de İtalya’da yaşayan ve tekne batmadan önce içindeki bazı göçmenlerle iletişim halinde olan mülteci aktivisti Nawal Soufi, sahil güvenliği yalanlar şekilde mültecilerin yetkililerden yardım istediğini söylüyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) sınır gücü Frontex, göçmen teknesini ilk olarak salı günü sabah sularında tespit ettiğini ve Yunan makamlarını bilgilendirdiğini açıkladı. Denizde başı derde giren göçmenler için kullanılan acil yardım hattı Alarm Phone, tekneden öğle saatlerinde deniz aracının tehlikede olduğuna dair çağrı aldıklarını söylüyor.

MarineTraffic animasyonunda Lucky Sailor adlı bir geminin 17:00 civarında birdenbire kuzeye döndüğü görülüyor. Geminin sahibi, sahil güvenliğin kendilerine yaklaşarak göçmen teknesine yiyecek ve su verip vermeyeceklerini sorduğunu söyledi. Bundan iki buçuk saat sonra ise Faithful Warrior adındaki başka bir gemi aynı yere giderek tekneye erzak verdi. BBC, bu olaylar silsilesinde çekilen görüntüleri inceleyerek, hareket etmeyen göçmen teknesinin batan tekneyle aynı şekilde olduğu ve hava koşullarının da kazanın gerçekleştiği günle eşleştiğini belirtiyor.

Oysa ki Yunan yetkililer başta yaptıkları açıklamalarda teknenin bu olayların yaşandığı saatlerde ‘sabit bir rota ve hızda’ ilerlediğini iddia etmişti. Bir hükümet sözcüsü sahil güvenliğin tehlikeyi değerlendirmek üzere tekneye çıkmaya çalıştığını ancak teknedekilerin, güvenliğin attığı halatı çıkardığı ve yardım istemediğini öne sürmüştü.

Yunanistan'da batan teknede 'kast sistemi': Pakistanlılar da güvertenin altında kalmaya zorlanmışYunanistan’da batan teknede ‘kast sistemi’: Pakistanlılar da güvertenin altında kalmaya zorlanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.