Messi, Suudi yeşilini keşfetti!

Arjantin'in dünya yıldızı Lionel Messi'nin Suudi Arabistan turizm elçisi olması için 2021'de imzaladığı anlaşmanın detayları ortaya çıktı.

Spor 21 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Messi, hurma bahçelerinden paylaştığı fotoğrafta Arabistan için "Bu kadar yeşil olduğunu kim düşünürdü?" dedi.

Dünya futbolunun belki de en büyük oyuncusu olarak kabul edilen Arjantinli Lionel Messi, yıllarca büyük bir rekabet içinde olduğu Cristiano Ronaldo’nun aksine Suudi Arabistan’dan gelen 100 milyon dolarlık teklifi redderek ABD’ye Inter Miami’ye transfer oldu. Ancak futbol oynamak için tercih etmemesi Messi’nin Suudi Arabistan’ı gözden çıkardığı anlamına gelmiyor.

Sezon bitiyor, Messi durmuyor, rekorlara devam ediyorSezon bitiyor, Messi durmuyor, rekorlara devam ediyor

Messi ilk yıl yükümlülüğünü yerine getirememiş

Arjantin’in 10 numarası, kendisini Suudi Arabistan’ın turizm elçisi yapan sözleşmeye şubat 2021’de imza attı. İmzadan sadece birkaç hafta sonra Messi, Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed al-Khateeb’e “Ekselansları” diye hitap ederek mektup yazdı. New York Times’in ele geçirdiği mektuba göre Messi, alışılmadık derecede süslü bir üslupla, Barcelona’nın İspanya Kupası’nda Real Betis maçı nedeniyle Suudi Arabistan ziyaretini yapamadığı için ‘en derin üzüntülerini’ sundu.

Messi, sosyal medyasından Arabistan paylaşımı yapmak için para alıyor.

2021’de imzalanan anlaşmanın maddeleri: 3 yıl için 25 milyon dolar

Messi’nin Suudi Arabistan ile yaptığı anlaşmanın detaylarını ise New York Times ortaya çıkardı. Sözleşmeye göre Messi üç yıl boyunca 22,5 milyon euro, yani yaklaşık 25 milyon dolar alacak. Bunun için yapması gereken ise şu: Tüm masrafı krallık tarafından ödenmiş tatillerde ailesiyle birlikte birkaç sosyal medya paylaşımı… Paylaşımların Suudi Arabistan onaylı bir hashtag ile kullanılması gerekiyor.
Sözleşmede Messi’nin yükümlülükleri ve her birinin yerine getirilmesi için ödenecek para da belirtiliyor…

* Messi ve en fazla 20 aile üyesi ve arkadaşının seyahat masrafları ve beş yıldızlı konaklamaları Suudi hükümeti tarafından karşılanacak. Yılda beş gün süren bir aile tatili ya da dönüşümlü olarak üçer günlük iki yıllık tatil için yaklaşık 2 milyon dolar.

* Krallık aracılığıyla yaptığı tatillerin paylaşılından ayrı olarak, yılda 10 kez sosyal medya hesaplarında Suudi Arabistan’ı tanıtmak için 2 milyon dolar.

* Yıllık turizm kampanyasına katılmak için yaklaşık 2 milyon dolar.(Messi, çölde çekilen bir videoyu kasım 2022’de sosyal medya hesabından paylaştı)

* Hayır işleri ve gösteriler için 2 milyon dolar.

Messi çılgınlığı... Çin'de kapıda kaldı, dolandırıcılar ortaya çıktıMessi çılgınlığı… Çin’de kapıda kaldı, dolandırıcılar ortaya çıktı

Messi, Arabistan’ı lekeleyecek bir şey söyleyemez

Sözleşmede en önemli maddelerden biriyse Messi’nin insan hakları konusunda sicili pek parlak olmayan Suudi Arabistan’ı ‘lekeleyecek’ hiçbir şey söylememesi. Bu son yıllarda Arabistan’ın sporla temizlenme politikasının bir parçası olarak görülüyor. Arabistan devlet fonu (PIF)Premier Lig’de Newcastle United’ın yanı sıra golf, Formula 1 ve birçok spor dalına yatırım yapmış durumda. Suudi Arabistan’ı eleştirenler bu stratejiyi ‘sportif aklanma’ olarak adlandırılıyor.

Messi’nin Suudi Arabistan için yaptığı ilk paylaşımda bu fotoğrafı kullandı.

Messi’nin ilk Suudi Arabistan paylaşımı

9 Mayıs 2022’de Messi, Instagram’da açık bir denizde güneş batarken bir pozunu 400 milyondan fazla takipçisiyle paylaştı. Fotoğrafın açıklamasında çift dilde yazılmış “Kızıldeniz’i keşfederken #VisitSaudi” yanı Suudi Arabistan’ı ziyaret et yazıyordu. Kızıldeniz’deki bu poz ona yaklaşık 2 milyon dolar kazandırdı ve krallıkla yaptığı milyonlarca dolar değerindeki anlaşmayı yerine getirmenin ilk adımı oldu.

Messi, izinsiz Suudi Arabistan’a gittiği için PSG takımında bir süre kadro dışı bırakıldı.

PSG’den izinsiz Suudi Arabistan tatili

Instagram’daki ilk paylaşımdan bir yıl sonra, Messi, futbol sezonun sürerken mayıs ayında Arabistan tatiline gitti. Takımı Paris St-Germain, Arabistan seyahatinden döndüğünde, izinsiz olarak antrenmana katılmadığı gerekçesiyle Messi’yi kadro dışı bıraktı. Messi takımından ve taraftarlarından özür diledi. Arjantinli, seyahatin isteğe bağlı olmadığını belirterek “İptal edemezdim” açıklamasını yaptı. Çünkü 7 haneli bir rakam söz konusuydu.

Bir devir kapandı: Ronaldo’dan sonra Messi de gittiBir devir kapandı: Ronaldo’dan sonra Messi de gitti

Aracılık yapan Garcia: Messi fazla bir para istemedi

Messi’nin ticari anlaşmalarından sorumlu olan Pablo Negre Abello, Arabistan ile yapılan sözleşmedeki gizlilik maddesini gerekçe gösterek konuyla ilgili açıklama yapmadı. Messi’nin Suudi yetlililerle yaptığı görüşmeye aracılık yapan eski futbolcu Rayco Garcia Cabrera ise şunları söylüyor: “Arabistan’ın Ronaldo ve Benzema gibi yıldızlara ödediği yüksek maaşlarla kıyaslandığında Messi’nin anlaşması ‘küçük bir miktar’. Messi’nin turizm elçisi çünkü Suudi Arabistan’ın vizyonuna inanıyor. Ben de bu işin ortasındaydım. Messi büyük bir para istememesine çok şaşırdım.”

Messi, Suudi Arabistan’ın turizm elçisi olarak çalışıyor.

Sonuçta Cabrera’ya göre küçük bir paraya karşılık da olsa Messi’nin Suudi Arabistan sevgisi sürüyor. Oyuncunun 470 milyon takipçili Instagram hesabından düzenli olarak Arabistan paylaşımları yapılıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.