Bir devir kapandı: Ronaldo’dan sonra Messi de gitti

Lionel Messi, Inter Miami’yle anlaştı. Böylelikle iki efsane Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi Avrupa futboluna veda etti. Kıta futbolunda bir devir kapandı.

Spor 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ronaldo ve Messi devri resmen kapandı.

Futbol adına her nesil kendini şanslı addettiği yıldızları izlemiştir. Ancak özellikle 1990 ile 2000 arasında doğan neslin kendini şanslı gördüğü nedenler son derece ikna edici. Söz konusu nesil, Cristiano Ronaldo – Lionel Messi rekabetine şahit olarak büyüdü ve futbolu bu rekabetle sevdi. Tarihin en iyi birkaç oyuncusundan ikisi, senelerce aynı ligde mücadele etti. Bu mücadelede biri Real Madrid diğeri Barcelona’nın formasını giydi. Halihazırda arasındaki rekabet son derece büyük olan iki kulüp arasındaki çekişme, onların forma giydiği dönemde futbolun en değerli eşleşmesi haline geldi. Artık, koca bir devir kapandı.

Messi 1 milyar euro’yu geri çevirdi, Miami'ye gittiMessi 1 milyar euro’yu geri çevirdi, Miami’ye gitti

Lionel Messi, hakkındaki tüm iddialara yanıt verdi ve Inter Miami’ye transfer olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde PSG ile yoluna devam etmeyeceği belli olan oyuncu için aylardır farklı söylentiler vardı. Suudi Arabistan ekibi El Hilal’in kendisine ilgi duyduğu biliniyordu. Barcelona ise oyuncuyu tekrar kadrosuna katmak adına elinden geleni yapıyordu. MLS ekibi Inter Miami ise üçüncü seçenek olarak görünüyordu. Üçüncü seçenek, gerçeğe dönüştü.

Suudi prens futbola el koydu... Petro-dolarlar yıldızlara akıyor!Suudi prens futbola el koydu… Petro-dolarlar yıldızlara akıyor!

Messi’nin eşi Antonella ve çocukları Arabistan seçeneğine sıcak bakmıyordu. LaLiga’ya dönüşse Barça’nın maddi olanaksızlıkları nedeniyle mümkün olmayacaktı. Messi, Miami’ye giderken yaptığı açıklamada “Barcelona’ya geri dönmeyi çok istiyordum, dönebileceğim için çok heyecanlıydım ama bir yandan da ayrılırken yaşadıklarımdan sonra tekrar aynı durumda olmak istemiyordum. La Liga’nın dönüşümü kabul ettiğini ve her şeyin yolunda olduğunu duymuş olsam da başka pek çok şeyin de gerçekleşmesi gerekiyordu. Barcelona’nın oyuncu satması ve maaşları düşürmesi gerektiğini duydum, tüm bunları yaşamak istemedim” dedi. Öyle ya 2020-21 sezonu sonunda yaşadığı ayrılıkta gözyaşlarına hakim olamamış, zon anlar geçirmişti. Öyle veya böyle Avrupa futboluna veda etti. Yeni adresi Amerika’ydı.

Konferans'a son bağlanan West Ham United oldu: Şampiyon...Konferans’a son bağlanan West Ham United oldu: Şampiyon…

Cristiano Ronaldo da bundan 6 ay önce Avrupa’daki futbol kariyerine nokta koydu. Ronaldo, Manchester United’dan ayrıldıktan sonra astronomik bir ücret kazanacağı El Nassr’la anlaştı. Oyuncuya ve sevgilisi Georgina’ya evli olmayanların aynı evde yaşamasını yasaklayan Suudi Arabistan’da ayrıcalık tanındı. Yılda 200 milyon Euro yatırım yapılan oyuncu için bu taviz çok da göze batmazdı. Ancak işe Avrupa futbolu açısından bakınca neredeyse 20 senelik bir hikaye sonlanıyordu. Ronaldo ve ailesi için son derece kazançlı bir kapı açılırken, bir değil birçok nesle futbolu sevdiren bir ikon, birçoğunun yorumuna göre rekabetçi futbol sahasından çekiliyordu.

O rekabetçi futbol sahasını Ronaldo adına oluşturan en büyük şüphesiz Leo Messi’ydi. İkilinin başarıları sürekli birbirleriyle karşılaştırıldı. Yıllar yılı futbol severler Ronaldocular ve Messiciler olarak ikiye bölündüler. Kimisi Messi’nin tek takımla olan istikrarını övdü, kimisi de Ronaldo’nun farklı liglerde başarı yakalamasından dem vurdu. Kimisi Ronaldo’nun çalışkanlık ve fizik gücünün ulaşılmaz şeyler olduğunu savundu, kimisi de Messi’nin yeteneğinin yeşil sahaların gördüğü en büyük nimet olduğuna sarıldı.

Futboldan bir Zlatan geçtiFutboldan bir Zlatan geçti

Ne olursa olsun ikilinin rekabeti olağanüstü anılar bıraktı. Messi 7, Ronaldo 5 Ballon d’Or kazandı. Messi, ülkesiyle senelerce kupa hasreti çektikten sonra 2021’de Copa America, 2022’de Dünya Kupası’nı kaldırdı. Ronaldo 2016’da Avrupa Futbol Şampiyonası’nı kazandı. Messi kariyerinde toplam 22, Ronaldo toplam 19 kez gol kralı oldu. Messi 3, Ronaldo 4 kez UEFA Yılın Oyuncusu seçildi. Messi 4, Ronaldo 5 kez Şampiyonlar Ligi kupası kaldırdı. Messi 12, Ronaldo 7 lig şampiyonluğuna uzandı. Lig şampiyonlukları haricinde Messi 16 yerel kupa kazanırken Ronaldo 13 yerel kupa aldı.

Real’de şok ayrılık: Benzema’ya vedaReal’de şok ayrılık: Benzema’ya veda

Ancak her ne olursa olsun bu ikili, hissettirdikleriyle beraber rakamların çok daha ötesinde anılar yaşattı. Dediğimiz gibi bir değil birçok neslin futbola aşık olmasını sağladı. Ancak şimdi, ikisi de dünyanın diğer uçlarına gittiler. Ronaldo, Suudi Arabistan Ligi’nde El Nassr başarısı için ter dökecek. Messi ise ilgi ve baskıdan uzak kalmak istediği Miami’de MLS’i ve spora Amerikan bakış açısının tadına bakacak. Biz futbol severlere de onların yanına yaklaşması mümkün olmayacak yeni rekabetlerle futboldan keyif almaya çalışmak kalacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.