Suudi prens futbola el koydu… Petro-dolarlar yıldızlara akıyor!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın başında bulunduğu Kamu Yatırım Fonu (PIF), 4 kulübe el koydu. Ronaldo'dan sonra Benzema, Kante, Icardi, Messi gibi isimlere astronomik teklifler yapıldı.

Spor 7 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Suudi Veliaht Presi Selman futbolda dengeleri değiştiriyor.

Suudi Arabistan sermayesi futbola el koymaya hazırlanıyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ‘Vizyon 2030’ adını verdiği spor projesini açıkladı. Plana göre, kulüplere yatırım yapılması için önce kamu kuruluşları destek verecek. 2023 yılının son çeyreğinden itibaren spor kulüpleri özelleştirilecek.

Dünyanın en değerlisi Real Madrid! İşte Forbes’a göre ilk 10Dünyanın en değerlisi Real Madrid! İşte Forbes’a göre ilk 10

 

Açıklamanın ardından Selman’ın başında bulunduğu Kamu Yatırım Fonu (PIF), Suudi Arabistan’ın önde gelen 4 kulübünde yönetime el koydu. PIF, yatırım hamlesinin bir parçası olarak Cristiano Ronaldo’nun takımı El-Nassr, Lionel Messi’yi isteyen Al-Hilal ve Karim Benzema’nın yeni kulübü El-Ittihad da dahil olmak üzere dört kulübünün kontrolünü ele geçirdi. Yapılan açıklamada, El Ittihad, El Ehli, El Nassr ve El Hilal’in PIF ve kâr amacı gütmeyen vakıfların birlekte ortak olduğu şirketlere dönüştürüldü. Karara göre kulüplerin yüzde 75’ine sahip olan PIF, her bir takım için beş yönetim kurulu üyesi seçecek. Kulüplerin Yüzde 25’in sahip kâr amacı gütmeyen vakıfların genel kurulu diğer iki yönetim kurulu üyesini ve kulüp başkanını belirleyecek.

PIF, Newcastle United’ın sahibi

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, spor dünyasında ismini Ekim 2021’de Premier Lig takımı Newcastle United’ı 305 milyon sterlin’e (bugünkü kurla 8 milyar 152 milyon 650 bin TL) satın alan konsorsiyuma liderlik etmesiyle duyurdu. Premier Lig, Suudi devletinin kulübü kontrol etmeyeceğine dair ‘yasal olarak bağlayıcı güvenceler’ aldıktan sonra devralımı onayladı. PIF Newcastle’ın yüzde 80 hissesine sahip.

Benzema’ya rekor ücret: O da Arabistan yolcusuBenzema’ya rekor ücret: O da Arabistan yolcusu

Ronaldo’dan sonra Benzema da servet kazanacak

38 yaşındaki Portekizli dünya yıldızı Cristiano Ronaldo, Manchester United’dan sert bir şekilde ayrılmasının ardından aralık ayında El-Nassr’a gitti. Oyuncu, yılda yaklaşık 175 milyon sterlin (4 milyar 677 milyon 750 bin) değerinde iki yıllık sözleşme imzaladı. Pro League’de 16 maçta 14 gol atan Ronaldo’nun takımı Al Nassr, El-Ittihad’ın beş puan gerisinde ligi ikinci bitirdi.

Şampiyon El-Ittihad’ın ise 14 yıldır forma giydiği Real Madrid’den ayrılan Karim Benzema ile anlaştığı belirtiliyor. 35 yaşındaki Benzema, El-Ittihad ile yaklaşık 345 milyon sterlin (9 milyar 221 milyon 850 bin TL) değerinde iki yıllık bir sözleşmeye imza atacak. El-Ittihad’ı eski Tottenham teknik direktörü Nuno Espirito Santo çalıştırıyor.

Lionel Messi’nin önünde iki seçenek var. Ya Barcelona ya Suudi Arabistan…

Messi de imza atabilir

Arjantin ile Katar’da Dünya Kupası’nı kaldıran 35 yaşındaki Lionel Messi’ye El Hilal’den gelen 345 milyon sterlinlik (9 milyar 221 milyon 850 bin TL) teklif bulunuyor. Barcelona’nın da istediği Messi’nin bu hafta içinde Suudi ekibine imza atabileceği belirtiliyor. Arjantinli yıldız, geçen yıldan beri Suudi Arabistan’ın seyahat elçisi olarak çalışıyor ve yılda 25 milyon sterlin (668 milyon 250bin TL) kazanıyor.

Kante’ye 100 milyon euro’luk teklif yapıldı.

Kante’ye Londra’da teklif

Suudi Arabistan takımlarının kıskacında olan yıldızlar Ronaldo, Benzema, Messi ile sınırlı değil. Transsfer konularında uzman gazeteci Fabrizio Romano’nun haberine göre Suudi Arabistan temsilcileri, Chelsea ile sözleşmesi biten 32 yaşındaki Fransız yıldız N’Golo Kante ile görüşme yapmak için Londra’ya geldi. Oyuncuyla El Ittihad ve El Nassr için görüşme yapan temcilcilerin yıllık teklifi imaj hakları ve reklam anlaşmalarıyla 100 milyon euro (2 milyar 298 milyon TL) oldu. Kante, Chelsea ile sözleşme uzatmaya sıcak baktığını açıklamıştı ancak son tekliften sonra oyuncunun ne yapacağı merak ediliyor.

Barcelona’da bir devir kapanıyor: Busquets sezon sonu yolcuBarcelona’da bir devir kapanıyor: Busquets sezon sonu yolcu

Modric, Ronaldo’nun yanına gidiyor

Real Madrid’in Hırvat yıldızı Luka Modric, El-Nassr ile ilk görüşmeyi gerçekleştirdi. 2012’den bu yana Real Madrid’de bulunan 37 yaşındaki futbolcunun yeni durağı Ronaldo’nun takımı olabilir.

Suudi Arabistan yıldızlar ligi!

PSG’den ayrılan 37 yaşındaki Sergio Ramos’un Suudi Arabistan Ligi’nden taliplerinin olduğu söyleniyor. Ramos’un yanı sıra Tottenham kalecisi Hugo Lloris, Barcelona’dan Jordi Alba, Sergio Busquets, Juventus’tan Angel Di Maria, Liverpool’dan Roberto Firmino, Fenerbahçe’nin transfer gündeminde bulunan Wilfried Zaha’nın da adı Suudi Arabistan ile anılan futbolcular arasında.

Mauro Icardi, Galatasaray’ın şampiyonluğunda büyük pay sahibi oldu.

Mauro Icardi de hedefte

Burada Galatasaray’ı üzecek bir haber de bulunuyor. Suudi Arabistan takımlarının Paris Saint Germain ile bir yıllık sözleşmesi kalan Mauro Icardi ile ilgilendikleri belirtiliyor. Galatasaray’ın şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan 30 yaşındaki Arjantinli için astronomik teklifin hazırlandığı söyleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.